Ferrari’sini satan Nil

Başlangıç bahanesiyle deklarasyonumu sunuyorum.

Kilisemin kapısına Martin Luther King misali asıyorum.

1. Bir şeyi yaptığın için pişman olmak, yapmadığın için pişman olmaktan iyi. Bunu bir yerde okumadım. Bunu yaşayarak karşılaştırdım. Biri ağır, öteki daha hafif. Bunun nedeni basit, birinde bir şeyi değiştirdin, olmadı. Bir çaban var. Ötekinde, bir şeyi değiştirmedin olmadı. Hiçbir şeyin yok. O yüzden yapmayı yap. Yapmamayı yapma.

2. Vah dün, ay bugün, vay yarın felsefesini bırak. Arabana bin. Çift şerit bir yol bul. Gittiğin yönün tersine dönmek için yavaşla ve işaret ver. Bu dünün, bugünün ve yarının aslında aynı şey olduğunu görmenin en güzel yolu. Dikiz aynası bıraktığın yol, ön pencere gideceğin yol. Şimdi diye bir şey yok. Hepsi aynı an. Ya döneceksin, ya dönmiyceksin. O yol nereden gelir, bu yol nereye gider önemsiz. Yol boşsa geç, yol doluysa bekle. Şimdi, yaptığın hareketten ibaret.

3. Sana görmediğin bir şey gösteren, duymadığın bir şey duyuran, tatmadığın bir şey tattıran vesaire ne varsa aç kapıyı. Sınırlarını ancak bu genişletiyor çünkü. Çünkü en büyük fetih bu. En büyük fatih de kapılarını bunlara en çok açan. Bayrak dikip, sınır çizip, içinde oturanlardan olma. Onlar savunur. Savunandan kork.

4. Bir şeyle karşılaştığında düşündüğün ilk şey var ya, onu kedi gibi boynundan yakala. Çok hızlı olman lazım. İki saniyeye kalmaz, bir sürü başka musluktan binbir türlü düşünce akar. Onlardan önceki damlayı avucuna al. O senin sıvı halin. Gözyaşın kadar içinden akan, katkı maddesiz bir sen. Bir tek onu yut. O ne derse dinle. Diğerlerini yutma. Onlar hep su, hep boya.

5. Bir önceki madde önyargıları da kapsıyor. Onları ayıklamak için çok geniş delikli bir süzgeç lazım. Önden yargılar aksın gitsin. Ne sanıksın, ne de yargıç. Sadece bir şahitsin. (iyi bkz. madde3)

Yukarıdakiler, öbek öbek yazılmış, koca koca laflardır. Onlar henüz benim aklıma, fikrime, yüreğime sığmaz.

Ben zaten sızsın diye yazdım. Eski harabeyse, yeni de bahane olsun diye dizdim.

Benim gibi yeniden cesaretlenen çoktur, zira yeni bir zaman gibisi yoktur.
Yazarın Tüm Yazıları