Bavulunuz kişiliğinizi ele veriyor

Hangi bavulunuzla uçuşa gidiyorsunuz? Küçük bir sırt çantası mı? Yoksa altı tekerlekli bavullardan vazgeçemiyor musunuz?

Haberin Devamı

Kuşkusuz yapacağınız seyahatin uzunluğu-kısalığı, çocuklu veya çocuksuz, tatil mi yoksa iş için mi gittiğinize bağlı olarak bavulunuzun boyutu, çeşidi değişiyor. İki günlük bir uçuş için 3 parça bagajla da giden var, bir haftayı küçük bir çantayla geçiren de var… Siz hangi kategoriye giriyorsunuz?

SIRT ÇANTASI FANATİKLERİ

* Sırt çantalılar: Ceket giyip kravat taksa veya kadın yolcular için döpiyes de giyse bazıları sırt çantasını takıyor. İçinde tablet veya hafif bir diz üstü bilgisayarın adeta demirbaş olduğu ‘sırt çantalılar’, bu tutkularından hiç vazgeçmiyor. Genellikle bu tür yolcuların yaşları genç. Ancak son yıllarda 40 yaş ve üzerinde de sayıları hızla artıyor. Aralarında ‘kolleksiyoner’ olanların evlerinde farklı boyut ve renklerde onlarca sırt çantası var. Bazıları ise bu konuda ‘klasik’. Koyu renk takım elbisenin sırtına gayet spor, hatta dağcıların kullandığı parlak renkli çantalarını eksik etmiyorlar. Çünkü kendilerini o çanta ile rahat hissediyorlar. Zaman zaman ağırlaşan sırt çantaları nedeniyle omuz ve bellerinde sağlık sorunu yaşasalar da bu çantalarının içindekilerle en az 2-3 gün kendilerini idare edecek her türlü eşyayı da koymayı unutmuyorlar.
* Tekerlekli bavullular: Bu yolcular için seyahatin uzunluğuna-kısalığına bağlı olarak sadece tekerlikle bavulun boyutları değişiyor. Evinde kabin için birkaç farklı çeşit başta olmak üzere en az 4-5 farklı boyutta tekerlekli bavulları var. Son yıllarda tercihleri iki tekerlekten çok dört tekerlekli olan modeller. Genellikle çok seyahat ediyorlar. Sağlıklarına dikkat edip bellerine yük bindirmemeye çalışıyorlar.
* Kaçak kat çıkanlar: Özellikle çek-çek olarak adlandırılan, tekerlekli bavullarının sapına farklı çantalar takmayı seviyorlar. Check-in yapıp hemen bavullarından kurtuluyorlar.
* Çok parçalılar: En az 4-5 farklı çanta ile yolculuk ediyorlar. Sorduğunuzda, kirlilerini veya iş için kullanacağı kıyafetlerini ayrı çantada taşıdığını söylüyorlar. Çok parçacıların en büyük derdi, kaybolan veya birkaç gün geciken çantaları…

MATRUŞKA GİBİ

Haberin Devamı

* Bavul içinde bavulcular: Alışveriş merakları nedeniyle en hafif, birbirinin içine en iyi geçen bavul modellerini çok iyi biliyorlar. Gidişte hafif, dönüşte ise en az 4-5 parçayla, ağırlık limitlerini zorlayarak gelebiliyorlar.
* Kabin ölçülerinden vazgeçmeyenler: Çok uçmaktan ‘profesyonel uçak yolcusu’ haline gelmeleri nedeniyle az eşya ile seyahat ediyorlar. Kabine alınabilen küçük bir bavul içine koydukları eşyalarla bir hafta dolaşabilenler de var. Bavullarından ayrılmak istemediklerinden kesinlikle kargoya bagajlarını vermiyorlar.
* Laptop çantacılar: Omza taktıkları diz üstü bilgisayar çantaları onların bir parçaları adeta. Hatta içine bilgisayar koymayanlar, kişisel eşyalarını taşıyanlar da var. Zaman zaman ağırlaşan çantalar nedeniyle omuz ağrıları çekiyorlar.

Haberin Devamı

Aman dikkat

Kısa süre önce UsAirways’e air uçak, Philadelphia kalkış sırasında pistten çıktı. Yolcular tahliye edildi. Ancak tahliye sırasında ilginç bir fotoğraf vardı. Birçok yolcu kabindeki bagajlarını da yanına almış, slide olarak adlandırılan şişme kaydıraklardan uçağı terk etmeye çalışıyorlardı.
Çıkabilecek en küçük panikte kapılarda sıkışacak yolcular büyük bir felakete neden olabilirdi. Olayda yangın çıkmaması sadece büyük bir şanstı.
Bu tür durumlarda önce kendinizi kurtarın. Eşyanız bir şekilde size ulaşacaktır…

SHGM denetleyecek

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), yaptığı denetimlerle kabin içindeki bagajların kontrol edilmesini de ekledi. Bundan sonra SHGM denetçileri kabine alınan bagajların boyutlarını, ağırlıklarını kontrol edecek. Nereye konduğuna bakacak.
Uçuş emniyeti için kabin bagajları büyük önem taşıyor. Ölçülerden büyük veya ağır bagajlar özellikle tahliyelerde sorun çıkarıyor. Baş üstü bagajlarına düzgün yerleştirilmeyen çantalar ise kimi zaman açıldığında oturan yolcunun başına düşüp ciddi sağlık problemlerini de yanında getiriyor. Yolcuların uymamakta direndiği, bazen de kabin ekiplerinin atladığı bir başka önemli konu ise yandaki boş koltuğa yerleştirilen bir çanta. Tahliye veya acil frenlemede bu çanta fizik kuralları gereği büyük bir hızla etrafına zarar verecek hale gelebiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları