Memeli hayvanlar neden acı biber sevmiyor

Hayvanların acıyla arası nasıldır diye hiç merak ettiniz mi?

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalar memeli hayvanların acı biber sevmediklerini ortaya koymuş. Ama örneğin kuşlar acı biber yiyebiliyorlar. Bir başka deyişle, memeliler acı biberden uzak dururken kuşlar biberin acısını da tatlısını da tüketebiliyorlar.
Peki amacı hayvan dışkılarıyla doğada yayılmak ve dolayısıyla üremek olan acı biber kendisine acılık veren kapsaisini neden memelilere karşı kullanıyor acaba? Yani neden acı biber memelilerin kendisini yiyip dışkı aracılığıyla yaymasını engelliyor?
İşte Amerika’da bir bilim insanı bu sorunun cevabını yaptığı deneylerle vermiş. Joshua Tewksbury laboratuvarda yaptığı deneylerle memeliler tarafından tüketilen acı biber tohumlarının sindirim sırasında zarar gördüğünü ve bu yüzden tohumların üreyemez hale geldiğini ispatlamış.
Kuşların sindirim sistemi ise tohumlara zarar vermiyormuş. Yani bir başka deyişle, acı biber kendisine zarar verecek sindirim sistemlerinden, içerdiği kapsaisin aracılığıyla korunuyormuş. Bu ilginç bilgiyi Açık Bilim dergisinden öğrendim.

Haberin Devamı

Etli biber dolması

Biberlerin saplarını yarıdan kesin. (Tamamen kesmeyin, daha şık durur.) Kapak kısımlarını dibinden koparmadan kesip akan suyun altında dikkatlice yıkayın. Tohumlarını ayıklayıp süzülmesi için bekleyin. Dolmanın içini hazırlamak için; kıymayı derin bir kaba koyun. Yemeklik incecik doğradığınız soğanı, dövülmüş sarmısağı yıkanmış pirinci, bulguru ve salçayı (varsa domatesleri de soyup tavla zarı formunda doğrayarak ekleyebilirsiniz) ekleyin. İncecik kıydığınız maydanoz, tuz, biber, kekik, nane ve suyu ekleyip yoğurmaya başlayın.
Biberlerin içini iyice yoğurduğunuz bu harçla doldurun. İsterseniz, üzerlerine ince domates dilimleriyle kapak yapın. Dolmaları geniş bir tencereye, ağız kısımları yukarı bakacak şeklide yerleştirin. Üzerine sıvıyağı gezdirip tuz serpiştirin ve sıcak suyu da tencerenin kenarından aktarın. Pişerken dağılmamaları için üzerlerini porselen bir tabakla kapatın.
Tencerenin kapağını da kapatıp dolmaları kısık ateşte, 40-50 dakika kadar pişirin. sıcak sıcak servise sunun.
Not: İsterseniz sıcak suyu 1 yemek kaşığı salçayla karıştırdıktan sonra dolmaların üzerine gezdirin. Böylece daha salçalı bir dolma suyu olacaktır.

Haberin Devamı


Malzeme listesi

10-12 adet yeşil dolmalık biber
İçi için;
-300 gr orta yağlı dana kıyma
-1 adet büyük boy kuru soğan
-2 diş dövülmüş sarmısak
-Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pirinç
-Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan kalın pilavlık bulgur
-Varsa 1-2 adet orta boy domates
-1 yemek kaşığı domates salçası
(varsa 1 tatlı kaşığı
biber salçası)
-Yarım demet maydanoz
-1 çay kaşığı tuz, karabiber
-2 çay kaşığı kuru nane, kekik
-1 kahve fincanı su
-4 yemek
kaşığı sıvıyağ
-3-4 su bardağı sıcak su

Yazarın Tüm Yazıları