Emmiyet Genel Müdürü Başbakanlığa çağrılırsa önemli bir olaydır

BAŞBAKANLIK Sözcüsü Akif Beki önceki gün Ergenekon soruşturmasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Olay bizimle başladığı için biraz ayrıntıya girmemiz gerekiyor.

Geçen cumartesi günkü ’İlhan Selçuk korkusu mu?’ başlıklı yazımızın ’Başbakan’ın Ergenekon ilgisi’ başlıklı paragrafında şöyle deniliyordu:

"Başbakan, Ergenekon soruşturması sürerken Emniyet Genel Müdürü’nden bu konuda brifing alıyor. (25 Şubat) Pek alışıldık bir durum değil."

Bu paragraf Cüneyt Arcayürek’in Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşesinde şöyle yer alıyor:

"Başbakan RTE, Ergenekon soruşturması sürerken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 25 Şubat tarihinde bu konuda brifing alıyor. Bu, pek alışık bir durum değil."

"Müdür", "müdürlük" olunca anlam kayması oluyor. Esas olan bu görüşmenin yapılıp yapılmadığı... Nitekim haber gazete ve internet sitelerinde yayınlanıyor. (İHA’nın 25 Şubat tarihli haberine bağlı olarak, Yeni Şafak, NTV-MSNBC ve haber7.com, mynet.com sitelerine bakılabilir.)

İŞTE GERÇEK HABER

Beki’
nin, her zamanki gibi bir açıklama ya da bilgilendirme durumundan uzak "(...) Sayın Başbakanımız ne Emniyet Müdürlüğü’ne gitmiş, ne de herhangi bir şekilde herhangi bir brifing almıştır" biçimindeki açıklamasına karşın ’gerçek haber’ hálá önümüzde duruyor.

25 Şubat tarihli İHA haberi şöyle:

"Başbakan Erdoğan, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal ile görüştü. Erdoğan’ın, Ergenekon Operasyonu ile ilgili Köksal’dan bilgi aldığı öğrenildi.

Başbakan Erdoğan, akşam saatlerinde Emniyet Genel Müdürü Köksal’ı kabul ederek, kendisiyle bir süre görüştü. Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Köksal’ın görüşmede Başbakan Erdoğan’a Ergenekon Operasyonu ile ilgili ayrıntılı bilgi verdiği öğrenildi.

Bu arada Başbakan Erdoğan’ın Yemen Cumhurbaşkanı Ali Ubdullah Saleh ile Swissotel’de yapacağı görüşme iptal edildi."

NEDEN BİR AYDIR BEKLENDİ

Başbakanlık muhabirleri, o günün akşam üzeri Emniyet Genel Müdürü Köksal’ın Başbakanlığa geldiğini biliyorlar. Ancak içerde Başbakan’la mı, Başbakanlık Müsteşarı ile mi görüştü; bu konuda bir ayrıntı yok. Ancak haber yukardaki biçimde medyaya aktarıldı.

Başbakan, Cumhurbaşkanı ve MİT Müsteşarı ile haftalık rutin görüşme yapar. Emniyet Genel Müdürü’nün Başbakanlığa gelmesi özel bir durumun olduğunu gösteriyor. Bu da haklı olarak o günlerde öne çıkan ’Ergenekon Operasyonu’na bağlanıyor.

Sayın Beki, 25 Şubat’taki bu haberi, o zaman yalanlasaydı daha doğru olmaz mıydı?

O zaman neden bir ay beklendi? Ayrıca Yemen Cumhurbaşkanı ile oteldeki görüşme iptal edilirken, Genel Müdür Köksal’ın Başbakanlık’ta olması görüşme ihtimalini daha da güçlendirmiyor mu?

Boğaziçi’nde 3 bin bina yıkılmalıdır

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, İstanbul Boğazı’ndaki kaçak ve çarpık yapılaşmanın araştırılarak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Araştırma önergesinde, Boğaz’ın stratejik konumu, tarihi ve doğal güzellikleri ile dünya çapında bir öneme sahip olduğu belirtilerek, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yetki alanında yaklaşık 29 bin bina bulunduğu, bunlardan 3 bininin kaçak olduğu ve yıkılması gerektiği, ayrıca 6 bin 600 civarında da gecekondunun bulunduğuna dikkat çekildi.

