Havalimanında geceleme teknikleri

Uçağınız sabah çok erken. Toplu taşıma aracı yok. Veya geç saatteki uçuş için otele ücret ödemek istemiyorsunuz. Terminalde nasıl kalabilirsiniz?

Haberin Devamı

Son yıllarda düşük maliyetli havayolları sayesinde gençler, gezginler daha fazla uçuyor. Kısıtlı bütçe ile çok ülke görmek isteyenler için havalimanları uzun saatler geçirilebilecek hem emniyetli hem de sokaklara göre daha yüksek hijyen standardına sahip yerler. Ama sakın unutmayın: Terminallerde gecelemek birçok ülkede yasal değil. Polis veya güvenlik görevlileri, sizden eğer uçuş saatinize çok uzun bir süre varsa terminali terk etmenizi isteyebilir. Hatta gözaltına bile alabilir. Çünkü uçak yolcularının dışında birçok evsiz insan da havalimanında kalmak isteyebiliyor. Bunları göze alıyorsanız işte havalimanında geceleme teknikleri:

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Her havalimanında mutlaka rötara giren uçaklar nedeniyle bir köşede uçuş saatini bekleyen yolcular göreceksiniz. Onlara yakın olmaya çalışın.
Mümkünse check-in işlemini tamamlayın ve arındırılmış salona geçin. Bekleyen yolcular uçağa bineceği için polis tarafından daha nadir taciz edilirler.
Hareketlerinizle ilgi çekmeyin. Normal bir yolcu görüntüsü daha az soruyla muhatap olmanızı sağlayacaktır.
Görevlilere iyi davranın. ‘Neden burada kalıyorsun’ gibi sorulara gidecek yeriniz olmadığı, paranız kalmadığı için uçuş saatinizi beklemek için havalimanına erken geldiğiniz gibi doğru cevaplar verin.

Haberin Devamı

HAYAT KURTARAN EŞYALAR

Uyuma gözlüğü: Sürekli ışık uyumanızı engelleyebilir. Takacağınız uyuma gözlüğü, o yoksa da güneş gözlüğü hayat kurtarır. Uzun uçuşlarda havayollarının armağan ettiği ‘amenity kit’ çantalarını atmayın. İçinden çıkan uyuma gözlüğü, kulak tıkacı, diş fırçası gibi malzemeler, havalimanında da rahat etmenizi sağlayacaktır.
Kulaklık: Sürekli anonslar uzun saatler boyunca terminalde kalanlar için ciddi gürültü kaynağı. Dış sesleri almayan büyük kulaklıklar rahat etmenizi sağlayacaktır. Yoksa, kulak tıkacı kullanabilirsiniz.
Uyku tulumu, mat: Gecelemek için vazgeçilmez malzemeler. Eğer bunlar yoksa, uçaktan alacağınız battaniyeler veya yastık işinize yarayacaktır.
Şişme deniz yatağı: Ucuz ve söndürdüğünüzde yer tutmayan şişme deniz yatakları hayat kurtarır. Ama aynı zamanda canlı renkleri ile daha fazla dikkat çekmenize de neden olabilir. Şişme yastıklar da iş görecektir.
Yiyecek ve içecek: Havalimanlarında belirli saatlerden sonra restoranlar kapanabilir. Bu saati öğrenin. Eğer kalış süreniz uzuyorsa, önceden yiyecek veya su almakta fayda var. Bazı havalimanlarında marketler bulunuyor. Buradaki fiyatlar terminale göre daha ucuz olabilir.
Alarmlı saat, yoksa kâğıt kalem: Uyuya kalmamak için alarmlı bir saati yanınızda bulundurmayı veya cep telefonunun alarmını kurmayı unutmayın. Eğer bunlar yanınızda yoksa, bir kağıda uyanmak istediğiniz saati yazın ve görülebilecek şekilde dışarıda bırakın. Gezginler buna ‘uyandırma garantili alarm’ diyorlar.

Haberin Devamı

TUVALETLERE DİKKAT!

Bazı havalimanlarının tuvaletlerinde hijyen standartları düşük olabilir.
Örneğin tuvalet kâğıdı veya sabun bulamayabilirsiniz. Bir parça tuvalet kağıdı, ucuz ıslak mendiller hayatınızı kurtaracaktır. Bunları yanınızdan ayırmayın.
Yanınızda bilgisayarınız, cep telefonunuz varsa, şarj ihtiyacı için elektrik prizine yakın yerleri seçebilirsiniz. Zaman zaman olduğunuz yerden kalkın ve dolaşın. Böylelikle daha az dikkat çekersiniz.

BUNLARI YAPMAYIN!

Güvenli olmayan havalimanlarını tercih etmeyin. Afrika, Güney Amerika’daki terminallerde gecelemeye çalışanlara sıcak bakılmıyor.
Dizüstü bilgisayar, MP3 çalarınızı, fotoğraf makinenizi açıkta bırakmayın. Hırsızlık olayları her an başınıza gelebilir. Cüzdanınızı, pasaportunuzu emniyetli bir yere koyun.
Yazın kalmayı planladığınız havalimanlarında üstünüzün ince olmamasına dikkat edin. Klimalar bir süre sonra sizi üşütecektir. İnce ama kat kat giyinmeye dikkat edin.

Haberin Devamı

En iyi nerede uyunur?

Gezginlerin kurduğu www.sleepinginairports.net sitesinde havalimanlarında nerelerde iyi uyunduğu, bedava internet için wifi şifreleri, su sebillerinin yerleri gibi çok yararlı bilgiler yer alıyor. Sürekli güncellenen sitede ayrıca gezginler havalimanlarındaki gözlemlerini de yazıyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları