CHP’ye Uzan telefonu

ANKARA
CHP Lideri Deniz Baykal’ın ev telefonu akşam saatlerinde çaldı.

Arayan sürpriz bir isimdi. İstanbullu eski bakan, önce hal hatır sordu. Ardından doğrudan konuya girdi:

- Cem Uzan meselesini ne yapacaksınız?

Genç Parti, CHP ile seçim işbirliği ısrarını koruyor.

Emin Şirin hemen her gün Baykal’dan randevu istiyor.

Ancak CHP, Genç Parti ile kurumsal işbirliğinden kaçınıyor.

Partili kurmaylar, kayıt dışı sohbetlerde formül üretiyor.

Ancak bu seçeneklerin lider düzeyinde onay gördüğünü söylemek mümkün değil.

Mesela Cem Uzan, Sakarya’dan bağımsız adaylığını koysa...

Genç Parti’den birkaç isim de CHP listesinden seçime girse...

Uzan kendi seçim bölgesi dışında CHP’yi desteklediğini açıklasa...

Bu tür utangaç işbirliği, her iki tabana da uyar mı dersiniz?

Yaşlı başkan yarışı

EĞER Meclis’teki kritik oylamalarda katılım/karar sayısı eşitliği değişmezse...

Yeni Meclis’in değil cumhurbaşkanı, kendi başkanını bile seçemeyeceğini yazdık. Başbakan Tayyip Erdoğan da TÜSİAD’a hitabında aynı endişeyi dile getirdi. Hatta daha da ileri giderek anamuhalefetle ilgili spekülatif bir beklenti aktardı:

- CHP de aynı durumun farkında. 84 yaşında aday gösteriyorlar. Yeni Meclis’e en yaşlı üye başkanlık edecek. Yenisini seçemezsek bu başkanla devam edilecek. Ama kusura bakmasınlar, ben yaşlı vekil yarışına giremem!

Talihin ve tarihin cilvesine bakın. 25 yaş Anayasa değişikliği ile en genç Meclis’in kurulmasını beklerken... Gelecek Meclis dedeler yarışına sahne olabilir.

Atamasız harcama olmaz

EDİP Başer’in Başbakanlık’taki günleri dünkü manşetimizde yer aldı. Eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer aradı, itiraz etti.

Dinçer ayrıca yazılı açıklama yapılacağını söyledi, sadece 2 ayrıntı verdi. Öncelikle ataması yapılan tek ismin Edip Başer olduğunu hatırlattı. "Kendisine Abdüllatif Şener’in Başbakanlık’taki odasını tahsis ettik. Faksı da, fotokopi makinesi de vardı" dedi. Başer’in yardımcılarına atama yapılmadan harcama yetkisi verilemeyeceğini vurguladı.

Dinçer’e, "Çay paralarını cepten ödedikleri doğru mu?" diye sordum. "Eğer ödedilerse yanlış yapmışlar, hele örtülü ödeneğe falan gerek yok. Normal ödenekten karşılanırdı" yanıtını verdi.

Yılmaz’ın sıradaki hedefi

GEÇEN yaz merkez sağda işbirliği haberleri basına yansıyınca... Merkez sağın saha müşahidi bir isim, Mesut Yılmaz’ın üç hedefi olduğunu anlattı, ben de yazdım. (6 Ağustos 2006)

Bu senaryoya göre Yılmaz önce sağda birlik için çalışacak, ikinci adımda Rize milletvekilliğine oynayacak... Meclis’e girebilirse merkez sağın cumhurbaşkanı adaylığına soyunacak. Mesut Yılmaz, bana aktarılan yol haritasına tam uymasa da ilk iki aşamayı geçti.

Bakalım bir sonraki hedefini de tutturabilecek mi?
Yazarın Tüm Yazıları