Boğaziçi’nde, kamu kurum ve kuruluşlarından spor klüplerine, lüks villalardan hazine arazilerine hatta başka şahıslara ait arazilere yapılmış gecekondulara kadar mevzuata aykırı yapıların mevcut olduğu bildiriliyor. Peki neden bu kaçaklar; yerel seçim öncesi kaçak yapılaşmaya göz yumulması, rüşvet ve hatırlı kişi ilişkileri ile yeni yapılar yapılması ya da yıkımlanmasının engellenmesi...

Boğaziçi mahvedenlerin hesabıgörülmeli!

Gene o ünlü hákim ve savcılık sınavı

ADLİ yargı hákimlik-savcılık sınavında yeni bir adaletsizlik ve haksızlık söz konusu... 3.11.2007 tarihindeki sınavın hem yazılı hem de mülakat sınavını kazanan adayların listesi Adalet Bakanlığı’nca ilan edildi. Ancak bu sınavı kazanan 500 kişin atamaları Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı gerekçe gösterilerek yapılmadı.

Bu durumda 30.3.2008 günü yapılacak ve 400 adayın alınacağı yeni sınava kimin gireceği, kimin girmeyeceği belirsizlik içinde. Hatta sınav ilanında 10 Mart’tan itibaren postalanacağı belirtilmesine rağmen sınav giriş belgeleri henüz hiçbir adayın adresine ulaşmadı. Ne olacağı belirsiz... Eğer bir önceki sınavda başarılı olan adaylar girecekse, ihtimaldir ki yüzlerce mükerrer kazanma olacak ve yüzlerce insan mağdur olacak; haksızlığa uğrayacak. Birçok insan için hayati derecede önemli olan bir konuda bakanlığın konuya ilgisiz kalışı ve bir açıklama yapmayışı son derece kaygı verici.

En azından 30.11.2007’de yapılan sınavı kazanan adayların durumu netlik kazanana kadar Adalet Bakanlığı’nın, sınavı ileri bir tarihe ertelemesi gerekmektedir. Aksi halde yine bir sürü dava açılacak ve iş içinden çıkılmaz bir hal alacak.

Sınava başvuru yapan 3200 kişi adına siz değerli basın mensuplarından yardım bekliyoruz. İbrahim TÜRK

Harem-selamcı müftü ’Akıncılar’dan çıktı

KARS Müftülüğü’nce düzenlenen ’Çanakkale Ruhu’ konferansında kadınlar sol, erkekler de sağ tarafa oturtulmuş. Vali Mehmet Ufuk Erden ise bu durumu fark etmemiş... İl Müftüsü İlyas Serenli kimdir? 1952 Bartın Amasra doğumlu; AKP Milletvekili İdris Naim Şahin’in hemşerisi. İstanbul İmam Hatip ve İÜ İslami Bilimler Fakültesi mezunu... Tayyip Erdoğan’ın da bir dönem içinde bulunduğu ’Akıncılar’dan bilinen bir isim. 1994-2001 arasında il müftü yardımcısıyken, İstanbul dışına sürülüyor. AKP iktidar olunca yeniden İstanbul’da aynı makama getiriliyor; torpille... 31 Aralık 2005’te de Kars’a gönderiliyor. Neden bu kadar uzak yere gönderilmiş; kimin takdiridir o da okurların takdiri olsun. Bir şey hatırlatalım; Kars’taki yerel haberlerde, bu müftünün imamlarla yaptığı toplantıda Kars’ta ’Türk’, ’Kürt’, ’Terekeme’ ve ’yerli’ sayısının kendilerine verilmesini istemiş; ancak daha sonra bu iddiayı bir açıklama ile yalanlama yoluna gitmişti.

GÜNÜN SÖZÜ

1- "(Serbest bırakıldıktan sonra) İnanıyorum ki Türk toplumu bu Ergenekon soytarısının ne olduğunu, en kısa zamanda ortaya çıkmasını ve birilerinin, iktidar sahiplerinin Ergenekon üzerinden birtakım mesajlar iletmesini ve çalışmalar yapmasını önleyecektir. Ben Türk toplumunun gücüne, özverisine, sağduyusuna inanıyorum ve yargı da bunu en güzel şekilde gösterecektir."

(Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu)

2- "(Tutuklanmadan önce) "Bütün hedefte ordu var... Orduyu suç örgütü yapmaya çalışıyorlar."

(İP Genel Başkanı Doğu Perinçek)
Yazarın Tüm Yazıları