Dünya Şiir Günü Bildirisi Eray Canberk’ten

2013’ün Dünya Şiir Günü Bildirisi’ni Eray Canberk yazdı:

Haberin Devamı

Şiir herkese tanıdıktır; herkesin bildiğidir. Kırgının fısıltısı, öfkelinin haykırışıdır. Şair de Fuzûlî’nin dediği gibi yoksul bir hükümdar, görkemli bir yoksul olabilir.

Şair herkes için de söylese, kendi için de söylese türküsünü sözcükler bir kere dizeye dökülüp şiir oluştu mu herkesindir artık şiir.

Şiirin ana maddesi dildir. Öteki yazın sanatlarının da ana maddesi dildir ama şiirinki daha da dildir! Çünkü şiirde her sözcük kendi anlamını aşar, gizilgüç anlamını sunar şiire.

Şiir düşüncelerle yazılmaz ama şiirsiz düşünceler de bir işe yaramaz. Şaire de şiirle yaşamak yetmez, şiirde yaşaması gerekir.

Tehlike anında kurtarıcıdır şiir. Karanlıkta birbirini yitirenler, yine birbirlerini bulmak için ‘Sese gel!’ diye bağırırlar... Karanlık dönemlerde insanlığın kendini bulması için ‘Şiire gel!’ diye bağırılmalıdır... Aydınlık dönemlerde ise zaten şiire gelinmiş demektir.

Bazı durumlarda ve bazı ülkelerde şöyle bir uyarıya gerek duyuluyor: ‘Dikkat! Lütfen şairleri ezmeyiniz!’

Şiir yazanların çokluğundan tedirgin olmamalı; şiir okumayanların çoğalmasından korkmalı.

Şiir para getirmez doğal olarak; ama bu yargı şiir para etmez demek değildir. Belki de bunun ayırdında olunmadığı için şiiri ve şiirini yitirmekte olan bir dünyada yaşadığımız söylenebilir ama bu şiirin yok olduğunu göstermez.

Unutmayalım ki şiir de bütün sanatlar gibi insanın en eski yoldaşı, insanlığın en eski verimidir. Dünya durdukça şiir de var olacak sürüp gidecektir. Duyuyor musunuz? Birileri ‘Şiire gel!’ diye seslenip duruyor.”

PEN bu yıl ödülü Eray Canberk’e verdi.

Haberin Devamı

ALTIN PORTAKAL ŞİİR ÖDÜLÜ

17 yıldır yapılan Altın Portakal Şiir Ödülü’nü kazanan da bu akşam Antalya’da AKM VİP Salonu’nda yapılacak jüri toplantısından sonra belli olacak. Bu gece ayrıca Eray Canberk’in Dünya Şiir Günü Bildirisi sahneden okunacak.

Üç gün sürecek Altın Portakal Şiir Günleri’nde geçen yıl ödül kazanan Mahmut Temizyürek’in şiiri üzerine paneller ve sempozyumlar düzenlenecek.

Panel ve sempozyum konuları aşağıdaki başlıklardan oluşuyor:

Şiir ve Politika, Şiir ve Roman, Şiir ve Gelenek, Şiir ve Felsefe, Mahmut Temizyürek Şiiri.

- 22-23 Mart günleri arasında yapılacak Uluslararası Bornova Şiir Günleri’nin de iki Onur Konuğu var: Adonis/Ahmet Oktay.

Günler çerçevesinde Adonis ve Ahmet Oktay’ın şiirleri üzerine ve genel olarak şiir ve Türk şiiri üzerine bildiriler de sunulacak.

- ORDU II. Karadeniz Kitap Fuarı da 24 Mart 2013 saat 14.00’te yapılacak törenle açılıyor. Fuarın Onur Yazarı Hilmi Yavuz.

Haberin Devamı

* * *
  
DÜNYA ŞİİR GÜNÜ ve şairlerin ödüllendirildiği etkinliklerin, şiirin daha çok okunmasına katkısı olmasını umarım.

Yazarın Tüm Yazıları