İlber Hoca’yla gece gezmesi

‘Tarihi gece’ diye buna derim: Profesör İlber Ortaylı’yla İstanbul’un en popüler mekânlarını teftişe çıktık; Bebek Lucca’da başlayan akşam, Maçka Cahide’den sonra Asmalımescit Ece’de sabahın ilk saatlerine kadar devam etti.

Haberin Devamı

Ben askerden geldikten sonra biraz çok çıktım sağa sola. O zaman meyhane kültürü vardı tabii. Bir tek şeye dikkat ederdim: Karıştırmamaya. Yoksa ayakların uzayıverir. Ayakların uzamasını bilir misin? Kafan iyi olur yani. Hiç hazzetmem öyle insandan.

MİNİ RÖPORTAJ - 1

Hocam siz gençken çapkın biri miydiniz?
- Çapkınlık mı? Kim bilir, tabii, hayatımda bir şeyler oldu. Aşk adamı önce vezir, sonra rezil eder...
Bu işlerde üzülmeden durmanın yolu yok mu?
- Hiçbir yerde duramazsın kardeşim. İnsanoğlunun yazgısıdır, onlarsız yaşayamazsın. O, olur o.
Hocam içim karardı...
- O işlere girersin, çıkarsın. Merdivenleri öyle çıkarsın, sonunda da bakarsın semaya ağlayarak...

İlber Hoca’yla gece gezmesi

21:30

Haberin Devamı

Önce Lucca’da bir drink!

LUCCA’DA GÖRDÜĞÜM, OLAĞANÜSTÜ GÜZEL BİR IRK...
KADIN-ERKEK, YANİ PARALI SINIFLAR, MELEZLERİN ÇOCUKLARI, RUMELİ KÖKENLİLER...

ÇOK SICAK İÇERİSİ FARK ETTİN Mİ? DELİ GİBİ YAKIYORLAR, O DA BENİ HASTA EDİYOR BU HAVADA!

Valla tuhaf bir şekilde insanlar çok yakın ilişkiye girmeye başladılar. Benim çağımda evlilik öncesi ilişki falan çok tabuydu. Bugün artık kural haline geldi neredeyse. A ma romantikler mi, değiller mi, orasını bilemem.

BEN GECE HAYATINI ÇOK ERKEN TERK ETTİM TÜRKİYE’DE ÇÜNKÜ ESTETİĞİ YOK BU MİLLETİN. AYNI TİP KONUŞMALAR, AYNI ADAMLAR... ALKOLÜ KALDIRAMIYOR, CIVITIYOR

Bunlar güzel bak bunlar. Karışık burası. Alaturka tipler de var, mafya bakışlı delikanlılar da. Kız grupları kınada azıyorlar işte tam onlara göre... Lübnanlılar çok sever böyle yerlerde göbek atmayı... Bu Çapalar hep işletmeci... O kız da (Ceylan Çapa) o yakışıklı oğlanla (Burak Özçivit) bana müzeye gelmişlerdi. Eh işte mekâncı aileye kebapçı damat! (Bali Bey Dönercisi) Yakışır...

23:30

Cahide’de şov zamanı

Sosyetesi de orta sınıfı da okumaz Türklerin... Türkiye’de sosyete oluşmuyor. Eğitime önem vermiyorlar, okumuyorlar. Sathiler (yüzeyseller). Bir de beni boyuna yemeğe falan çağırmaya çalışıyorlar, sıkılıyorum.

Haberin Devamı

MİNİ RÖPORTAJ - 2

Hocam selfie yapıyor musunuz?
- Selbi ne be?
Selfie Hocam selfie kendinizi çekip koyuyorsunuz ya...
- Bak neler de biliyor!

Bir tarih profesörü aynı zamanda sosyal medya fenomeni olunca, gittiğimiz bütün mekânlarda Hoca’yla fotoğraf çektirmek isteyenlerden sıra muhabbete zor geldi. Ben hiçbir ünlüyle böyle bir şey yaşamadım.

O HUQQA’NIN LUCCA’DAN NE FARKI VAR? ORADA ALKOL YOK. AMA ORAYA DA GÜZEL KIZLAR GELİYOR.

Ben sıkılırdım ama solcu meyhanesinden, alaturka zevzeklik... Yani ben Türk müziği, oturur bir saat güzel bir konser dinlerim. Ama öyle gideceğim, bet sesimle söyleyeceğim, hadi ya, iğrenç bir şey... Bir ara TKP’liler her meyhanede alaturka söylemeye başladılar. Tabii canım o Nabi Yağcı “Alaturkayı severim, o bizde bilmem nedir” dedi; vay sen misin diyen! Bunların hepsi dünden hazırmış. Başladılar her yerde... Kardeşim meyhaneye gidiyorsun. Babanın yeri değil ki yani, umuma açık bir yer. Biz mecbur muyuz sizi dinlemeye?

Haberin Devamı

ŞU YAN MASADAKİ KADIN YÜKSEK SESLE KAHKAHA ATIYOR YA... AMERİKANİZM BU İŞTE! “BEN BURADAYIM, BEN BURALARDA GEZİYORUM” DİYOR O ÇINLAYAN KAHKAHAYLA.

Eğlenmeyi bilen bir millet olduğumuzu zannetmiyorum. Mesela Frenkler bilir... İngilizler bilir kendi çapında. Rumlar da bilir. Bir kere şekerim adamlar oynamayı biliyor. Bir yere gidiyorsun mesela o Meis Adası... Oranın jandarma komutanından başla, gelen ayak takımına kadar... Herkes sirtaki oynuyor ve ciddi de oynuyor, öyle uyduruk değil. Söylüyor, içiyor mesela cıvıtmıyor... Böyle bir millet yani... Biliyor eğlenmeyi, sen bilmiyorsun!

00:45

Ece’de mutfağa baskın

MARMARAY’I HİÇ KULLANMADIM. BENİM İÇİN PRATİK DEĞİL, TERS GELİYOR. SONRA ÜSKÜDAR’A NİYE İNEYİM? SEVMİYORUM Kİ ORAYI!

Haberin Devamı

BENİ PAZARTESİ ÇIKARDIN. BUGÜN ÖLÜ GÜN. YA ÇARŞAMBA GELECEKSİN YA DA CUMA-CUMARTESİ. BİR DE DIŞARIDAKİ TİPLER DAHA İYİ, KEŞKE DIŞARIDA OTURSAYDIK!

Gezi olaylarında geldim parka. Gaz yemedim, dikkat ettim çünkü onu yiyemem. Az bir şey Murat’ın (Bardakçı) programına gitmiştim Habertürk’ün binasına, orada yedim. Ama sonra geçti o, binanın içinden çıktı.

MİNİ RÖPORTAJ - 3

Bu seçim belediye başkanı olsanız, İstanbul’a neler yapardınız?
- Nüfusu beş milyon kalırdı.

Biz Ece’yle (Aksoy) İtalya turu falan yaparız. Derse gidiyorum oraya üniversiteye. Ferzan da (Özpetek) Lecce’de çalışıyor, benim gittiğim mevsimde. Bu da geliyor. Mutfakları çok iyi tetkik eder. İyi bir arkadaştır. Verdi galasına gittik. Asabidir ama bilgilidir...

Haberin Devamı

Fotoğraf: Levent KULU

Yazarın Tüm Yazıları