Türk işadamı deveyi iğne deliğinden geçirir bilesiniz

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Kahire’de "Meçhul Asker Anıtı"na çelenk koymak üzere yola çıktığı dakikalarda Conrad Oteli’nin en büyük salonu...

Türkiye’den Kahire’ye giden ihracatçılarla Mısırlı işadamlarını buluşturan "Türk-Mısır İş Forumu" var. Salondaki 1200-1300 kişinin 1000 dolayındaki katılımcı Mısırlı işadamlarından oluşuyor.

Platformdaki masada iki tarafın işadamlarına seslenmek üzere Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan var. Satıcı, açılış konuşmasında Türkiye’nin dış ticaretinin gelişmesinde etkin rolü bilinen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in fıtık ameliyatı geçirdiği için seyahate katılamadığını aktardı. Salonda büyük bir alkış koptu.

Arkasından Maliye Bakanı Unakıtan da konuşmasının başlangıcında bugün 1.6 milyar doları bulan Türkiye-Mısır ticaretinin artışında önemli rol oynayan Kürşad Tüzmen’e teşekkür etti.

Bir yıl önceki seyahatte aynı salonda işadamlarına seslenen Tüzmen, bu kez sağlık sorunu nedeniyle Gül’ün seyahatine katılamasa da Kahire’de olumlu anlamda epey kulağı çınlatıldı. Unakıtan, Türk işadamlarını, ihracatçılarını salondaki 1000 kadar Mısırlı işadamlarına örnek gösterdi: "Bu adamları öyle hafife almayın, yabana atmayın. Bunlar var ya bunlar, deveyi iğne deliğinden geçirir."

Unakıtan, diğer taraftan Türkiye ile Mısır arasındaki ticaretin daha da artırılması için 5 milyar dolarlık kısa vadeli hedefi koyup, Mısırlı işadamlarına döndü: "Yollarda bizim Tofaş’ın ürettiği Şahin gibi kuş serisinden araçları gördüm. Değiştirin artık onları. Size daha yeni araçlar satalım."

Unakıtan’ın "Türk ihracatçıları deveyi iğne deliğinden geçirir" sözünü duyunca Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürü Ali Boğa’dan Kahire’ye uçarken aldığım 11-12 günlük 2008 Ocak ayı ihracat tablosuna baktım:

1-12 Ocak 2008 ihracat: 3 milyar 530 milyon dolar.

2008 yılı ihracat hedefi: 125 milyar dolar.

Hedefe kalan: 121 milyar 469 milyon dolar.

Son 12 aylık ihracat: 108 milyar 80 milyon dolar.

Onlar için can yakan düzeyde bulunan 1.14-1.15 YTL’lik dolar kuru dikkate alınırsa, ihracatçılar aslında "deveyi iğne deliğinden geçirmekten" fazlasını başarıyor...

THY’ye Mısır’a haftada 21 uçuş için yine söz verdiler

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Mısır seyahatinde Türk Hava Yoları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Yönetim Kurulu Başkanvekili Hamdi Topçu yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mehmet Büyükekşi de yeri geldikçe THY Yönetim Kurulu Üyesi şapkasını takıyordu. THY yönetimi, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in geçen yılki Mısır seyahati sırasında bu ülkeye sefer sayısını artırma sözü almış. Bir an önce, "Buyurun, başlayın" yazısı ellerine ulaşmadı.

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesinden sonra ikametine ayrılan Kubba Sarayı’nda Başbakan Ahmed Nazif’i de kabul etti.

Gül, Mübarek’le görüşmesinde ve Başbakan Nazif’i kabulünde THY konusunu açtığını, sefer sayısının artırılması için kendisine söz verildiğini vurguladı. Görüşmelere katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, durumu aktarmak üzere Conrad Oteli lobisinde gördüğü Hamdi Topçu’ya seslendi: "Mısır Başbakanı Sayın Ahmed Nazif’e konuyu anlattım. THY’nin Mısır’a sefer sayısının artması için her türlü desteği vermeye hazır."

Zirvede verilen sözler tutulursa THY İstanbul-Kahire arasında haftada 14, İstanbul-İskenderiye arasında da 7 sefer yapacak...

Gül, rating patlaması yaptı 2 bin iş görüşmesi gerçekleşti

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ile Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in basın toplantısı biter bitmez, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) Başkan Oğuz Satıcı’nın eli ayağı konumundaki Behçet Çağman’ı aradım: "Buradaki manzarayı görmelisiniz. Öyle kalabalık görüşme trafiği var ki, ben böylesini hiç görmemiştim."

Güngör Uras’la birlikte ekipten ayrılıp Kahire Conrad Oteli’nin yolunu tuttuk. Behçet Çağman’ın sözünü ettiği salona girince gözlerimize inanamadık. Salonda birkaç yüz masa, masaların herbirinin çevresinde en az 3-4 işadamı... Harıl harıl süren pazarlık var.

TİM Başkanvekili Mehmet Büyükekşi hemen yanımıza geldi: "Sabah görseydiniz salon daha da kalabalıktı. Rahat 1300 dolayında kişi vardı. Birkaç yıl öncesine kadar Mısır’la aramızdaki ticaret birkaç yüz milyon dolar gibi komik düzeydeydi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in yönlendirmesiyle 200 milyon dolar fazla verdiğimiz Mısır’la ticaretimiz 1.6 milyar dolar düzeyinde."

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in dış ticaret ekibinden Yüksel Akça, görüşmelerle ilgili bir iki rakam verdi: "Bugün burada ikili düzeyde tam 2 bin iş görüşmesi gerçekleşti. Görüşmelerde 100 tercüman işadamlarımıza yardımcı oldu. Bunların yüzde 10’unda sonuç alınsa, 200 yeni anlaşma demektir."

Salona bir kez daha göz gezdirdim. Bir yıl kadar önce Kürşad Tüzmen’in seyahati nedeniyle yine aynı salondaydık. O görüşmeler de çok yoğun geçmişti ama bu seferki Mısır kanadından katılım bambaşka düzeydeydi. Orjin Group ile İstinyePark’ın ortağı Zafer Kurşun, Oğuz Satıcı’yı kutladı: "Böyle bir organizasyon görmedim. İnanılmaz bir ilgi ve kalabalık var."

Aynı görüşe Polisan’ın patronu Necmettin Bitlis de katıldı: "Ben rahmetli Turgut Özal’ın gezilerine de çok giderdim. Böylesini ben de görmedim. Hay Allah, bırakın broşürü, yanımda kartvizit bile getirmemişim. Neyse ki Mısırlılar Polisan’ı gayet iyi tanıyor. Birçoğu gelip beni buldu."

Bunda seyahatin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi ziyaretiyle bütünleşmesinin büyük katkısı olmalıydı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve Başkanvekili Mehmet Büyükekşi onayladı: "Sayın Cumhurbaşkanımızın bölge üzerindeki etkisi büyük."

Kısacası Cumhurbaşkanı Gül, Mısırlı işadamları arasında rating patlaması yaptı, 2 bin iş görüşmesi gerçekleşti...

Aradan uygun zaman geçtikten sonra bilançoyu soruşturacağım... Gül’ün yarattığı rating patlamasının sonuçlarını da aktarmaya çalışacağım...
Yazarın Tüm Yazıları