GAP’ın tarım toprakları Araplara mı satılıyor

PETROL fiyatlarıyla ellerinde büyük dolar rezervleri biriken S. Arabistan, BAE, Kuveyt gibi körfez ülkelerinin bu paralarını artan genç nüfuslarını ilerde beslemek amacıyla Sudan gibi yoksul ve paraya muhtaç ülkelerde 99 yıllığına çiftlikler kiralamaya yatırdıkları haberleri Batı basınında çıkmıştır.

Haberin Devamı

Bu yatırımların amacı ilerde bu ürünleri kendi halkını beslenmesinde kullanmaktır. Böylece GAP’ta bu tip yatırımlardan elde edilecek ürünler bu ülkelerin stratejik amaçlarında kullanılacaktır.

Radikal’de geçenlerde buna benzer bir haber ’Üç körfez fonundan 6 milyar’ başlığıyla verilmiştir.

MESAJ PANOSU
ÜLKEMİZİN kuruluş sembolü Lozan anlaşması masasının inanılmaz şekilde ortada kalması kamuoyu nezdinde ciddi bir hayal kırıklığı yaratıyor.
Bir ülke bu kadar önemli bir sembolü sergileyecek yer bulamıyorsa ne yazık, ne acı.
Lütfen konuyu gündemde tutun.
Gökhan GÜVEN



VISION3 adlı bu fon Abu Dabi merkezlidir. Türkiye’deki tarım yatırımlarına 6 milyar dolar yatırmak için niyet anlaşması imzalanmış, imza töreninde başbakan yardımcısı Nazım Ekren de bulunmuştur.

2009 yılı içinde hayata geçirileceği söylenen yatımla GAP, DAP (Doğu Anadolu Projesi), KOP (Konya Ovası projesi) projelerine kaynak sağlanacakmış. Hükümeti anlamak mümkün değildir. Geçen mart ayında büyük havalarla halkımızın mutluluğu için işsizlik sigortası fonlarındaki 13 milyar doları GAP projesine tahsis ederek 3.5 milyon kişiye iş sağlayacağını ilan eden hükümet 6 milyar dolara GAP topraklarını Araplara satıvermiyor mu? Benzer bir durum İsrailliler için söylenti oluşturduğunda hükümet bunu yalanlamıştı.

Tarım sanayiye benzemez. Sonra bizi malikler o topraklardan sürüverirler. Neden Arjantin, ABD, Kanada, Avustralya gibi ülkelerden çok daha geniş araziler kiralayamıyorlar?
Aslan ÖZMEN- Yük. Mühendis

Romanya bile vizede canımıza okuyor
Dışişleri uyuyor

TÜRKİYE ile Romanya’nın vize işlemlerinde karşılıklı menfaatleri nedir acaba?

Romanya’ya iş ve turizm maksatlı giderseniz.... Konsolosluktan istenen evrakları sayalım:

En az 6 ay geçerlilik süresi olan pasaport, 2 fotoğraf, imzalı kaşeli davetiye (şirket antetli kağıdına, kalınacak yer açık belirtilecek), firma yetkilisinin konsolosluğa hitaben yazısı, şirket evrakları, imza sirküleri T. gazetesi faaliyet belgesi (aslı), vergi levhası (matrahsız ise + bilanço), 5 sayfa form, seyahat sigortası (30.000 Euro teminatlı), ek’deki akreditasyon, otel rezervasyonu, uçak bileti rezervasyonu, yapılan masraflar, USD 6 aylık çok girişli vize için 60 YTL de takip için hizmet masrafı (turizm firmaları alıyor), 50 Euro (1 yıllık seyahat sigortası masrafı)...

Sanki Amerika’ya gideceksiniz!

Oysa bir Rumen yurttaşı aynı maksatlarla Türkiye’ye gelirse, Atatürk Havalimanı’nda 12 dolar ödeyip 10-15 dakika içinde 3 aylık oturma izni alıp içeri girebiliyor.

