HAYTAP’ın Ağrı’daki sokak köpeklerini kısırlaştırma operasyonu tepki çekti

HAYTAP’ın Ağrı’daki sokak köpeklerini kısırlaştırma operasyonu tepki çekti. Söylenenlere ve elde edilen fotoğraflara göre, bu kısırlaştırma operasyonu steril olmayan şartlarda ve hayvanlara acı verilerek gerçekleştirilmiş. Ben de bana gönderilen mail’lerdeki bu iddiaları sizlerle paylaşıyorum.

Haberin Devamı

Bu hatanın telafisi yok

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) geçen hafta Ağrı’ya iki temsilci göndermiş. Temsilciler 5-10 yaşlarındaki çocuklara, aşısız köpeklerce ısırılma riski göz ardı edilerek, “Köpek yakalayın” talimatı vermiş.
Yazın bu en sıcak günlerinde, bir mezbele alana 10 briket dizilip ameliyat masası haline getirilmiş. Hayvanlar, hayati ön sağlık kontrolü yapılmadan, anestezi uzmanı olmayan iki hekim ve elleri eldivenli iki HAYTAP temsilcisi tarafından kesilmiş.
Çocuklara ameliyat esnasında asistanlık yaptırılmış, çağrılan TV kameraları, köpeklerin acı bağırışları arasında, operasyonu 8 dakika  boyunca çekerek yayınlamışlar.
Ameliyattan çıkmış, nefes alamayan köpeklerin, güneşin altında, ameliyat bezi olarak da kullanılan, badana muşambası üzerinde, ilaç, gözlem, bakım desteği verilmeden salındığı temsilcilerce beyan edilmiş, HAYTAP web sitesinde, Facebook adlı sosyal paylaşım sitelerinde de yayınlanmıştır.
Tepkiler karşısında bir resmi açıklama yapan HAYTAP Federasyonu, bu açıklamada da, konuyu “Terör ve savaş ortamına” bağlamıştır. Korumak için, tüzük ile söz verdikleri CAN’dır. Can’a kastı olan böylesi sağlık hatasının telafisi, özrü yoktur.
Hayvan haklarını korumak amacı ile kurulmuş HAYTAP’ı onlarca köpeğe bu acıyı yaşattıkları, süreklilik arz eden hataları ve eleştiriye kapalı bir STK olmalarından ötürü kınıyorum.
- Biyolog Ebru Ünal

Haberin Devamı

Soruşturma açılsın

Hayvan Hakları Federasyonu İktisadi İşletmesi temsilcilerinin böylesi bir uygulamayı organize etmesi akıl alır gibi değil. Amacı hayvanları korumak olan bir kuruluşun, 5199 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliğini ihlal eden bu tüzel kişiliğin hatası kabul edilemez.
Böyle akıl almaz bir kısırlaşmayı yapanlar ve buna izin verenler, görevi ihmal ve kanunları hiçe sayanlar hakkında soruşturma açılması istemine siz de katılın. İstanbul ve Ağrı Valilik makamına dilekçe gönderin, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. Maddesi’ne göre haklarında yasal işlem yapılmasını talep edin.
- Belkıs BİÇER / Balıkesir Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Dernek Başkanı

Haberin Devamı

Bu federasyon bizi temsil etmemektedir

HAYTAP Derneği’nin, Ağrı’daki “Kısırlaştırma çalışması” vahşete dönüştüğünden, Türkiye’de olduğu kadar, dünya kamuoyunda da tepki buldu. Bu tür bir operasyon tecrübesi olmayan büyükbaş veteriner hekimlere bu yaz sıcağında, eldivensiz, briket tuğlalar üzerinde, tam uyuşturulmamış köpeklere kısırlaştırma yaptırılmıştır.
Hayvanların inlemeleri ve haykırışları vicdanları sızlatmıştır. Her ne kadar bu akıl almaz uygulamaya imza atanlar “Hayvan Hakları Federasyonu” unvanını taşısalar da böyle bir federasyon Türk Hayvan Koruma Camiasını temsil edemez! Hiçbir ülkede, hayvanları koruyan bir örgüt böylesine bir zulme imza atamaz.
- PET SKANDAL Mustafa A.

Yazarın Tüm Yazıları