Selfie çılgınlığında son nokta

Bu yıl Oscar ödülleri gecesi bir hayli farklıydı. Niye mi? Öncelikle Twitter'da büyük mü büyük bir rekora imza atıldı. Sanırız Twitter ve Facebook başta olmak üzere pek çok yerde de o fotoğrafı gördünüz. Ellen DeGeneres, Oscar gecesi ünlü oyuncularla çektiği selfie'yi Twitter'da paylaştı ve söz konusu tweet saatler içinde milyonlarca kullanıcı tarafından retweet edildi.

Haberin Devamı

Ancak söz konusu fotoğrafın aslında Samsung'un bir reklamı olduğu ve DeGeneres'in spontane gelişen bir fotoğraf izlenimi verse de aslında Samsung'un Galaxy Note 3 telefonu için bir reklam selfie'si çektiği çok geçmeden ortaya çıktı. Reklamın iyisi kötüsü olmaz derler; ancak böylesine ünlüler geçidinin olduğu dev gecede Samsung bu ince ayrıntıyı iyi düşünmüşe benziyor. Zira söz konusu fotoğraf sosyal medyada da milyonlarca kişi tarafından paylaşıldı.

Selfie çılgınlığında son nokta

Türkiye'de pek çok kişi bu fotoğraf sayesinde selfie kelimesini öğrendi. Evet, bunda bir gariplik yok; çünkü selfie Türkiye'de yeni bir kavram ve bir Türkçe karşılığı yok. Oysa yurtdışında bu kavram uzun süredir varlığını sürdürüyor. Basitçe kişinin kendi eliyle fotoğrafını çekmesi esasına dayanan selfie çılgınlığı DeGeneres'in çektiği toplu selfie fotoğrafıyla daha da arttı. Kullanıcılar hem söz konusu fotoğraf üzerine kendi selfie fotoğrafını eklerken, diğer yandan arkadaşlarıyla birlikte selfie pozu verip Instagram ve Facebook gibi platformlarda paylaşmaya başladı.

Haberin Devamı

Selfie çılgınlığı öyle bir raddeye ulaştı ki kullanıcılar artık Twitter üzerinden hashtag açarak #selfieOlympics adı altında selfie olimpiyatları düzenleyip en farklı selfie fotoğrafını Twitter'da paylaşır oldu.

Elbette bu da bir süreç... Ancak yazımın başında da değindiğim üzere selfie kavramı biz isim bulmamışken de hayatımızdaydı; ancak moda hale gelince haliyle kullanıcılar da el ve ayak fotoğraflarını çekmeyi bırakıp selfie fotoğraflarını daha çok paylaşmaya başladı.

Örneğin Barcelona'nın geçen akşam Real Valladolid deplasmanında aldığı 1-0'lık yenilginin ardından kalecisi Valdes'in selfie basın toplantısı da görülmeye değerdi. Soyunma odasında kendi çektiği video ile basın toplantısı düzenleyen Valdes, görüntüsünü You Tube'da yayınladı. Valdes yaptığı açıklamada, “Liderliği almak istiyorduk ancak hayalkırıklığına uğradık. Bu yüzden oldukça üzgünüz. Kötü bir sonuç aldık. Şimdi Manchester City maçına odaklanmalıyız” ifadeleriyle Barçalı taraftarlardan özür diledi.

Haberin Devamı

Gördüğünüz üzere selfie artık hayatımızın her alanına sıçramaya başladı. Bakalım bu çılgınlığı daha nerelerde ne şekillerde göreceğiz? Bekleyip görelim...

Yazarın Tüm Yazıları