1000 mühendise kapıyı açacak yatırım IMF’ci Anne Krueger’dan döndü

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında üçüncüsü gerçekleşen ve 20 kadar uluslararası kuruluşun CEO’ları veya yardımcılarının katıldığı "Yatırım Danışma Konseyi" toplantısından önceki akşam Halas Teknesi...

CEO’lar, Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın ev sahipliğinde Halas Teknesi’yle Boğaz turu yapıyor... Teknede Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da var...

CEO’larden biri, gündemlerindeki çok önemli projeyi, bir Türk işadamına açıyor: "350 mühendisle başlayıp, asgari 1000 mühendisin istihdam edilebileceği bir projeye başlayacağız. Bu yatırım için gönlümde Türkiye var. Ancak, böyle bir proje için ’mühendis çalıştırmayı destekleyecek teşvik formülüne’ ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü, örneğin İngiltere bu tür bir teşviği bize önerdi."

Türk işadamı heyecanlandı... 1000 mühendisin görev alacağı proje, Türkiye’ye önemli teknoloji üssünün kurulması, katma değeri yüksek bir ürünün geliştirilmesi demekti. Hemen CEO’yla birlikte Kemal Unakıtan’ın masasına yöneldiler.

Projeyi bir çırpıda Kemal Unakıtan’a özetlediler. Proje Unakıtan’ı da çok heyecanlandırdı, ancak konunun muhatabının kabine arkadaşı Ali Babacan olduğunu söylemekle yetindi.

İkili bu kez Ali Babacan’ın masasına geçti. Konu Babacan’a da hızla özetlendi, proje onun da çok ilgisini çekti. Onlar, "Elimizden geleni yaparız" yanıtı beklerken, Babacan, "Biraz zor" tavrı takındı.

Teknedeki konuklar arasında Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger de vardı. İkili konuyu bir de Krueger’le paylaşmak istedi. Krueger projeyi benimser, ikna olursa, Türkiye’ye tavsiyede bulunabilir diye düşünüyorlardı.

İkili bıkmadan projeyle ilgili bir özet de Anne Krueger’e yaptı. Krueger, konuya bakışını lafı dolandırmadan yansıttı: "Eğer Türkiye’de yatırım yapmaya niyetiniz varsa, özel teşvik istemeden gelin..."

CEO, "Ama İngiltere bile bize bu teşviği veriyor. Doğu Avrupa ülkelerinden istediğimizden böyle bir teşviği rahatlıkla alırız. Ama gönlüm Türkiye’den yana. Türkiye’deki yatırımlarımızdan çok memnunuz."

Krueger
, yumuşayacak gibi görünmüyordu: "Türkiye’nin böyle ekstra teşvikler vermesine göz yumamayız..."

Krueger’in bu tavrı, yabancı CEO’nun yanında bulunan Türk işadamını çok şaşırttı. Türk işadamı yıllardır yabancısı, yerlisi, yatırımlarla iç içeydi. Üstelik IMF heyetlerinin Türkiye turları sırasında zaman zaman görüşlerine de başvurulurdu.

Krueger’in, "Türkiye, yatırımcıya ekstra teşvik veremez" tavrını Ali Babacan’la paylaşma gereği duydu. Babacan’ın yanıtı da anlamlıydı: "Gördünüz mü neler çektiğimizi?"

Türkiye’de 1000 mühendise iş kapısı açabilecek proje, IMF’den dönmüş, konuya şahit olan Türk işadamı üzülmüştü...

Aslında hükümet de "Bir şirkete özel" gibi olacak teşvik vermekten yana değildi. Bu tutumunu Hyundai’nin 1.2 milyar dolarlık yatırım araştırması sırasında da göstermişti...

Ancak yine de Anne Krueger’in, "Buna hükümet karar verir" demek yerine, "patron benim" tavrı takınması "Özel teşvik olmaz" yanıtı vermesi insanın ağırına gidiyor...

Borca muhtaç olan, IMF karşısında dik duramaz

ULUSLARARASI
Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger’in, Türkiye’ye yönelen yabancı sermayeli kuruluşun "1.000 mühendis alacağım, buna dönük özel teşvik verin" talebine verdiği olumsuz yanıt, bana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bir konuşmasını hatırlattı.

Hisarcıklıoğlu, Sultan Süleyman’ın "Bugün borç alan, yarın emir alır" sözüne atıfta bulunup, şu değerlendirmeyi yapmıştı: "Borca muhtaç olan IMF’nin, Dünya Bankası’nın, ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin (AB) karşısında dik duramaz. Emir almaktan hoşlanmıyorsanız, kemikli duruş istiyorsanız, bütçe açığı vermeyin, borca muhtaç olmayın."

Başka söze gerek var mı?

Şekerbank’a gelen fon değil banka

ŞEKERBANK
Genel Müdürü Hasan Basri Göktan, geçenlerde yazdığım, "İngiltere, Sabancı Bank’ı Kazaklar’a sattırmadı" yazıma takılmış...

Göktan, "Acaba Şekerbank’a Kazakistan’dan Bank TuranAlem’in ortak olmasına karşı mı çıkıyorlar" diye endişe etmiş. Göktan, bu yüzden İngiltere’deki Sabancı Bank olayını araştırmış: "İngilizler’in karşı çıkmasının nedeni, alıcı Kazak sermayeli Meridian Capital Limited’in fon olmasıymış."

Göktan
, vitrinde oldukları sırada Şekerbank’ın kapısını çalan çok sayıda yabancı fonun olduğunu, ancak bunlara kapıyı açmadıklarını belirtti: "Biz mutlaka bir bankanın Şekerbank’a ortak olmasına özen gösterdik."

Bank TuranAlem’in Şekerbank’a ortaklığı şu anda başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olmak üzere, ilgili birimlerden alınacak izinleri bekliyor.

Ben bu ortaklığa karşı çıkmayı çağrıştıracak tavır sergilememiş, sadece İngiltere’nin bankacılıkla ilgili otoritesinin titizliğini aktarmıştım.

Ben, bir gün bizim BDDK’nın "O yabancı bankaya vize vermem" gibi bir tavır takınıp, takınamayacağını merak ediyorum, o kadar...
Yazarın Tüm Yazıları