Fethi Şimşek: Özel hayat için sil butonuna bassınlar

ANKARA
SUÇ örgütlerini izlerken, dinlerken özel yaşam nasıl korunur?

Geçenlerde bir polis dostumla sohbette ilginç bir yorum dinledim: Emniyet, telefon dinlemelerinde suçla alakası olmayan bölümlerin silinmesinden yana... Ve bu konudaki sorumluluğun, tek yetkili makam sayılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) ait olduğunu düşünüyor.

Hakikaten öyle mi diye TİB’i aradım.

Başkan Fethi Şimşek’e sordum, yanıtladı.

* * *

İletişim tespit tutanaklarında özel yaşamla ilgili ve suçla alakasız bölümleri polis veya savcı ayıklamaz ve silmezse sizin yapmanız gerekmiyor mu?

- İletişimin tespiti dediğinizde dinlemeyi kastediyorsunuz. Bizde herhangi bir ayıklama, imha işlemi yapılmaz. İletişim Başkanlığı’nda herhangi bir imha işlemi söz konusu değil. Özellikle CMK 135 anlamında yapılan dinlemelerle ilgili olarak... Burada sadece yapılan konuşmalar sistemlerimizde kayıt altına alınır. Dinleme şeklinde değil de sürekli kayıt. Hákim kararında aidiyet numarası bildirilen görevli, ki hákim kararında açıkça belirtilir.

Yani şu görevliye yetki verilecektir diye.

 Evet. O kişi elektronik ortamdan, internetten herhangi bir program indirir gibi, bizim buraya elektronik ortamdan ulaşarak zaman zaman bu tedbir süresi içerisinde, yani kararda 3 aylık süre öngörülmüşse, bu süre içerisinde müteakip defalar; günlük de olabilir, haftalık da olabilir, aylık da olabilir, bu konuşmaları kendi alt veri taşıyıcısına nakleder. CD’ye veya herhangi bir kayıt cihazına. Bu konuyla ilgili imha işlemi tümüyle Cumhuriyet Savcısı’nın gözetiminde yapılır.

Nasıl imha ediliyor?

 Cumhuriyet savcıları benim bildiğim kadarıyla bunu iki türlü yapıyor. Ya tamamını getirip okuduktan sonra ilgili kısımları imha ediyor, imha edilmesini istiyor veyahut da o kolluk görevlisine yetki veriyor. Diyor ki "İçerisinden suç konusu olabilecekleri ayır, diğerlerini imha et" diye ona yetki veriyor. Bizim sistemlerimizde aidiyet numaralı, ulaştığı ara yüz içerisinde gereksiz ise suç oluşturmuyorsa sil butonları var onlara da ulaşarak onları da silebilir. Eğer Cumhuriyet Savcısı yetki vermişse.

Yani siz silmiyorsunuz. Görevlinin silmesini bekliyorsunuz. 

Bizim öyle bir yetkimiz yok. Tümüyle Cumhuriyet Savcısı gözetiminde bu kollukla Cumhuriyet Savcısı arasında.

Sizin yaptığınız aslında server olarak hizmet vermek. Dolayısıyla sizin imha yetkiniz olmadığı için görevli de eğer silmiyorsa, orada duruyor.

 Hayır. Biraz önceki belirttiğim 3 aylık süre hákim kararında yazılı tedbir süresi. Sonunda ister alsın, ister almasın onlara 10 günlük opsiyon tanıyoruz. 10 günün sonunda bizim sistemler otomatik siliyor.

Bu izin 3 ayda bir yenilenebiliyor mu? 

Terör suçlarında süre sınırsız. Aylık yapılabiliyor, ama üç aylık sürenin de normal TCK kapsamındaki terör oluşturmayan o katalog suçları dediklerimiz de sınırlı. Çok sayıda yenilenemiyor. Terör suçları gibi değil.

Ama Ergenekon, terör suçu olduğu için yenilenebiliyor.

 Evet yenilenebiliyor.

* * *

Aslında
sistem, káğıt üzerinde son derece sağlam gözüküyor. Kaçak halinde kimin sorumlu olacağı da belli. Yine de tanık veya sanık bile olmayan kişilerin özel yaşamları, faili meçhul tespit tutanakları ile yara alıyor.

O yüzden yeniden soruyorum: Özel yaşam kime emanet?

Bu sorunun yanıtını almadan bu ülkede kimseye rahat yok.

Men dakka dukka, yani çalma kapını, çalarlar kapını.
Yazarın Tüm Yazıları