Türkiye’nin şair haritası

YASAKMEYVE’nin* beğendiğim bir ekini yazacağım bugün.

Haberin Devamı

Dergi, Türkiye Şiir Rehberi adlı bir ek vermeye başladı.
Şairlerin doğdukları yeri esas alan, alfabetik sıralı bir ek.
İlk olarak Adana’da doğan şairlerle başlamış. İlk sayının son iki sayfasını Adıyaman oluşturuyor. Eski ansiklopedi fasikülleri gibi bir şairler sözlüğü olacak gibi görünüyor. Çok beğendim.
Şairlerin doğduğu şehirlerin yetişmelerinde, edebiyat ortamını benimsemelerinde, muhiti solumalarında ve Türkiye’ye bakışlarında etkisi vardır.
Bu açıdan biyografilerin önemine hep değinirim.
Türkiye Şiir Rehberi’nin ayrı bir işlevi olduğunu da belirtelim. Doğdukları şehir dolayısıyla birçok unutulmuş ya da şimdi okunmayan şairleri de anımsamamıza vesile oluyor.
Biyografilerde nesnel değerlendirmeler yapılması, bu tür eklerden beklediğim bir yazı tarzı.
Ekte yer alan şair bibliyografyaları araştırmacı ve yazarlar kadar, şiir meraklılarının da yararlanacağı bir kaynak.
Şairlerin hayatlarında tanınma çizgisinin serüveni benim en çok üzerinde durduğum özelliktir. Şimdi teknolojinin sağladığı kolaylıklar var, iletişimin kolay olmadığı zamanlarda, büyük kentler dışında yaşayan şairlerin şiirleri, çalışmaları, doğdukları, yaşadıkları kentlerin sınırları içinde kalırdı.
Şimdi ürünlerini dostlarına, dergilere daha kolay ulaştırabiliyorlar.
Gezdiğim, konuşma yapmak için dolaştığım birçok Anadolu kentinde yerel üne kavuşmuş birçok şair tanıdım, şiirlerini sevdim. Kitaplarını bile zar zor kendi olanaklarıyla yayınlamasalar, şiirleri dergi, gazete sayfalarında neredeyse yok olup gidecekti.

TÜRKİYE ŞİİR REHBERİ’ndeki şairlerin biyografilerini okur, kitaplarının adlarına bakarken, bir başka hüzünlü duygu kapladı içimi.
Orada adı geçen kitaplar, eğer büyük yayınevleri tarafından yayınlanmamışsa, hele kendi yayınları olarak çıkarılmışsa, onları bulmanın imkânsız olduğunu hepimiz biliyoruz.
Kütüphanelerimiz de her kitabı bulabileceğimiz mekânlar olmadığından, emeklerin yok oluşu reva görmediğim bir kadere dönüşüyor.
Öğretmen şairlerin yaşamının etkisi suda büyüyen halkalar gibidir. Birçok şairin edebiyata yönelmesinde öğretmenlerinin etkisinden söz edilir. Ayrıca ben bu açıdan da rehberdeki şairlere bakıyorum.
Edebiyat sözlüklerinde, antolojilerde yer almayan şairlerin de burada tanıtılması, bence rehberin en övülmesi gereken yanı. Şiir tarhlarına adanan emeklerin bir yazıya geçmesinin şaire verdiği mutluluğu yakından bilirim.
Rehberdeki bir başka bilgi de şiir dalında birçok ödülün bulunduğunu öğreneceksiniz. Bu tür ödüllerin de şairin kısıtlı bir okur kesimi içinde de olsa tanınmasını sağlıyor.
Şairlerin başına şiir yüzünden neler geldiğini de biyografilerin satır aralarında bir kez daha fark edeceksiniz. Yazdığı şiirler yüzünden sürülenler, ceza görenler bugünün şairleri için de geçerliğini koruyor.
Antolojilerden, eski kuşak şairlerini tanıyoruz, bu rehberin içinde genç kuşak şairlerin de bulunması, ihmal edilmemesi gereken bir diğer önemli yanı.

ŞAİRLERİMİZ, şiirimiz, edebiyat tarihimiz için de önemli bir rehber.

Haberin Devamı

(*) Yasakmeyve 63, İki Aylık Şiir Dergisi, Temmuz-Ağustos 2013.

Yazarın Tüm Yazıları