Erdoğan ile Başçı hangi konuda hemfikir

“Merkez Bankası bağımsız bir kurum. Şimdi konuyla ilgili bir açıklama yapsam diyecekler ki ‘müdahale etti’. Ben faizlerin artırılmasına her zaman olduğum gibi bugün de karşıyım. Merkez Bankası’na müdahale yetkim yok. Tasarrufum altında değil. Alınacak kararlarda sorumluluk da onlara ait. Yarın doğabilecek her şeyin hesabını onlar vereceklerdir.”

Haberin Devamı

Dün Başbakan Erdoğan İran ziyaretine çıkmadan hemen önce bu sözleri söyledi. Başbakanın faizlerin artmasına karşı olduğunu ilk kez duymadık. Ancak müdahale yetkisinin olmadığına dikkat çekmesi ve karar alacakların sorumluklarına vurgu yapması gece geç saatlerde alınan kararla ilgili önceden bilgilendirildiğini gösteriyordu.
Erdoğan ile Başçı hangi konuda hemfikirYine dün sabah saatlerinde bu kez Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı basının karşısındaydı.
Başçı, doğrudan Başbakanın adını vermese de bakanlar başta olmak üzere siyasetçilerin Merkez Bankası hakkında yaptıkları ‘övgü’ veya ‘eleştiriler’ nedeniyle kendilerine yabancılardan çok sayıda ‘bağımsızlık’ sorusu geldiğini anlattı. Aklımıza adını vermese de geçen hafta Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın faiz artırmama kararı sonrasında yaptığı “Merkez Bankası’nı tebrik ediyorum” açıklaması geldi.
Başçı, “Kamuoyu önünde merkez bankalarını övmek ya da yermek yabancılar için alışık olmadık bir durum. Dolayısıyla bize çok soru geliyor. Biz de bunun Türkiye’ye özgü bir durum olduğunu, övgü olduğu gibi eleştirilerin de çok olduğunu ancak bizim bağımsızlığımız doğrultusunda kendimiz karar aldığımızı anlatıyoruz. Yurtdışında Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ile ilgili bir risk algısı oluştu. Merkez Bankası geçmişte olduğu gibi bağımsız şekilde kararlarını almaya devam ediyor” dedi.
Sonuçta; faiz artışına her zaman karşı olduğunu söyleyen Erdoğan ile aylardır faizi artırmamak için adeta kıvranan Erdem Başçı dün bir noktada, ortak mesaj verdi: Merkez Bankası bağımsızdır, kendi kararını kendisi alır, sorumlusu da odur.
Ah şunu bir de yabancılar anlayabilse!

Yazarın Tüm Yazıları