’Hassas sorular’a Sun’dan yanıtlar

’YSK’ya hassas sorular’ (24.8.2007) başlıklı yazımız üzerine, Amerikan sermayeli halka açık bir şirket olan Sun Microsytems Türkiye Ülke Müdürü Özhan Toktaş, kendileri ile ilgili hususlar üzerinde bir açıklama yaptı ve "Biz sadece donanımı tedarik eden bir firmayız" dedi.

Açıklama özetle şöyle:

"Sun Microsystems Bilgisayar Sistemleri Ltd. Şti. 1996 yılından itibaren Türkiye’de Türk çalışanlarıyla faaliyet gösteren dünyanın lider teknolojileri firmalarındandır. Sun, Türkiye’de doğrudan satış ve ithalat yapmamakta olup bu konuda yerel iş ortaklarıyla birlikte çalışmakta; kendilerine global lider teknolojiler ve vizyonun aktarılması, satış öncesi teknik destek ve pazarlama faaliyetleri konularında destek olmaktadır."

Firmamız, Türkiye’de doğrudan satış ve ithalat yapmadığından ihalelere de teklif vermemektedir.

Bizim veri tabanı ve program ihalesinde (yazılım) herhangi bir varlığımız söz konusu değildir.

Özel bir ürün kurulumu veya ürüne teknik destek verme gibi yükümlülükler ancak yerel iş ortaklarımızın (saygın iki Türk firması) talebi ve gereksinimleri doğrultusunda sunulmaktadır.

Dolayısıyla verileri tutma, saklama, değiştirme gibi herhangi bir konuya yazınızda muhatap kalmamız kamuoyunda çok büyük bir yanlış anlaşılmaya neden olmuştur, bu konuyu öncelikle dikkatinize sunar, hassasiyetimizi köşenizde paylaşmanızı dileriz."

BANKA VE YUNANİSTAN

JP Morgan’
la herhangi bir kredi ilişkileri olmadığını belirten Toktaş, "Sun’un Yunanistan’ın herhangi bir şekilde seçim ihalesine katılmadığı ve ihalenin iptaline ilişkin kendilerinin bir bilgisi olmadığını" belirtiyor. Amerika’daki oylama için de şunları söylüyor:

"Amerika’da yapılan seçimler elektronik oylamadır, Türkiye’deki seçim ile bir benzerliği bulunmamaktadır. Amerika’daki seçimlerde Sun’ın yer alıp almadığı konusunda bir bilgimiz bulunmadığından soruyu Amerika’daki merkezimize ilettik. Yanıtlar gelir gelmez sizle paylaşıyor olacağız."

"Sun sistemleri seçimde bir hata oluşmasına neden olabilir mi; hayır ise neden olamaz?" sorusunu Özhan Toktaş şöyle yanıtlıyor:

"Sun Microsystems yüksek teknolojiye sahip donanım ürünleri (sunucu/veri depolama ve yedekleme ürünleri gibi) üreten bir firma olarak, sahip olduğu ürün portfoyü gerek Türkiye gerek tüm dünya üzerinde finans, telekomünikasyon, savunma gibi alanlardaki 7x24 süreklilik, yüksek performans, ayakta kalabilirlik ve güvenirlilik gerektiren birçok kritik projenin altyapısında başarıyla kullanılmaktadır. Sunucu ve Depolama donanımları kendi üzerilerinde koşan uygulama yazılımları/veri tabanı gibi yazılımlar ile bir bütün olup, tüm işlevler bu uygulama yazılımları tarafından gerçekleştirilir. Bu bağlamda sadece Sun Microsystems’in ürettiği donanımlar değil başka hiçbir donanım üreticisinin ürettiği sunucu/veri depolama donanımlarının belirttiğiniz veya iddia edildiği gibi bir hata oluşturmasına olanak yoktur."

