Ezan huzur vermelidir

BİR yıldır Ankara, Çankaya Yıldız Hilal Mahallesi, 4. Cadde'deki caminin iki sokak arkasında oturuyorum. Müzik öğretmeniyim, ezanla ilgili insanların korku dolu ve sinmiş hallerini görünce size yazmaya karar verdim.

Haberin Devamı

Hepimiz Müslümanız ve Allah’a şükür ibadetimizi de yapıyoruz. Ancak bilgi çağında yaşadığımız şu dünyada, ezanı kullanarak gürültü kirliliğine sebep olanlara da artık 'dur' demeliyiz. Ezan insanlara korku ve yılgınlık değil, huzur vermelidir. Ezan okumak için eline mikrofon alan kişi kendini sahnede assolist ya da mahalle halkına kendini ispatlayan popstar yarışmacısı zannetmemeli. Ezan okuyan kişi, amfinin sesini kafasına göre açıp yine kafasına göre gırtlak nağmeleri ve okuma esnasında rastgele duraklamalar yapmamalıdır. Namaza davet niteliği taşıyan ezanın vaktine göre farklı makamları ve okunuş şekilleri vardır, bunun dışında herkes şerefeye çıkıp kafasına göre ezan okuduğunda ezana karşı en büyük günah işlenmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde her makam, ayrı hastalığı tedavi etmekte kullanılmaktaydı. Namaza davet niteliği taşıyan ezanın da vaktine göre farklı makamları vardır. Günümüzde bu ayrıntıya maalesef dikkat edilmiyor.

Haberin Devamı

 

HANGİ MAKAMDA OKUNUR

 

Camilerde Arap özentisi arabesk usulü ezan okunuyor.

- Sabah ezanı: Saba makamı,

- Öğle ezanı: Rast makamı,

- İkindi ezanı: Hicaz makamı,

- Akşam ezanı: Eviç, Segâh makamı,

- Yatsı ezanı: Uşşak, Beyâti makamlarında okunmalıdır.

Eski Türk hekimlerinden Şuuri'nin 'Tadil-i Emzice' adlı eserinde müzikle tedavi hakkında geniş bilgi vardır. Şuuri, 'Tadil-i Emzice'de belirli makamların günün belirli zamanlarında etkili olduğunu belirtmektedir. Aynı şekilde, büyük İslam bilgin ve filozoflarından İbn-i Sina (980-1037), musikinin tıpta oynadığı rolü şöyle tanımlamaktadır:

"...Tedavinin en iyi yollarından, en etkililerinden biri, hastanın akli ve ruhi güçlerini artırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele için cesaret vermek, ona en iyi musikiyi dinletmek, onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir..."

 

MÜZİKLE TEDAVİ

 

Haberin Devamı

Günümüzden 900 sene önce Selçuklu Sultanı Nureddin Zengi tarafından Şam'da yaptırılan Nureddin Hastanesi'nde musiki makamları tedavi amacıyla kullanılmıştır.

Viyana'da Meidling Rehabilitasyon Merkezi'nde komada bulunan hastalara Türk musikisi makamları dinletilerek terapi uygulamaları yapılmakta olup, beyinde alfa ve teta dalgalarının değiştiği tespit edilmiştir ve birçok hastanın müzik terapi seanslarıyla komadan çıktıkları gözlenmiştir.

Ancak bütün bunları tersinden ele aldığımızda yanlış ve rahatsızlık verecek düzeyde yüksek seste okunan ezanın da toplumsal olarak ruh sağlığımızı ciddi bir şekilde bozduğunu unutmayalım. En önemlisi de bunu söyleyen insanları 'dinsiz-imansız' kategorisine koyup, ezanın sesini kısmaya çalışıyorlar safsatasından lütfen kurtulalım.

Haberin Devamı

Ezan okunduğunda korkuyla camları kapatan değil, tam tersine açan ve dört gözle namaz saatini bekleyen çocuklar ve nesiller yetiştirelim.

