Cebeci İnönü’ye AVM golü

2009 yılında dönemin Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Cebeci İnönü Stadı’nın yıkılacağını ve yerine daha küçük bir stadyumun yapılacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Bilmeyenler için anlatalım.
Ankara’da ilk resmi futbol maçı, 22 Ekim 1922’de Cebeci İnönü Stadı’nın arazisinin bulunduğu yerde oynanmıştı. Bugünkü İnönü Stadı ise 1967 yılında 19 Mayıs Stadyumu yetersiz olduğu için inşa edilmişti.
Son yıllarda çürümeye terk edilen stat, ikinci ve üçüncü ligdeki takımlara ev sahipliği yapmaya çalışıyor.
Yıkılacağı duyurulan ve yerine daha küçük bir stat yapılacağı söylenen Cebeci İnönü Stadı’nın son durumuyla ilgili Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun’la sohbet ettik.
Stat gerçekten yıkılıyor. Peki yerine ne yapılacak?
İşte cevabı...

YERİNE SEÇENEK ÇOK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 05.06.2013 yılında aldığı kararla stadın bulunduğu alanda plan değişikliğine gitti.
Bu değişikle stadyum alanı konut ve ticaret alanına dönüştürüldü. Bu değişiklikle stadyum, her şey olabilecek.
“İş merkezleri, ofis, büro, alışveriş merkezi, çok katlı mağaza, çarşı, sinema, tiyatro, müze, kütüphane sergi salonu gibi ticari ve kültürel tesisler, otel, motel, özel yurt gibi konaklama tesisleri, konut, rezidans, restoran, kafe...”
Aklınıza ne gelirse plan notlarında açıkça belirtilmiş.

Haberin Devamı

BÖLGE ZATEN YOĞUN

Sarıaltun, şehircilik ilkelerine göre açıkça ihlallerin olduğunu iddia ettiği bu plan değişikliğine karşı dava açtıklarını söylüyor ve gerekçelerini sıralıyor:
* Cebeci, zaten çok yoğun olan dokusunun yeni trafik oluşturacak bir planlama anlayışıyla daha da problemli hale getirilecek.
* Bölgede zaten az olan kamuya ait kentsel alanlar yeni planla daha azalacak.
* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın merkezi yetkilerini noktasal, parsel bazında bir rant projesi için kullanması doğru değil.
Cebeci Stadı yıkılır, yerine ne yapılır bilmem. Ama neyin yapılmaması gerektiği bölgeye yüksekten baktığınızda gün gibi ortada. Yeni binaların ya da alışveriş merkezinin bölgeye ne faydası olacak?

* * *

3 Aralık niye var

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Yine pek çok yetkili ve etkili isim onlara ne kadar değer verdiklerini anlatacaklar.
Yapılanları hatırlatacaklar.
Yeni sözler verecekler.
Birileri de çıkıp, ‘Biz olsak neler neler yapardık’ diyerek konuyu bambaşka bir duruma getirecek.
Engellilerle ilgili yasayı hatırlarsınız. Tüm şehirlerin engellilere uygun hale getirilebilmesi için verilen süre yetmemişti. Sözler ‘sözde’ kalınca süre 7 Temmuz 2015’e kadar ertelenmişti. Şehirler bile engellilere uygun hale gelmemişken, neyin gününü kutluyoruz, anlayamıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları