25 yıldır hep müzik kitapları yayınlıyor

PAN Yayıncılık’ın 25. yılı.

Haberin Devamı

25 yıldır çeşitli müzik türlerinde yerli ve çeviri kitap yayınlıyorlar.

Sloganları şuydu: “Müziği okuyabilirsiniz”.

25. kuruluş yılı hatırası olarak, Murat Bardakçı Koleksiyonu’ndan 25 bestekârın elyazısı ile 25 Eser kitabını yayımladılar.

Murat Bardakçı, Önsöz’ünde notaların özelliğini, kaynağını belirtiyor.

25 eserin güftesi ve notasının bulunduğu kitap, Türk müziğini sevenler için gerçekten hoş bir armağan.

Pan Yayıncılık yöneticileri, okurları için bir de CD hazırlamışlar.

Üç kişi yer alıyor bu CD’de.

Alper Moral - Elektronik Müzik

Bora Ebeoğlu - Bartok’un İzinde

Cengiz Onural - Git Zaman Gel Zaman

Hazırladıkları bir sayfalık takvimde üç bestecinin imzası var: Refik Fersan, Neveser Kökdeş, Lem’i Atlı.

Pan’ın 20. yılında Pan’a Armağan kitabında da, müzik konusunda önemli yazılar vardı.

Bestekâr imzalı kitap ayraçları da müziksever bir okur için.

* * *

Haberin Devamı

PAN’ın kurucuları Işık ve Ferruh Gencer, gerçekten gereksinim duyduğumuz bir alanda yayıncılık yapıyorlar. İkisi de müzik bilir, ikisi de icracı olarak üniversite yaşamlarında müziğin içindeydiler.

Yayınevinin kuruluş öyküsünü, yayın politikalarını kendi sözlerinden aktaracağım:

“Yayınevi kurma fikri üniversitede okurken gelişen bir fikirdi. Türk Müziği Kulübü’nde düzenlenen bir açık oturum ve ardından o açık oturumun notlarının kitap haline getirilmesi ve yayıncılık virüsünün kanımıza girmesi... O yıllarda okuyup öğrenmek istediğimizde çok az sayıda müzik kitabına ulaşabiliyorduk. O halde biz kitap yayımlarsak bilgilenmek isteyen müzisyenler de okunacak kitaplara kavuşabilirdi. Tabii bu arada bizim de bilgi eksiklerimiz giderilebilirdi. Böyle bir amaçla yola çıktık. (...)

Ancak önemli bir iddiamız vardı, ‘müzik’ kitabı yayımlamak. Birbiriyle çatışan Türk müziği, batı müziği, halk müziği, pop, arabesk vs.. gibi kendini bir kampın üyesi addedenlerden değildik. Biz müzik başlığı altında iyi kalitede olmak üzere her kitabı yayımlayabilirdik.

Ama yayın politikamızda bir hata olduğunu ancak beş yıl kadar önce idrak edebildik. İdil Biret’in bir konuşmasıyla bir tür aydınlanma yaşadık sanki. İdil Biret şöyle dedi: ‘Ben size piyanist yetiştiririm, siz o piyanistleri dinleyecek halkı yetiştirebilir misiniz?’ Evet, doğrusu bu olmalıydı. Eğer biz müzisyenler yerine gençlerin müzik alanında bilgilenmesi ve bilinçlenmesine yönelik kitaplara ağırlık verseydik Türk kültür hayatına faydamız daha çok olacaktı. Aşağı yukarı beş yıldır biraz bu yöne kaydırdık yayınlarımızı.

25 yılda yayımladığımız 300 kitabın 151’i müzik üzerine. Bunların 46’sı Türk müziği, 69’ı batı müziği, 11’i halk müziği alanında, kalanlarsa cazdan pop’a, çocuk şarkılarından rock’a kadar müziğin değişik türlerinde.”

* * *

Haberin Devamı

MÜZİK yayıncılığımız açısından önemi tartışılmaz bir yayınevi.

25 yılda çok değerli kitapları okumamızı sağladılar.

Nice 25 yıllar diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları