Nondurmalı nemokrasi

AKLIMIZI başımıza toplayalım: Bir siyasal partiyi ancak anayasa, cumhuriyet ve demokrasi ilkeleri, programı ile uygulamaları arasındaki tutarsızlık bakımından eleştirebiliriz.

Ama kuruluşunun tüzel kimlik ve kişiliğinde bulunmayan nitelikler dolayısıyla eleştiremeyiz.

Örneğin, AKP hükümetini, Anayasa, cumhuriyet ve demokrasi ilkelerine saygısızlıkları yüzünden eleştirebiliriz. Ama ekonomik programını "sol" açıdan eleştiremeyiz. Fakat ve ancak liberal ekonominin uygulamaları açısından eleştirebiliriz.

* * *

CHP’yi de Anayasa’ya, cumhuriyet ve demokrasi ilkelerine uyumsuzlukları dolayısıyla eleştirebiliriz. Bir de programını uygulamalarına bakarak eleştirebiliriz. CHP kendisinin de ilan ettiği gibi "ortanın solu"nda bir parti. CHP’yi Marksist ve evrensel sosyal demokrat sol bağlamında eleştirmek mümkün değil. Adamın dediği gibi "Ben hadımım diyorum, sen benden erkek uşak bekliyorsun!" Tıpkı böyle.

İslamcı gazeteleri bir yana bırakıyorum, Yeni Mürtecilere, Radikal ve Birgün gazetelerinde yazan kimi arkadaşlara göre CHP bir sol parti değilmiş. Değil tabii!

Gerçek solcular memlekette gerçek bir sol parti olmadığı için oylarını bağımsız adaylara vereceklermiş. Ama o adaylar kim olursa olsun herhangi birine oy vermeyecekler var!

* * *

Ey 24 ayar solcu arkadaşlar! SHP sol parti değil mi, ÖDP sol parti değil mi, TKP sol parti değil mi, EMEP ve İP sol parti değil mi? Aralarında kendinizce "sol" saydığınız bir parti varsa neden o partiyi desteklemiyorsunuz, neden o partiye oy vermiyorsunuz? CHP gerçekten sol parti olmuş-olmamış size ne, bize ne? Kendi partinizi sizin için "gerçek sol" ne ise öyle bir parti yapın! Kimilerine göre cumhuriyet tarihinde örnek alınacak bir sol-demokrat parti vardı: Şaban Yıldız’ın, Rıza Kuas’ın, Mehmet Ali Aybar’ın, Behice Boran’ın, Çetin Altan’ın Türkiye İşçi Partisi, yani TİP... İllegal TKP’yi bir yana bırakalım, şimdi bir legal TKP var.

Siz bunların hiçbirini beğenmiyorsunuz. Sadece kendiniz ve üç buçuk kişilik klanınız var. 1970’lerde yazdığım bir cümleyi tekrar yazacağım: Sol, psikiyatri kliniği değildir! Ama sizler o kliniğin içinden solun bağımsız adayını TBMM’ye sokacaksınız. Tuzlayım da kokmayın bari!

* * *

Türkiye’de TİP gibi bir partinin eksikliğini iliklerine kadar duyan bir seçmen var: Çalışan sınıfları, emekçileri, aydınları, cumhuriyetçi demokratları kucaklayan; varoşlara emek ve işçi sınıfı bilinci veren; bu kesimi avanta ve sadaka politikasına karşı donanımlı, bilinçli bir kitleye dönüştüren bir parti. TİP gibi bir parti! İşçi sınıfıyla, çalışan sınıflarla birlikte. "Nondurmalı Nemokrasi" yerine gerçekten bir "sol" parti demokrasisi... Devlet ve düzen partisi olmayan, elit partisi olmayan... Buyurun!

CHP sol olmuş, devlet partisi olmuş, elit partisi olmuş size ne, bize ne? Ne demiş adam: "Ben hadımım diyorum, sen benden erkek uşak bekliyorsun!"

Haa bir de şu var: Çoğunuz İdris Küçükömer’in "Türkiye’de sağ soldadır, sol sağda" vecizesine inandığınıza göre AKP’den aday olabilirsiniz, AKP’ye oy verebilirsiniz!
Yazarın Tüm Yazıları