Siyasete ilgisizlere son durum rehberi

BİR: Başbakan Erdoğan, Çankaya’ya çıkmak istiyor ve bunu sonuna kadar zorlayacak. Vereceği kararı, atacağı adım karşısında karşılaşacağı direncin şiddeti belirleyecek. Eğer çok şiddetli bir dirençle karşılaşırsa, "B planı"nı uygulayacak.

İKİ: "B planı" şudur: Eğer Erdoğan aday olmazsa, mutlaka Erdoğan’ın istediği bir isim aday olacak. Bu ismin parti grubundan ve Erdoğan’a yakın bir isim olacağını bilmem belirtmeye gerek var mı?

ÜÇ: Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa, parti kesinlikle Abdullah Gül’e emanet edilecektir. Gül dışında başka bir seçenek gündemde bile değildir. Ancak "Cumhurbaşkanı Erdoğan / Başbakan Gül" formülünde her şeyin güllük gülistanlık olacağı beklenmemelidir.

DÖRT: Erdoğan Çankaya’ya çıkmazsa... Abdullah Gül’ün parti içinde bir klik oluşturma ve güç gösterisine girişme ihtimali vardır. Ancak bunun gündeme gelebilmesi için işlerin çok kötü gitmesi gerekir.

BEŞ: Bülent Arınç’ın Çankaya’ya çıkma ihtimali sıfırdır. Çünkü Arınç’ın kabul göreceği bir makama Tayyip Erdoğan’ın kabul görme ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle Erdoğan varken sıra Arınç’a gelmez.

ALTI: Abdüllatif Şener’in Çankaya’ya çıkması, muhaliflerin büyük direnciyle karşılanmaz. Ancak Erdoğan’ın son günlerde Şener’e hayli soğuk olması, bu ihtimali geçersiz kılıyor.

YEDİ: Başbakan Abdullah Gül olursa, AKP’deki iç yapı büyük ölçüde değişecektir. Bir ekip gidecek, yerine başka bir ekip gelecektir.

SEKİZ: Başbakan Erdoğan’ın "başbakanlık" gibi hayli etkili bir makamı bırakıp Cumhurbaşkanı olmayı istemesinin çok basit bir nedeni var: Siyasette kariyerin en üst noktası Cumhurbaşkanlığı’dır ve hiç kimse ayağına kadar gelmiş böyle bir fırsatı tepmek istemez.

DOKUZ: Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması durumunda AKP’nin bölünüp parçalanacağına dair yapılan yorumların doğru çıkmama ihtimali de vardır. Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması, AKP’de bir büyük zafer havası estirebilir ve bu hava partiyi bir arada tutabilir.

ON: Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması durumunda AKP’nin oylarının gerileyeceğine dair yapılan yorumların da doğru çıkmama ihtimali vardır. Zafer havası, oyların artmasına da neden olabilir.

Hangi manşeti patlatırlardı

RADİKAL’in Orhan Pamuk ve Sezen Aksu’ya bir günlük de olsa gazete hazırlama imkánı sunmasının, herkeste muhteşem bir geyik çevirme arzusu uyandırdığını inkár edemeyiz.

Madem öyle...

Biz de bu kışkırtıcı projenin gazına gelebiliriz.

O halde...

Buyurun "Manşetleri ne olurdu?" geyiğine:

EMİNE ERDOĞAN: Olcay! Pabucu yarım, çık dışarıya oynayalım!

OLCAY BAYKAL: Tak sepeti koluna, herkes kendi yoluna!

AHMET NECDET SEZER: Eyvah! Türk lokantalarında menemen ısmarlama oranında büyük artış!

ABDULLAH GÜL: Tayyip Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmaması durumunda Kayseri isyan eder!

HÜLYA AVŞAR: Ona grup değil küme derler.

MEHMET ALİ TALAT: Lokma çok güzel bir Türk tatlısıdır, Rum’a kaptırılamaz!

YAŞAR KEMAL: Ak káğıt üstünde tanıyın beni!

AHSEN UNAKITAN: Seni hep seveceğiz sayın bakan!
Yazarın Tüm Yazıları