Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi yeni adresinde…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi, artık, Koşuyolu’ndaki yeni binasında sürdürüyor hizmetlerini.

Söz konusu binanın açılışı geçtiğimiz Cuma günü Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve CHP Kadıköy Belediye Başkan Adayı Aykurt Nuhoğlu’nun katılımları ile gerçekleşti.

Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi’nin kuruluş amacı; engelli bireylere ve ailelerine, eğitim, istihdam, hukuk ve sağlık konularında danışmanlık hizmetleri vermek, engellilerin yaşam kalitelerini arttırmak ve kent hayatına katılımlarını sağlamak üzere etkinlikler düzenlemek, bilgilendirici ve farkındalık sağlayıcı faaliyetler organize etmek. Kadıköy İlçesi’nde yaşayan tüm engelli yurttaşlar, “Sağlık Kurulu Raporu” ve nüfus cüzdanları ile Merkez’e kayıt olabiliyorlar. Merkeze kayıtlı olan engelliler ve aileleri ihtiyaçları doğrultusunda pek çok konuda, ücretsiz olarak, danışmanlık hizmeti alabiliyorlar. Merkez psikologları tarafından verilen psikolojik yardım, kritik yaşam dönemlerinde sunulan yaşam koçluğu desteği ve engelli hakları konusunda verilen hukuk danışmanlığı bu hizmetlerin önde gelenleri.

Haberin Devamı

Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi, Koşuyolu Mahallesi, Mahmut Yesari Caddesi No: 84 adresindeki yeni binasında tüm engel gruplarına aynı yakınlıkta hizmet sunuyor. Binaya 8-10 basamak merdiven inilerek giriliyor. Ancak, bedensel engelliler için bir engelli asansörü, görme engelliler için ise hissedilebilir yüzey uygulaması mevcut. Bina içindeki asansörde sesli uyarı sistemi ve brail alfabesi ile yazılmış butonlar var. Ayrıca, görme engelliler kendilerine verilen özel bilekliklerin sesli uyarısı yardımı ile yönlerini kolaylıkla bulabiliyorlar. Merkez’deki görevlilerin çoğu, işitme engellilere daha iyi hizmet sunabilmek için işaret dili eğitimi almış.

Engelli Merkezi’nde görmeyenlere yönelik sesli kitap hizmeti vermek amacıyla kurulmuş bir kütüphane de var. Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi’nde, gönüllülerin desteğiyle seslendirilen kitaplar sunuluyor engelli okuyuculara. Ayrıca, brail baskı çıktı alınabiliyor.
Kullanıcılar, internet sitesi (http://www.gormeengelliler.kadikoy.bel.tr/) üzerinden Merkez’e
ulaşıp, sesli ve metin kitap hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

Haberin Devamı

Merkez’deki Engelsiz İş ve İstihdam Ofisi’nde, toplumda en çok ayrımcılığa uğrayan kesimlerden biri olan engelli yurttaşların iş yaşamına kazandırılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor. Engellilerin doğru, verimli ve uzun süreli istihdamı hedefleniyor. Ayrıca, engellilerin verimli istihdamı için gerekli olan eğitim eksiklerinin tamamlanması amacıyla istihdam merkezli bir bilgisayar eğitim kursu uygulanıyor.

Engelli Merkezi’nde sunulan “Engelli Taksi” hizmeti ile Kadıköy’de ikamet eden ve evden çıkması güç olan engellilere, tekerlekli sandalye kullanımına uygun olarak düzenlenmiş araçlarla ücretsiz ulaşım desteği sağlanıyor.

Merkez’deki Sosyal Kulüp, kendi özbakım becerilerini yerine getirebilen her türden engele sahip yurttaşların keyifli ve verimli zaman geçirebileceği bir yer olmakla birlikte ailelere de günlük işlerini rahatlıkla yerine getirebilecekleri bir zaman aralığı fırsatı veriyor. Engelli yakınlarını birkaç saatliğine bu kulübe bırakanlar, kısa da olsa, kendilerine ayırabilecekleri bir zamana sahip olabiliyorlar.

Haberin Devamı

Merkez’de yer alan Proje Geliştirme Ofisi’nin amacı, farklı engel gruplarının ihtiyaçları doğrultusunda yeni projeler üretmek ve bu projeleri hayata geçirmek. Engellilerin kültürlerarası etkileşimine katkı sağlayabilmek adına, 2012 yılında uluslararası projelere de katılınmaya başlanmış. Engelli yurttaşlar bu projelerle farklı kültürleri tanıyor, yurtdışı deneyimi kazanıyor, tüm engel grupları ile iletişim kurabilme imkânı bulabiliyor ve bu imkân sayesinde bireylerin özgüvenleri artıyor.

Engelli Merkezi’nde, engelli bireylerin sosyalleşmeleri, hobi edinmeleri ve özgüvenlerinin artması amacıyla çeşitli atölye çalışmaları da düzenleniyor. Bireyler, istek ve yeteneklerine göre uygun olan resim, ritim, el sanatları, dans, drama v.b. çalışmalara yönlendiriliyorlar. Ayrıca, engelli çocuklar da özel öğretim öğretmenlerince gruplar halinde ya da teker teker çalıştırılıyorlar.

Haberin Devamı

Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi yeni adresinde…

Ben, bu merkezi gezerken Kadıköy’lü olduğum için gurur duydum. Benzer merkezler belki başka ilçelerde de vardır. Eğer varsa ve bana bildirebilirlerse, onları da bu köşeden duyurmak isterim.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları