23 Temmuz sabahına oynuyor

İSTANBUL
BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener dikkat ederseniz siyaseti ve partiyi bırakmıyor.

Ama AKP’nin kuruluşundan bu yana yaşadığı en zor süreçte kenara çekiliyor.

Belli ki "Çankaya sürecinin iyi yönetilmediğini" düşünüyor. 23 Temmuz sabahı için pozisyon alıyor.

İlginçtir, AKP’nin dört kurucusu var, birisi Başbakan... Diğerini cumhurbaşkanı seçtiremediler, fena hırpalattılar. Üçüncüsü adaylığını koymuyor, dördüncüsüne yani Bülent Arınç’a partisi bile kızıyor.

Ama buna rağmen aynı parti muhtemelen seçim yarışını ilk sırada tamamlayacak.

Muhalefetin bu siyasi asimetrinin nedenini merak etmesi gerekmiyor mu?

Asker, düşman tarifi istiyor

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon için hükümetten "siyasi hedef" istemesi bu köşenin okurları için sürpriz olmadı.

Büyükanıt Paşa’nın sözlerini Başbakan’ın geçen haftaki TV açıklamasına yanıt sayma yanlışlığına düşmemeniz açısından aşağıdaki satırlara göz atmanızı öneririm.

Paşa "siyasi hedef" talebini, "Kuzey Irak’a operasyon yararlı olur" dedikten 10 gün sonra dile getirdi ve bu analiz 22 Nisan’da "Asker siyasi hedef ister" başlığıyla bu köşeye yansıdı:

"Ama bana sorarsanız, asker başka bir süreci daha bekliyor. Hükümetin en kısa zamanda karar vermesini umuyor. Hükümet yani siyasi otorite, ismi üstünde ’siyasi karar’ verecek. Daha açık deyişle, operasyonun siyasi hedef/hedeflerini koyacak. TBMM, askere ’Kerkük’e git’ emri de verebilir... ’Sınırın 10 km güneyinde güvenlik kuşağı oluştur’ da diyebilir. Düşman topraklarında 450 km ilerlemek, ayrı kuvvet yapısı ve lojistik zincir gerektirir. Sınır güvenliği çok farklı planlama ister. Hükümet ne istediğine karar verirse, asker de talepte bulunacak."

Sanırım haklı çıktım ve Paşa Harp Akademileri’ndeki açıklamasında bir adım ileri gitti.

Asker hükümetten açıkça "düşman" tarifini yapmasını istedi.

Kabaca tercüme edersek, "PKK ile dövüşürken bu örgüte yardım ve yataklık eden Barzani ile çatışabilirim, ABD araya girerse ne olur? Siyaseten bu riske hazır mıyız?" sorusunu yöneltti.

Gördüğüm kadarıyla bu sorusuna henüz yanıt alamadı.

Üstelik aynı soru Irak’taki ABD yönetiminin de aklını kurcalıyor. Türk askerinin tek hedefinin PKK olacağı bilinse Washington’un sınır ötesi ışığı çoktan yeşile dönerdi.

ABD vetosuna bir de hükümetle asker arasındaki "Barzani ve Talabani’yi muhatap alırım-almam" kavgasını eklerseniz... Sınır ötesi operasyon için siyasi iklimin uygun olduğunu söylemek çok zor.

Paşaların yemin kardeşliği

ORGENERAL Yaşar Büyükanıt, Orgeneral İlker Başbuğ ve Orgeneral Işık Koşaner.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesindeki bu üç isim aynı dönemde Güneydoğu’da görev yaptı. Abdullah Öcalan’ın yakalanmasına kadar geçen süreci bizzat yönetti.

Dağda havan ateşi altında dövüştüklerine, çadırda gecelediklerine tanıklık ettim. Paşalarla sık sık sohbet fırsatı bulduğunu bildiğim eski dostun aktardığını o yüzden ciddiye aldım:

- Üç paşa da PKK terörünü kendi dönemlerinde bitirmeye kararlı demiyorum, yeminliler. Bu uğurda ne gerekiyorsa yapmayı da göze almışlar.
Yazarın Tüm Yazıları