Ev sahiplerine kat mülkiyeti müjdesi

SADECE evi olanlara değil dükkanı, bürosu, mağazası olanlara da "kat mülkiyeti" müjdesi geliyor.

Bununla ilgili yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da kabul edildi. Önümüzdeki günlerde, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilmesi bekleniyor.

SORUN NEYDİ?

İskanı alınmış ancak kat mülkiyetine çevrilmemiş milyonlarca konut ve işyeri vardı. Başka bir anlatımla, Türkiye’deki konut ve işyerlerinin yüzde 70’i kat mülkiyetine çevrilmemişti. Ellerinde "kat irtifaklı arsa payı" tapusu olanlardan, gayrimenkulünün iskanı bulunanlara, 28 Kasım 2009’a kadar bir süre tanınmış ve konut ya da işyerlerinin bu süre içinde kat mülkiyetine geçirilmesi istenilmişti.

28 Kasım 2009’a kadar kat mülkiyetine çevrilme işlemlerini sonuçlandırmayan binalarda, kat irtifak hakkı sahiplerinden yani maliklerden her birine, 1.000 TL idari para cezası kesilecekti.

Ancak cezadan kurtulmak isteyen iyi niyetli kat maliki, kendi adına kat mülkiyeti işlemlerini yaptıramıyordu. 20 daireli binada, maliklerden birine ulaşılamaması ya da bir malikin üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmemesi halinde, kat mülkiyetine geçmek için yapılacak işlemler gerçekleştirilemiyordu.

Konu milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyordu. Bir yandan süre yaklaşıyor bir yandan da işlemler sonuçlandırılamıyordu. Okurlarımız hatırlayacaktır; Hürriyet’te bu soruna dikkati çektikten sonra, bireysel olarak kat mülkiyetine geçilmesine olanak sağlanması ve istenen belgelerin azaltılması konusunda, yasal düzenleme yapılmasını önermiştik.

ÇÖZÜM NE OLDU?


Tartışmaların yoğunlaşması ve tepkiler oluşması üzerine, yetkililer bu konuya el attılar. Önerdiğimiz doğrultuda Kat Mülkiyeti Yasası’nı değiştirmek amacıyla bir tasarı hazırlandı (Tasarının tam metni, genel gerekçesi, madde gerekçeleri ve değiştirilen maddeler için Bkz. www.yaklasim.com).

Yakında yasalaşması beklenen bu yasa değişikliği ile;

1- Kat irtifaklı arsa payı tapusunu, kat mülkiyeti tapusuna dönüştürmeyenlere, 1.000 TL idari para cezası kesilmesinden vazgeçiliyor.

2-
Kat mülkiyetinin kurulması için istenilen belgeler azaltılıyor.

3-
Yapı kullanma izin belgesi yani iskanı alınmış binaların, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya iskan belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine, kat mülkiyetine re’sen geçilmesine olanak sağlanıyor.

Yapılan bu düzenleme ile Hürriyet, ısrarla üzerine gittiği bir sorunu daha çözüme kavuşturup, milyonlarca ev sahibinin kat mülkiyeti paniğini önlemiş oldu...

İSKANSIZ BİNALAR

Sorun, iskanı olan ancak kat mülkiyetine geçirilmemiş bulunan binalar açısından çözümleniyor.

Ancak bir de "yapı kullanma izin belgesi" yani iskanı olmayan binalar var. Bunların önemli bir kısmı, müteahhidin SSK prim borcu nedeniyle, iskan alamıyorlar. Bir kısmı da hatalı inşaat (örneğin inşaatın yola taşması, olması gerekenden büyük mekanlar yapılması, fazla kat çıkılması gibi) nedenlerle iskan alamıyorlar.

İlgililer müteahhidin prim borçları için bir kolaylık sağlanacağını açıkladılar. Diğerleri şu anda netleşmiş değil. İskanı olmayan binalarla ilgili olarak, yakında bir düzenleme yapılması bekleniyor.
Yazarın Tüm Yazıları