Nazım Ekren bölge sorunlarını dinliyor

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, GAP bölgesinin sorunlarını dinlemek için düzenlediği toplantıların ikincisini dün Siirt’te yaptı.

Önceki gece Siirt’teki sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelen Ekren, dün de GAP İdaresi ile Türkiye Gazeteciler Federasyonu tarafından düzenlenen Yerel Medya Eğitim Programı’nda bir konuşma yaptı. Ardından özel sektör ve bürokrasi temsilcileriyle GAP Kalkınma Platformu toplantısını yaptı.

İzlediğimiz kadarıyla hükümet, bir yandan terör konusunda siyasi ve uluslararası diplomasi çalışmaları yaparken öte yandan ekonomide yapılabilecekleri saptamaya çalışıyor.

Belki onlarca kez, bazılarına bizim de katıldığımız, bölge toplantıları yapılıp sonunda paketler açıldı ama bir şey olmadı.

Nazım Ekren’in bu atıl kalan çabaların farkında olduğunu gözlemledik. İşadamlarının sorunlarını dinlerken, bölge yetkililerinden bilgi alırken, sivil topluk temsilcileriyle konuşurken, hiç vaadde bulunmuyor sadece not almakla yetiniyor. Bununla birlikte bazen sorulara verdiği yanıtlardan, bu işin makro çerçeve içinde çözülmesinden yana olduğunu, sorunların sadece iletildiği kadarıyla değil etraflıca incelenmesini istediğine şahit olduk.

Bu şunun için önemli ki; çok daha ayağı yare basan, uygulanabilir çözümler üretebilmek için, sorunlara çok yönlü bakmak, makro dengeler nedeniyle yapılamayacak işler konusunda söz verilip de boş yere umut yaratmamak gerekiyor. Çünkü sonrasında, yani uygulanmayınca bölgede yaşanılan hüsran eğer umutlar şişirilmiş olursa, çok daha büyük hüsranlara yol açıyor. Hüsranların devlete olan güveni daha da azalttığı da ortada.

Anladığımız kadarıyla Nazım Ekren, bu toplantılara devam edecek. Sonunda bir değerlendirme toplantısı yapılarak, acil sorunlar çıkarılıp, bunlara çözüm yolları saptanacak.

İlk izlenimimiz bu kez boş vaadler vermekten kaçınılacağı, bölge sorunlarını gerçekçi formüllerle çözecek yolların bulunmaya çalışılacağı yönünde.

Ancak elbette bu çalışmaların sonucunu görmek gerekiyor.

İŞADAMLARI DA DEĞİŞİYOR

Yerel medya eğitim çalışmasında "başarı öyküleri" olarak önemli işadamları konuştular ve kendi maceralarını anlattılar. Siirtli, son dönemlerin yükselen işadamlarından olan Ethem Sancak, Siirt’in en büyük yatırımı olan Kurtalan Çimento’nun sahibi Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bölgede tekstil yatırımına hazırlanan Hey Tekstil sahibi Aynur Bektaş, Siirtli işadamı Porland Porselen sahibi Süleyman Pamukçu kendi öykülerini anlatıp, daha sonra platform toplantısına katılıp tekrar konuştular.

Daha önce de Siirt’te bulunup işadamlarının anlattığı sorunları dinleyen bir gazeteci olarak, Nazım Ekren gibi işadamlarının da, geçmişe kıyasla, çok daha ayağı yere basan, sadece teşvik istemek yerine daha makul taleplerde bulunduklarını gördük...

GAP İdaresi’nin tüm bölge için sektör öncelikleri belirleme çalışmaları yaptığını biliyoruz. Bunun dışında işadamlarının yetişmiş insangücü ihtiyacı konusunda talepleri var ve GAP idaresinin bu konudaki yaptığı çalışmalar yoğunlaştırıldı. Bu nedenle eğitim çalışmalarının yoğunlaşmasının bölgeye yeni yatırım çekilmesi açısından epeyce yararlı olacağını tahmin ediyoruz.

Bununla birlikte Siirt’te yapılacak enerji yatırımları hem Nihat Özdemir’in hem de Ethem Sancak’ın üzerinde durduğu konular oldu. Sancak, ayrıca bölgede tarım ve hayvancılığını öne çıkabileceğini bunun için toprak gerektiğini, bu konuda hukuki altyapının oluşturulmasının şart olduğunu söyledi.

Bu arada GAP İdaresi’nin kadınlara ve çocuklara verdiği önem ve sosyal projeler kapsamında yaptığı çalışmaların bölge halkı açısından çok büyük önem taşıdığını söylemek gerek. GAP kapsamındaki 9 ilde yapılan bu çalışmalar için bölge halkından olan görevlilerin büyük bir çaba sarfettiklerini gördük. Bir nebze de çözüm için bunlar önemli adımlar.
Yazarın Tüm Yazıları