YSK Başkanı Aydın: İncelettiriyorum

YÜKSEK Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın’la uzun bir telefon görüşmesi yaptık. Bize YSK’nın çalışmasını anlattı, ilk kez bilgisayarlı seçim yaptıklarını söyledi ve "Her şeyimiz şeffaftır, belki bunun cezasını çekiyoruz. Ama bir yolsuzluk varsa üzerine gideriz, hiç şüpheniz olmasın" dedi. Karşıyaka ile ilgili yayınladığımız 18 Ağustos tarihli yazımızda sözü edilen 6 sandığı incelettiğini, iki küçük sakatlık dışında bir şey bulunmadığını, 22 Ağustos’ta yer alan 20 sandığın incelenmesinin de sürdüğünü, hafta içinde bize bir açıklama göndereceğini söyledi.

İnsan hatası varsa kabul edebileceklerini ama bir yolsuzluk varsa da üzerine gideceklerini bildiren Aydın, "Ancak hile var denilerek milletin aklının bulandırılmamasını" istedi.

Aydın, "Elde sandık tutanaklarının asıl belgesi var, bunlar YSK’nın sitesinde karşılaştırıldığında farklılık açıkça görülüyor" sorusuna "Belki başka bir ilçenin aynı numaralı tutanağı olabilir" diye cevap verdi. Delilli itirazları kabul ettiklerini belirten Aydın, "Ben bilgisayarın her şeyini biliyorum diyemem. Bilgisayardan anlayan birisi varsa gelsin anlatsın. Biz de elimizdekileri gösterelim" diye konuştu.

BİRLEŞTİRME TUTANAKLARI

MHP
İzmir İl Başkanı Musavat Dervişoğlu ise "Birleştirme tutanaklarında da farklılık yakaladım. Tutanaklarda geçerli oyların toplamı tutmuyor. Bu konuyu üzerindeki çalışmamı da kamuoyu ile paylaşacağım" dedi.

(YSK Başkanı Aydın’ın, yeni seçim sistemiyle ilgili anlattıklarına hafta içinde yer vereceğiz.)

Domuz, karga kadar faydalıdır

TANINMIŞ Ormancı Prof. Prof. Doğan Kantarcı, Datça’dan anlatıyor.

"Bekir Coşkun geçenlerde ’Karga akıllı bir hayvandır’ diye çok güzel bir yazı yazdı. Doğru... Ama domuzu da unutmayalım. Yeri eşeler, sürer, yemek için böcek ve kök arar. Toprağı adeta işler. Sürdüğü yerde de çam tohumları yeşerir."

Kantarcı "Dağdaki hayvanlar su bulabiliyor mu?" sorusuna "Bütün hayvanlar büyük susuzluk çekiyor. Domuzlar dağdan su bulmak için aşağıya iniyorlar. Geçenlerde anayola çıkan iki domuz, bir aracın altında kalarak öldü" dedi. Peki "Doğa nasıl?" diye sorduk.

"Yöredeki bademler çağla safhasından sonra kurumuş, dökülmüş. Zeytin üretiminde büyük fire var. Keçiboynuzu ağaçları da meyvelerini dökmüş; tahta gibi olmuş. Anlayacağın üretici kan ağlıyor. Taban suları çekilmiş. Yörede bir bostanda ekilen karpuz-kavun yumruk kadar kalmış. Ormanlar mahzun; kızılçamların ibreleri yeşilden sarı-yeşile dönüşmüş. Kuraklık etkisini giderek artırıyor. Anlayacağınız tehlike büyük."

Atatürk’ün mirasına aykırı

SAYIN Bay ve Bayan Gül türban tartışmalarından oldukça sıkılmış ve etkilenmiş gibi görünüyorlar. "Bu bizim inancımız ve tercihimiz, lütfen saygı gösterin" diyorlar. Türbanın Köşk’e çıkması kanunlara aykırı değil, ama çok daha önemli başka şeylere aykırı, devletin geleneklerine aykırı, Atatürk’ün mirasına aykırı. Her şey kanunlarda yazmaz, Sayın Gül Ailesi’nin ve Sayın Başbakan’ın anlamakta zorlandıkları konu budur. Kendi inançlarına saygı bekleyenler, lütfen önce bu geleneklere ve mirasa saygı göstersinler.

Osman DALGÜN / ANKARA

GÜNÜN SÖZÜ

"Haksızlık yapmak haksızlığa uğramaktan

daha acıdır."

(Socrates)
Yazarın Tüm Yazıları