Aslında Rumenlerin %90’ı bay veya bayan kaçak illegal işçi... Muhtelif işlerde çalışmak üzere geliyor. Bu ne biçim enayiliktir! Hariciyemiz uyuyor mu? Maalesef uyuduğu belli oluyor.

Onlardan gelenler bize para bırakmıyor, bilakis şayanı hürmet miktarda para götürüyor.

Lütfen bu enayilik sona ersin.
Özer DOĞANSOYSAL

Doğalgaz ve bankalar
LDP Genel Başkanı Cem Toker "Bankalara kızan Başbakan ’şartlar gerektirdi’ diyerek doğalgaza zammı dayamadı mı" diye sorarak, Başbakan’ın açmazını şöyle eleştiriyor:

"Kendisi şartlar böyle gerektirdi, diyerek kara kış öncesi elektriğe, doğalgaza insafsızca zamlar yapıyor ve bunu haklı göstermeye çalışırken, ülkeden on milyarlarca dolar para çıkmış, borsanın 3’te 2’si erimiş, gitmişken, teminatları risk altına girdiğinden faiz artırmak ve kredileri geri çağırmak zorunda kalan bankaları eleştiriyor. Eşe dosta halkın parasıyla hatırlı kredi açan devlet bankalarını bilmem ama özel bankaların yaşam kaynağı kredi vermektir. Adam kendisini zorda hissetmese, aptal mı yaşam kaynağını kesip kredileri geri çağırsın?"

Krize karşı şiirli direniş
BİR deri firması, büyük bir alışveriş merkezinde vitrinine ’Buhran Bey’e kışkışname’ adlı bir şiir asmış. Özetle deniyor ki: "Vallahi kış kış hiç çekilmezsin Buhran Bey, /Haydi yallah, haydi kış kış Buhran Bey! /Dardar sofrasında toplandık eş dost ve ahbap, /Dar ederiz dünyayı, haydi kış kış Buhran Bey /Bizde sözü geçmez kötünün ve buhranın /Fikirleri meşhurdur dört diyarda buranın, /Bak hálá duruyor, yahu şunu uyarın, /Haydi yallah haydi kış kış Buhran Bey!

Biliyor musunuz
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun, ART’te Lale Şıvgın’ın sorusu üzerine 29 Mart’taki yerel seçimlerde meydanı AKP ve CHP’ye bırakmayacaklarını belirterek Tekirdağ, Yalova, Çerkezköy (Tekirdağ) Belediye Başkanlıkları seçimlerini kazanacaklarını iddia ettiğini... MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nca uygulanan ’e-kayıt sistemi’ kapsamında Rize’de çocuklarını farklı okullara kaydettirmek için yanlış adres beyanında bulunan 100 veliye 500’er YTL ceza verildiğini...

Devrim kanunları nerede kaldı
TÜRKİYE Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü’den, Deniz Baykal’a mektup:

"AKP zihniyetinin ülkemizi taşımış olduğu kara çarşaf sürecinin içine CHP’nin de katılma çabalarından ötürü üzgünüz. Kadın olarak içinde yer alamadığımız siyasetin malzemesi olmaktan duyduğumuz sıkıntıyı defalarca beyan etmiştik. Bizi aydınlığa çıkaran devrim kanunlarından kıyafet kanununa ters düşen CHP üye kabulü sırasında izlenen kareler TKDF olarak kabul edemeyeceğimiz bir durumun göstergeleridir. T.C’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığındaki TBMM’nin çıkarmış olduğu kanunlara aykırı olarak görünen hareketinizin yine kadın üzerinden siyasetin metalaştırılması ile bizleri daha karanlık günlere götüreceği inancı içindeyiz. Bu sürece dáhil olmayacağınız düşüncesi ile saygılarımızı sunuyoruz."

Yazarın Tüm Yazıları