Gürkan ARSEN

 

GÜNÜN SÖZÜ

 

"Fındıkta net bir karar çıkmamıştır. Yüksek desteklerle pamuğunu üretip AB'den özel statü alan Yunanistan kadar bile olamadık. Yunanistan'dan neden pamuk aldığımız fındık politikamızdan belli olmuştur. Milli ürününü koruyamayan hükümet olur mu?"

(TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar)

 

MÜSİAD ve Albayraklar

 

MÜSİAD’ın Genel İdare Kurulu toplantısı Trabzon'da yapılıyor ve bir sonuç bildirgesi yayınlanıyor.

Bildirgede, “Doğu Karadeniz ekonomisinin fındık ve çay kıskacından kurtarılması gerektiği” belirtiliyor. Trabzon’un bölgesel cazibe merkeziilan edilmesi isteniyor. Trabzon'da turizmin patlaması ve ticaretin şahlanması için limana, dünya ticaret merkezine ve lojistiğe önem verilmesinin şart olduğu vurgulanıyor.

Haberin Devamı

MÜSİAD’ın Başkanı kim; Ömer Bolat... Ömer Bolat kim; Albayraklar’ın CEO’su. Albayraklar'ın Trabzon’da nesi var; özelleştirmeden alınan limanı.

Bu durumda MÜSİAD’ın toplantısı Albayraklar için mi yapılmış oluyor?

 

Biliyor musunuz

 

- YUNANİSTAN Eğitim Bakanlığı'nın temmuz ayında aldığı kararla, 2006-2007 eğitim yılından itibaren İskeçe ve Gümülcine'deki bazı devlet orta eğitim kurumlarında Türk dilinin tercihli yabancı dil olarak öğretilmesinin kararlaştırıldığını...

- 8 AĞUSTOS tarihli Bugün Gazetesi’ne bir röportaj veren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın, adı geçen gazeteyi Ümraniye ve çevresinde bedava dağıttırdığını...

 

CHP'li İnce, Bakan Çelik'e tepkili

 

Haberin Devamı

PKK'lıya af var öğrenciye yok

 

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, ÖSS'de başarılı olan ancak devamsızlıktan sınıfta kalan öğrenciler için af çıkartılması gerektiğini söylüyor. MEB'in her yıl genelgeyle bu durumdaki öğrencilere imkân tanıdığını, ancak bakanın bu yıl katı bir tutum izlediğini söylüyor ve önümüzdeki bir hafta içinde söz konusu genelge yayınlanmazsa binlerce öğrencinin mağdur olacağını belirtiyor. İnce, "Mağdur olan, hatırlı tanıdıkları olmayan, rapor alamayan yoksul aile çocuklarının da düşünülmesi gerekiyor. PKK'lılara, naylon faturacılara, hortumculara, vergi kaçıranlara, dopingli atlara, yaşı 75'in üzerinde olan ama kamunun parasını zimmetine geçirmiş olanlara, kamu malını yağma edenlere, tecavüzcülere af çıkarıyor, konu öğrenciler olunca birden hak-hukuk gibi anlamlı şeyler akıllarına geliveriyor. Kamuya zarar verenlere evet, ama devlet olarak kendi yarattığın sistemden dolayı kendilerine zarar verenlere neden hayır demiyor?" diyor.

 

Mesaj Panosu

 

- "VİZE Tarih ve Kültür Festivali" 11-13 Ağustos'ta yapılıyor. Etkinlikler arasında Uğurkan Erez'in koreografisiyle Cemil İpekçi defilesi ile Nükhet Duru ve Yonca Evcimik'in konserleri var. Sunucu Armağan Çağlayan. Aynı tarihlerde Milas'ın Boğaziçi köyündeki 2. Turizm ve Balık Festivali'nin konuk sanatçıları Bülent Ersoy, Mahsun Kırmızıgül ve Makbule Kaya. "4. Bodrum Uluslararası Bale Festivali" de yarın başlıyor...

