Üç nehirde alarm zilleri çaldı bile

Haberin Devamı

DİKKAT DİKKAT

GEÇEN hafta bana göre çok önemli bir haber vardı satır aralarında. Bir meclis araştırması önergesini yansıtan. Bölgemizi de çok yakından ilgilendiriyor, özetliyorum:
“CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ve arkadaşları, TBMM Başkanlığı’na başvurdu, Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz nehirlerindeki kirlilikle ilgili olarak araştırma yapılmasını istedi.

Kirlilik üst düzeyde

Moroğlu, önergesinde üç nehirde de kirliliğin üst düzeyde olduğunu, önlem alınmaması durumunda verimli toprakların kuruyacağını belirterek, inceleme ve belirlemeleri TBMM’nin kuracağı araştırma komisyonunun yapması gerektiğini vurguladı. Moroğlu, ‘Tarım arazilerini besleyen bu nehirlerde oluşan kirlilik, verimliliği, hayvancılığı ve ekosistemi tehdit edecek boyuta gelmiştir. Kuraklık, nüfus artışı, kişi başı kullanılan su ihtiyacının yükselmesi, küresel ısınma gibi sebeplerle su ihtiyacı günden güne artmaktadır. Gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakılabilmesi için kaynakların iyi korunması ve akılcı kullanılması gerekmektedir’ dedi.

Haberin Devamı

Sürekli tehdit var

Moroğlu, evsel ve endüstriyel atıkların nehirlere arıtılmadan deşarj edilmesinin büyük tehdit oluşturduğunu, depolama sahalarının düzensiz, katı atık depolama tesislerinin bazılarında ise sızıntılar olduğunu kaydetti. Arıtma tesisi bulunmayan fabrikaların ve arıtma tesisi olan fabrikalarda bu tesislerin gereği gibi kullanılmamasının, kirliliğin en önemli nedenleri arasında olduğunu dile getiren Moroğlu, şunları söyledi:
‘Arıtma tesislerinin gereği gibi denetlenmemesi fabrikaları bu konuda rahatlatmakta, sadece denetim zamanlarında arıtma tesisleri çalıştırılmaktadır. Nehirlerin havzalarında dere yataklarında bulunan taş ve maden ocakları da nehirleri tehdit etmektedir.’

Acil önlem gerek

Kirliliği önlemek için acil olarak harekete geçme çağrısında bulunan Moroğlu, ‘Doğru çözümlerin bulunması ve uygulanmasının sağlanması adına, sorunlar ve eksikler de doğru tespit edilmelidir. Tüm bunlara ilişkin yasal prosedürlerde yeni düzenlemeler yapmak gerekmektedir. Bu nedenle de bu inceleme ve belirlemelerin TBMM tarafından kurulacak bir meclis araştırma komisyonu aracılığı ile yapılması gerekmektedir’ dedi.

Haberin Devamı

BİRAZ DA HOŞLUK

Kent Ormanı’na bir turdan takılanlar

Üç nehirde alarm zilleri çaldı bile

Pazar günü, her zaman kafamı dinlediğim, hayran olduğum, İnciraltı’ndaki Kent Ormanı’na yürüdüm. Hava çok güzeldi, tertemiz. Öğle saatleriydi. Her şeyden önce şunu vurgulayayım Kent Ormanı’ndan 13.00 gibi ayrıldım, duman yoktu. Yani kimse mangal yakmıyordu. Sonrasını bilemem. Manzara şahaneydi. Gerçi gölet kıyısında çöpler, hatta bir sörf tahtası kalıntısı bile vardı, ama güzellikler ön plandaydı.

Üç nehirde alarm zilleri çaldı bile

O alışveriş arabası

İnsanların, geçen cumartesi günü başlayan ‘Yollar Bisim’ projesine ilgi gösterdiğini gördüm. Yürüyüş süremde 10 kadar Büyükşehir bisikleti gördüm. İnciraltı tarafında, herhalde cumartesi günkü törenden kalma, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun ‘Sensiz Olmaz’ afişleri vardı.

Haberin Devamı

Üç nehirde alarm zilleri çaldı bile

Ve sonunda bir görüntü vardı ki sormayın.

Bir marketin alışveriş arabası taa Üçkuyular Vapur İskelesi’ne kadar getirilmiş. Getiren önlem de almış, zincirlemiş... Daha da ne diyeyim? (Arada sırada buralardan izlenimlere devam)

Üç nehirde alarm zilleri çaldı bile



Yazarın Tüm Yazıları