Baykal’dan piyasa dostu açıklamalar

İŞ dünyası ve piyasalar, yapılacak erken seçimden koalisyon hükümeti çıkma ihtimaline, giderek daha fazla şans vermeye başladılar.

Hem yabancılar hem de yerli büyük yatırımcılar bu nedenle, özellikle CHP ve MHP’nin iktidara geldikleri takdirde ne tür ekonomik politikalar uygulayacağını fazlasıyla merak ediyorlar.

Enis Berberoğlu ile birlikte ziyaret ederek, piyasalarda oluşan kaygıları CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la konuşma olanağı bulduk. Bugün Referans Gazetesi’nde ayrıntılarını okuyacağınız söyleşiden sonra, "İktidar olduğu takdirde CHP’nin piyasa dostu ekonomik politikalar izleyeceğini" rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Baykal, dünya ekonomisine entegrasyon gerçeğini çok iyi kavramış gözüküyor. "Ekonominin giderek globalleşmekte olduğu, sermaye hareketlerinin ekonominin ayrılmaz bir parçasını oluşturduğu, ticaretin giderek serbestleşmekte olduğu dikkate alınarak bir politika ortaya konacaktır"sözleri de bunun iyi bir örneği. Avrupa’daki çeşitli sosyal demokrat partilerin, merkez sol partilerin uygulamalarını da örnek gösteren Baykal’ı, AB ile ilgili de, şimdiye kadar CHP’nin verdiği sert imaja kıyasla çok daha esnek bir tutum içinde gördük AB sürecinin devam edeceğini belirtiyor ama "tam üyelik perspektifi"nin AB ile görüşülerek pekiştirilmesi gerektiğini söylüyor. Yani piyasalar açısından CHP iktidarının uygulayacağı politikalardan tedirginlik duymalarına gerek yok.

Buna karşılık 4 yılı aşkın süredir devam eden küresel likidite ortamının iyi değerlendirilemediğini belirten Baykal, bu sürecin devam edeceğini tahmin ediyor ve bu fırsat kullanılarak yeni bir sanayileşme atağı başlatmayı planlıyor.

Teşvik politikasının coğrafi olmaktan çıkarılarak sektörel hale getirileceğini, belirli sektörler saptanıp bunlara devlet teşviği sağlanacağını kaydeden Baykal, bu yolla ithalatın dolayısıyla cari açığın azaltılacağını, dünya ile rekabet edecek sektörlerin geliştirileceğini kaydediyor.

Bunu yaparken bir yandan teknoloji, öte yandan teknik ve uzmanlık eğitimine büyük önem verileceğini kaydeden CHP Genel Başkanı, özel sektörün de uzun süredir talep ettiği "yeni bir sanayileşme atağı"nın müjdesini de veriyor.

Son dönemde siyasetle ticaretin birbirinin içine girmeye başladığını kaydederek, bunun piyasa ekonomisinin sağlıklı işleyişini bozduğunu kaydeden Baykal, siyasetle ticaretin kesinlikle ayrıştırılacağını, "kamunun sadece yönlendirici ve denetleyici olduğu piyasa ekonomisinin hayata geçirileceğini" söylüyor.

Özet olarak verdiğimiz Baykal’ın ekonomik programının ipuçlarını aldığımız bu söyleşi, bizce piyasaların koalisyon korkusunu giderecek bir örnek daha. Bizce tedirginlik duyulan diğer parti olan MHP’nin uygulayacağı ekonomi politikaları da farklı olmayacaktır.

TÜSİAD’IN AÇIKLAMALARI

Bu arada Salı günkü yazımızda, yaşanan son siyasi gelişmeler hakkında TÜSİAD’in yaptığı açıklamaların algılanmasına ilişkin bazı yorumlarımızı belirtmiştik. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ arayarak, bu yorumdan TÜSİAD’ın "sık sık açıklama yapma"sının eleştirilmesi gereken bir davranış olduğu yönünde bir izlenim çıkabileceğini söyledi.

"İçinden geçtiğimiz bu olağanüstü dönemde, 35 yıldır siyasi ve ekonomik istikrarı sürekli kılmaya çalışan, AB’ye tam üyelik sürecini destekleyen TÜSİAD için herhalde en son yapılacak iş, içinden geçtiğimiz sürece suskun kalmaktır" diyen Yalçındağ, böyle bir ortamda kendisini gönüllü sivil toplum örgütü olarak gören hiçbir kuruluşun "çelişen hava vermekten kaçındığı için" susmaması ve görüşlerini, kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi.

Bu süreçte yaptıkları açıklamaları tek tek hatırlatan Yalçındağ, 4 ve 8 gün aralıklarla yapılan bildirilerin, cumhurbaşkanlığı seçimi, erken seçim ve anayasa değişikliklerini kapsadığını kaydederek, "Bunların TÜSİAD’ın siyasal sistem reformları alanında son 10 yılda yapmış ve yayınlamış olduğu çalışmalara dayanan görüşler olduğunu" da söyledi.

Gerçekten de TÜSİAD’ın bu görüşleri geçmişten beri savunageldiği, bildiğimiz görüşler. Siyaset bu kadar hızla değiştiği için, gösterilen refleksler böyle bir algıya yolaçtı...
Yazarın Tüm Yazıları