 

Çorlu Park açıklaması

 

23.7.2006 tarihli "TOKİ: Belediye engel oluyor. Ersin: Zenginlere hitap ediyor" başlıklı yazınızda, TOKİ'nin Çorlu'da yapmayı planladığı konut uygulamasıyla ilgili olarak gönderdiği açıklamanın yanında, Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin'in "TOKİ'nin Çorlu'da yapmayı planladığı evler 150-200 bin YTL arasında olan ve zengin kesime hitap eden konutlardır. Bunu Çorlu'nun gerçek ev ihtiyacı olan vatandaşlarımız alamazlar" şeklindeki ifadesi de yer almıştır.

Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin'in bu ifadesi gerçeği yansıtmayıp vatandaşlarımızın da yanlış bilgilenmesine sebep olabileceği için bu açıklamanın yapılması zaruri olmuştur.

İdaremiz tarafından 1 Ağustos 2006 itibariyle ülke çapında 81 il ve 199 ilçede toplam 515 şantiyede 197 bin konuta ulaşılmıştır. Bunlardan 65 bin konut sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleri ile birlikte bitirilme aşamasındadır.

İdaremiz tarafından Edirne ilimize de büyük önem verilmekte olup, hem Edirne-Merkez'de hem de ilçelerinde örnek uygulamalar yapmak üzere proje çalışmaları başlatılmıştır. Bu itibarla, TOKİ tarafından Çorlu'da da yaklaşık 1.500 konut yapılması planlanmıştır. Konutlar, yörenin mimari siluetine ve gelişme yapısına uygun olarak az katlı, yeşili bol, her türlü sosyal donatıları, altyapıları ve çevre düzenlemeleriyle modern bir site tarzında projelendirilecek ve sosyal donatılar kapsamında ilköğretim okulu ve lise, ticaret merkezi, sağlık ocağı, spor alanları, cami gibi ihtiyaç duyulan tüm sosyal donatılar da konutlarla birlikte yapılacaktır.

Çorlu uygulamamızda konutlar değişik tiplerde planlanmış olup alt gelir grubu için 85m2, orta gelir grubu içinde 120-140 m2 olacak şekilde konut büyüklükleri projelendirilmiştir. Çorlu Belediye Başkanı tarafından söylendiği şekilde bu konutlar 150-200 bin YTL gibi fiyatlarla değil, tam tersine TOKİ'nin genel prensibi gereği alt gelir grubu vatandaşlarımızın kira öder gibi taksitlerle alabileceği şekilde fiyatlandırılacaktır.

Örneğin 85 m2 olan konutlarımız alt gelir grubu konutlarından faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın başvuruları yerel yönetim birimleriyle işbirliği halinde kapsamlı bir değerlendirmeden geçirilerek gerçek hak sahiplerine ulaşılması sağlanacaktır.

TOKİ uygulamaları özellikle kıraç alanlarda yapılmakta olup, ağaçlandırma ve peyzaj uygulamaları ile toplu konut alanı yeşili bol alanlar haline getirilmektedir. Örneğin 1.500 konutluk bir uygulamada 15 bin ağaç dikimi ve çatı peyzajı yapılacaktır.

Çorlu'da yapımı planlanan 1.500 konutluk bir uygulama için yaklaşık 75 milyon YTL yatırım yapılacak olup, 5.000-6.000 kişinin istihdamı sağlanacaktır.

Halihazırda Edirne-İpsala'da 304 konut ile ticaret merkezi, cami ve şadırvandan oluşan uygulamamızın inşaatları başlamıştır.

Erdoğan BAYRAKTAR

 

Oybirliği ile karar verildi

 

11.4.2006 tarihli yazınızda Meclis oturumunu, başkan olmadığı için ben yönettim. Adı geçen Çorlu Park olayında meclis konuyu oy birliği ile kabul etti.

Yazınızda Çorlu Park ile ilgili meclis kararının yalnız benim imzam ile gerçekleştiği gibi bir ifade var. Divanda ben ve iki katip üyenin de imzaları var, muhalefet var, karar oy birliği ile kabul görüyor. Sadece benim ismimin geçmesini kabul etmiyorum. Bu yanlışlığın düzeltilmesini bekliyorum.

Türkay ÇELEBİ-Belediye Başkan Vekili

 

Torpil yok, şeffafız

 

İSTANBUL Gençlik ve Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar, "Hemşeri torpili" (09.07.2006) yazımız üzerine şunları söylüyor.

