Amalgam dolgu zararlı değil

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Rıza Alpöz, son günlerde medyada hiçbir bilimsel kaynağa dayanmayan, ağızdaki metal dolgularda bulunan civanın oluşturduğu zararlardan bahsedildiğini belirterek, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Metal dolgular, gümüş ve civanın karışımından oluşan dolgulardır ve ağızda en uzun süre kalabilen tek restorasyon materyalidir. Estetiğin ön plana çıktığı günümüzde neredeyse kliniklerde kullanımı yok denecek kadar azalsa da, halen farklı ülkelerde gümüş amalgam dolguları sıkça kullanan diş hekimlerinin sayısı hiç de az değildir. Civa bir ağır metal olarak elbette toksik ve zararlı bir maddedir, fakat yıllar önce yapılmış ve hiçbir sorun yaratmayan bir metal dolguyu söktürüp diş rengi (beyaz, ışınlı kompozit) dolgu yaptırmaya da hiç gerek yoktur. Çünkü sertleşmiş ve 24 saat sonra parlatılmış bir metal dolgudan civa salınması mümkün değildir.
Hele hamilelik sırasında, eğer dişte dolgunun sökülmesini gerektirecek bir problem yoksa çok gereksizdir. Zira metal dolgu sökülürken oluşan ısı nedeniyle civa açığa çıkabilir. Diş rengi dolguların da çok masum oldukları söylenemez, içerdikleri Bis GMA nedeniyle zararlı etkileri olabilir, mutlaka kaliteli bir materyal ve güçlü ışık kaynağı kullanılarak uygulanmalıdırlar. Son yıllarda cam iyonomer dediğimiz materyaller çok geliştirilmiş ve toksik olmamaları nedeniyle kullanım alanları hem çocuk, hem de erişkinlerde giderek yaygınlaşmıştır.”

Haberin Devamı

UYARILAR
Prof. Alpöz, vatandaşın diş söktürürken şu kurallara dikkat etmesi gerektiğini söyledi
* Hamileyseniz, ağzınızda metal dolgularınız var ve hiçbir sorununuz yoksa söktürüp yerine beyaz (kompozit) dolgu yaptırmayın.
* Dolgunuz kırık veya ağrınız var ve sökülmesi gerekiyorsa mutlaka su soğutması altında çok iyi bir aspirasyon ile söktürün.
* Çocuklarda daha doğal olan cam iyonomer dolgular ilk sırada tercih edilmeli.
* Civanın sadece metal dolgularda değil, temiz yerlerden toplanmamış kabuklu deniz ürünlerinde ve balıklarda da bulunabileceğini unutmayın.
* Eğer diş rengi dolgu yapılacaksa, kompozit çok iyi ışınlanmalı ve çok iyi parlatılmalı.
* Diş rengi dolguların da içerdikleri Bis GMA nedeniyle (kalitesiz bir malzeme ve yetersiz ışık kullanılıyorsa) amalgamdaki civa kadar toksik olabileceği unutulmamalı.

Haberin Devamı


2014’e merhaba

ÖZEL Ege Onkoloji Merkezi çalışanları, merkezde düzenlenen “Hoşgeldin 2014” partisiyle stres attı. Merkezin kurucusu Mustafa Gökçe ile oğulladı Dr. Tümay ve Tuncay Gökçe’nin evsahipliğinde yapılan parti eğlenceli geçti. Mustafa Gökçe, “Amacımız sağlık sektöründe vatandaşa doğru adresi göstermek. Özel Ege Onkoloji de bunlardan birisi. 2014 yılı herkese sağlık getirsin” dedi.



Yazarın Tüm Yazıları