EÄŸitim çok önemli

Yemek, daha doğrusu mutfak popülerliğini gittikçe artıran bir alan. Bu alanda profesyonelleşmek isteyenlerin sayısı günden güne artıyor.

Haberin Devamı

Dünya genelinde yükselen aşçılık ve şeflik mesleği ülkemizde de artık saygın meslekler sınıfında. Kimse çocuğu aşçı olmak istediğinde paniğe kapılmıyor artık. Üstelik lise ve üniversite düzeyinde farklı eğitim alternatifleri de anne-babaların önünü açıyor.

Gastronomi ve mutfak sanatları alanında üniversite düzeyinde eğitim veren kurumlar var Türkiye’de. Birbirinden farklı programlarla öğrencilerin dikkatini çekmek isteyen bu okulların bazıları devlet üniversitesi, bazılarıysa özel.

Sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da çalışabilecek elemanlar yetiştirebilmeyi amaçlayan bu okullar, öğrencilerini İngilizce bilen, mesleğe saygılı ve donanımlı olarak yetiştirmeye çalışıyor.

İşte bu okullardan biri de benim de ders verdiğim Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü. Programına bakınca işi ne kadar ciddiye aldıkları anlaşılıyor zaten.

Haberin Devamı

2008’de açılan bölümün öğrenci sayısı hızla artmış ve ilk açıldığı yılın üç katına çıkmış durumda. Yurtdışı baÄŸlantıları ve staj olanakları da sunan Okan Ãœniversitesi Gastronomi Bölümü meslek eÄŸitimini çok ciddiye alıyor ve bir yemekçi olarak bu da beni çok ama çok mutlu ediyor.Â


Tavuk paçası

Tavuk göğüs etini yumuşayıncaya kadar haşlayın. (Tarifte olmamasına rağmen ben haşlarken birer adet soğan, patates, havuç ve top beyaz karabiber ekliyorum, daha lezzetli oluyor.)

Haşladığınız tavuk etini süzüp bir kaba alın ve didikleyerek kabın dibine dizilir. Tavuk suyunu da süzerek bir tencereye koyun ve sıcak kalmasını sağlayın.

Yumurta, yoğurt, un ve yağı bir kaseye aktarıp tel çırpıcı yardımıyla çırparak pürüzsüz hale getirin. Sosu orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşe oturtun.

Öte yandan beklemekte olan sıcak tavuk suyundan azar azar ekleyip karıştırarak beşamel sos kıvamında bir sos elde edin.

Sos kaynamaya başlayınca, önceden sirkeye koyduğunuz sarmısaklar ve tuzu ilave edip karıştırarak 5 dakika daha pişirin.

Sosu borcamda bekleyen tavuğun üzerine gezdirip tereyağında pişirdiğiniz kırmızı biberi ekleyin.

Sıcak sıcak servise sunun. Â


Malzeme listesi

3 adet tavuk göğsü

Haberin Devamı

Sos için;
3 adet
yumurta
3 yemek kaşığı (tahta kaşık) un
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı tereyağı (Becel kullanmanızı tavsiye ederim)
1 çay kaşığı tuz
6-7 diş sarmısak
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 çay kaşığı kırmızı pul biber (Ä°steÄŸe göre acı ya da tatlı)Â

Yazarın Tüm Yazıları