Azıcık aşım ağrısız başım

Baş ağrıları en yaygın şikâyetlerden. Birçok insan kronik baş ağrısından mustarip. Ama size bir müjdem var. Ağrılarınızla baş etmenin kolay ve lezzetli bir yolu keşfedildi: Yemek!

Haberin Devamı

Soğuk algınlığı veya grip
Hasta olduğunuzda vücudumuz su ve önemli tuzları kaybediyor. Bu da baş ağrısını tetikleyen durumlardan biri.
Ne yemeli?
Günde en az bir öğün, bir veya iki porsiyon karpuz, çilek, greyfurt, kavun ve ananas gibi su oranı yüksek meyveler yiyin. Tabii en önemlisi; vücudunuzu asla susuz bırakmayın!

Hormonal migrenler
Tıpkı migren gibi hormonal migren baş ağrıları da başın bir tarafından girer. Kadınlarda, erkeklerden daha fazla görülmesinin en büyük nedeninin östrojen olduğu düşünülüyor. Bu yüzden kadınlarda regl döneminden hemen önce; östrojen seviyeleri düştüğünde daha sık rastlanır.
Ne yemeli?
Aylık baş ağrılarına yatkınsanız, magnezyum bire bir. Her şeyden önce sinirleri yatıştırıyor. Günde 400 mg almaya dikkat edin. Nereden mi bulacaksınız magnezyumu? Tabii ki ıspanak ve pazı gibi besinlerden. Bu şekilde günlük ihtiyacınızın yüzde 40’ını Temel Reis formülüyle karşılayabilirsiniz. Ayrıca tatlı patates, muz, ayçekirdeği ve susam gibi besinler de iyi birer magnezyum kaynağı.

Haberin Devamı

Gerilim ağrısı
Eğer başınızda çok sıkı bir bant varmış hissini yaşıyorsanız bu büyük olasılıkla, boyun ve şakaklarınızın arkasındaki kasların gerilmesiyle oluşan stres kaynaklı bir baş ağrısı.
Ne yemeli?
Koenzim Q10 vücutta enerji üretiminin başlıca kaynaklarından. Damar sağlığı açısından büyük önem taşıdığı gibi aynı zamanda güçlü bir antioksidan. Hücrelerimizi stres kaynaklı serbest radikallerden koruyor. Günde üç kere 100 mg’lik dozlar halinde tüketebilirsiniz. Takviye olarak da uskumru veya tonbalığı, yumurta, brokoli ve karnabahar gibi doğal besinler tüketebilirsiniz.

Migren
Migreni çeken bilir. Başın bir tarafından girer ve insanı iş yapamaz hale getirir. Işığa duyarlı hale geldiğiniz yetmezmiş gibi bir de mide bulantısıyla uğraşırsınız.
Ne yemeli?
Yapılan bir araştırma, riboflavin veya B2 vitamininin migren vakalarını yüzde 50’ye kadar azaltabileceğini gösteriyor. Riboflavin beynin enerji metabolizması ve kas hücrelerini hızlandırarak onları koruyor ve enerji sağlamalarına yardımcı oluyor. Günde 400 mg tüketmelisiniz. Kinoa, kültür mantarı, kuşkonmaz ve hatta bir bardak az yağlı süt gibi besinlerden biçilmiş kaftan. Bana güvenin, büyük faydasını göreceksiniz: Bir bardak yağsız süt içip günlük önerilen dozun yüzde 30’unu bir kerede sağlayabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları