Bir hayvanı sevmek ona dokunmakla başlar

"Çocuk yaşta hayvan sevgisini yüreklere yerleştirebilmek için “Pati dostu eller” grubunu oluşturarak 2012-2013 eğitim yılında “empatik bakış” başlığı altında “Engel Olma Destek Ol” adlı projemizi gerçekleştirdik. Bu eğitim yılında da bu projemizi kendi bünyelerinde uygulamak isteyen okullarla işbirliği yapmak istiyoruz."

Haberin Devamı

Güzin Hanım, ben İstanbul’da bir eğitim kurumunda psikolojik danışman olarak görev yapıyorum.
Dr. Hayal Köksal tarafından 2003 yılından beri yürütülen Uluslararası Bilişimci Martılar Projesi kapsamında öğrencilerimizle “Pati dostu eller” grubunu oluşturarak 2012-2013 eğitim yılında “empatik bakış” başlığı altında “Engel Olma Destek Ol” adlı projemizi gerçekleştirdik ve bu projemiz en iyi ortaokul projesi seçildi.
Engelli denince akla ilk olarak insanlar geliyor.
Onlara ihtiyaçları olan desteği verebilmek için de birçok kurum tarafından çalışmalar yapılıyor.
Ancak engelli denince bir de engelli hayvanlarımız var ve bu konuda yürütülen fazla çalışma mevcut değil.
Hayvanların engelli olma sebeplerinin farkında olunması ve onların yaşam hakkına saygı duyulması konusunda insanların bilinçlendirilmesi amacıyla çalışmalarımızı hayvanlarla ilgili olarak yürüttük.
Çünkü hayvanların engelli olmaları doğuştan getirilen nedenlerden çok insan kaynaklı nedenlere dayanıyor.
İnsanlar onların varlıklarının farkında olduğunda, onları yakından sevmeyi öğrendiğinde, yaşam hakkına saygı duymayı başardığında hayvanlarımızın ölme ya da sakat kalma risklerini azaltma ve yok etme şansımız olabilir.
İşte bu “yaşam hakkına saygı ve empati” temelinde, özellikle okuldaki öğrencilerimizi barınaklardaki ve sokaklardaki hayvanlarla bir araya getirdik; onlara dokunmalarını, gözlerindeki duyguyu ve sevgi ihtiyacını görmelerini sağladık.
Başlangıçta korkan öğrencilerimizin ilerleyen zamanlarda korktuklarını söyledikleri köpeklerle sarmaş dolaş olduklarını görmek bizleri çok mutlu etti.
Ben hep “bir hayvanı sevmek ona dokunmakla başlar” diyorum.
İçlerinde, onlara bir kere dokunduktan sonra kendileri için bu hayvanların bambaşka anlam taşıdığını söyleyenler oldu.
Birçok çocuk sokakta gördüğü bir hayvanı bütün saflığıyla ve sevgisiyle sarmalamaya çalıştığında ebeveyni tarafından “elleme, pis” gibi cümlelerle ondan uzaklaştırılıyor.
Bugün birçok insan sokakta bir köpeğin başını okşasa tedavisi mümkün olmayan hastalıklara kapılacakmış endişesi ediniyor.
Oysa onlara özgü hastalıkların insana bulaşmadığını, salyalarının antiseptik özellik taşıdığını bilmiyor.
Bu bilgisizliğin ve buna bağlı sevgisizliğin önüne geçebilmek, çocuk yaşta hayvan sevgisini yüreklere yerleştirebilmek için de bu projeyi gerçekleştirdik.
Ne kadar çok çocuğa ulaşabilirsek, yarına o kadar çok doğaya ve canlıya saygılı yetişkinler sunma şansımız artacaktır.
Proje ortağı olmak isteyen okullar ile paylaşımlarımızı takip etmek isteyenler facebook sayfamızdan bize ulaşabilirler: http://www.facebook.com/patidostueller

Kübra KARAHANOĞLU/ Psikolojik Danışman
(212) 249 99 39
kubrakarahanoglu@gmail.com

Yazarın Tüm Yazıları