"Bu stadyum perişan bir yerdi. Daha önce açılan ihaleye kimse katılmamıştı. Kimse bu dükkanları tutmak istemedi." Taşpınar'ın gönderdiği açıklama da şöyle deniliyor:

"Kağıthane Mehdi Sancak Stadı Milli Emlak Müdürlüğü'nden İl Müdürlüğümüze 1999'da tahsis edilmiştir. Teslim alındığı tarih itibariyle stadın inşaatı Kağıthane Belediye Başkanlığı tarafından yapılmış ve tamamlanmamıştır. Stadın altında mezbele şeklinde 10 adet dükkan mevcuttur.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ilk defa dükkanları 7 Mart 2000'de mevcut halleri ile ihaleye çıkarmış ihaleye katılan olmadığı için ihale iptal edilmiştir.

Mevcut 10 dükkanın 7'si Gençlik ve Spor İl Mudürlüğümüze ait, kalan 3 adedi

ise Kağıthane Belediye Başkanlığına aittir.

Yazıda adı geçen kişiye bu dükkanlardan 4'ü 28 Ağustos 2004'te açılan ve sadece söz konusu kişinin katılıp başka bir kimsenin müracaatı olmadığı ihale yapılmış ve müdürlüğümüzce kiralanmıştır.

Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca tutulan tutanakla dükkanları kiralayan kişinin yaptığı harcamanın 87.520 YTL olduğu tespit edilmiştir. Kira Tespit Komisyonu tarafından kiralama yapılırken kira bedeli bu durum dikkate alınarak belirlenmiştir. Kira Tespit Komisyonu, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü

personeli, Milli Emlak personeli, Ticaret Odası personeli, Belediye personelinden oluşmakta ve kira tespitleri bu şekilde belirlenmektedir.

Gençlik ve Spor Genel Müdürümüz Mehmet Atalay'ın bu konuyla ilgili hiçbir haberi ve ilgisi olmayıp, Kiralama Komisyonları ilgili genelge doğrultusunda

İl Müdürlüğümuz tarafından oluşturulmaktadır."

Gelen bu açıklamadan sonra Taşpınar ile telefonla konuşuyoruz. "Oflu müteahhidin bu yeri 87.520 YTL maliyetle ile onardıktan sonra dükkanları 'kaçak' olarak kiraya verdiği" yolundaki sorumuza "Onu bilemem" diyor Taşpınar.

- Siz kaça kiraladınız?

- 185 YTL.

Dünkü yazımızda ise müteahhidin bu dükkanları 900 YTL'den kiraladığını yazmıştık.

"Kira sözleşmesi var mı" sorumuza ise Taşpınar şöyle yanıt veriyor:

- Bir yıl.

Burası için 87.520 YTL harcayan biri, 1 yıllık sözleşme yapar mı diyoruz. Taşpınar yanıtlıyor:

- Her iki tarafın sorumlulukları ve güvenceleri var.

Beden Terbiyesi İstanbul İl Müdürü Taşpınar göreve geldiği günden beri spor yatırımlarına 90 milyon YTL yatırım yapılmış. (Bundan daha sonra söz edeceğiz)

 

ATALAY'IN SÖZLERİ

 

19. Avrupa Atletizm Şampiyonası için Rotterdam'da bulunan Beden Terbiyesi Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Ne zaman yurtdışına çıksam hakkımda olumsuzbir yazı çıkıyor. Ben bu sözünü ettiğiniz Oflu müteahhidi tanımam. Ben 30 yıldır İstanbul'da oturuyorum. İl Müdürümüz Tamer Taşpınar'ın (Rizeli) yaptığı ihalelerle benim ne işim olabilir? Bir tesisin onarılması, mezbelelikten kurtarılması kötü bir şey mi? Ben hiç bir ayrım yapmam. Kimseyi kollamam. Bizde yanlışlık olmaz; hata olabilir hata da düzeltilir. Bizler kimsenin kötü emellerine alet olmayız." diyor.

Yazarın Tüm Yazıları