Bir Mart’tan itibaren müzelerde indirim var

GEÇEN yıl başlayan müzelere ayda bir gün ücretsiz giriş uygulaması bu yıl da devam ediyor.

Kültürel Varlıklar ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, geçen yıl başlattıkları ayda bir gün müzelerin ücretsiz olması konusundaki kararlarını müzelere bildirdiklerini, bu yıl da aynı uygulamayı sürdüreceklerini açıkladı dünkü telefon konuşmamızda.

Tüm Müze ve Ören Yerleri, her pazartesi ücretsiz olarak gezilebilecek, Topkapı Sarayı Müzesi’nin ücretsiz gezi günü salı olarak belirlendi.

O günlerde Topkapı Sarayı Müzesi’nde gezilecek bölümler içinde Harem Dairesi yok.

SSK, EMEKLİ SANDIĞI, BAĞ-KUR’LULARA YÜZDE ELLİ İNDİRİM

ORHAN DÜZGÜN,
1 Mart’tan itibaren bütün müzelerde, Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı, Bağ-Kur mensuplarına ve emeklilere yüzde 50 indirim uygulanacağını da belirtti.

Öğrenciler zaten müzeleri ücretsiz gezebiliyor.

Müzelere giriş 2 YTL ile 10 YTL arasında değişiyor, Topkapı Sarayı Müzesi 10 YTL.

Genel müdür, böyle bir eşitleme yapmak zorunda kaldıklarını, farklılık konusunda AB standartlarına uyulması gerektiği konusunda bir yazı aldıklarını, ondan sonra da bu eşit giriş ücreti tespitine geçildiğini belirtti.

Bu girişimlerin, çözümlerin döner sermaye konusundaki düzenlemelerle de ilgili olduğunu eklemekte yarar var.

Bu tür girişimleri, birçok kimsenin müzeleri görmesini sağlayabildiklerinden ötürü destekliyorum.

Müze ziyaretlerinin; kültür tarihini, yaşama biçimimizi öğrenmek açısından işlevlerini özellikle öğretmenlerin öğrencilere anlatması gerekir. Yalnız öyle bir bilinç verilmeli ki öğrenciye, müze ziyareti ancak öğrencilik yıllarında yapılır, bir daha da kapısından geçilmez anlayışı egemen olmamalı.

İstanbul Modern’i de perşembe günleri Marshall’ın sponsorluğunda herkes akşam saat 20.00’ye kadar ücretsiz gezebilir. Her gün kapanma saati 18.00 iken o gün ziyaret iki saat uzatılıyor.

* * *

AYDA
bir olan ücretsiz günlerde ziyaretin artacağından, indirimin de kişi sayısını artıracağından kuşkum yok.
Yazarın Tüm Yazıları