Yaşlılık hastalıklarına karşı tedbirli yaşayın

50’li yaşlara "Merhaba" der demez kolesterol, damar sertliği, kalp krizi ve hipertansiyon gibi hastalıklardan daha çok bahsedilir. Ancak hangi yaşta olursanız olun, yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişimler, alacağınız tedbirler yaşlılığınızda size güçlü bir destek sağlar.

40’lı yaşları tamamladınız mı daha önce sizi pek ilgilendirmeyen bazı konuların gündeminize girdiğini fark edersiniz. Arkadaş toplantılarında kolesterol, damar sertliği, kalp krizi, hipertansiyon gibi problemlerin bu yaşlarda eskisinden daha sık konuşulmaya başladığını, fazla kiloları azaltmak, meme veya prostat kanseri riskini düşürmek gibi konuların sizi de ilgilendirmeye başladığını anlarsınız. 50’li yaşlara "Merhaba" der demez, etrafınızda güçlü bir sağlık örgütlenmesi oluşturmaya, sağlığınızı yönetecek güvenilir bir doktor araştırmaya başlarsınız. Bütün bunlar son derece normaldir. Ancak hangi yaşta olursanız olun, yaşam tarzınızda yapacağınız çok basit değişimler yaşlılığınızda size güçlü bir destek sağlar. Beslenmeniz, aktiviteniz, stres yönetiminiz veya uykunuzda yapacağınız her iyileştirme, yaşlılığınızda size "Yol, su elektrik olarak" geri döner! Bu değişikliklerin neler olduğunu merak ediyorsanız yazıyı dikkatle okumanızı öneriyorum.

KALBE DİKKAT

Kalbinizi korumak için fazla kilolarınızı verin ve beslenme planınızın temelini balık, derisiz tavuk, baklagiller, meyve ve sebzeler, tam tahıllardan oluşturun. Bundan sonra haftada 2-3 kez balık yemeye, hayvansal yağlardan uzak kalmaya, özellikle tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı gibi yağları kullanmamaya çalışın. Kolesterolü fazla olan hayvan iç organları gibi besinlerden uzak kalmanız, yumurtayı daha az kullanmaya başlamanız da iyi olacaktır.

Yüksek tansiyon problemine yakalanmamak için tuz tüketiminizi sınırlayın. Daha çok potasyum ve posa kazanabilmek için en az 7-8 porsiyon meyve ve sebze yemeyi hedefleyin. Yağsız ya da az yağlı süt ürünlerini, özellikle yoğurdu ihmal etmeyin ki vücudunuz daha fazla kalsiyum kazansın. Yiyeceklerle kazandığınız kalsiyum miktarını artırmak için daha çok yeşil yapraklı sebze, kalsiyum kaynaklı kahvaltı gevreği, balık yemeği de ihmal etmeyin.

ŞEKER TEHLİKESİ

Orta yaşlı kadın ve erkekleri bekleyen önemli sağlık sorunlarından biri de "Orta yaş diyabeti"dir. Bu yaşlarda filizlenen şeker hastalığının, fazla kilolarla, özellikle göbek ve karın çevresinde biriken yağlarla yakın ilişkisi vardır. Diyabetten korunmak için kilo kontrolünüze özen gösterin, hergün 30-45 dakika yürümeyi yeni yılın en önemli değişimi olarak ilan edin. Şeker, un ve yağ tüketiminizi azaltın.

Orta yaş yolculuğunda sizi bekleyen tehlikelerden biri de kanser riskinin artmasıdır. Kadınsanız meme kanseri riskini azaltmak için doymuş yağlardan uzak durup, daha çok sebze ve meyve yiyin. Alkol kullanımını sınırlamayı, meme kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmayı, domates ve domates ürünlerinden daha çok faydalanmayı da ihmal etmeyin.

Erkekseniz prostat kanserinden korunmak için kırmızı et ve tam yağlı süt ürünlerini sınırlayın. Yağsız etler seçin. Günde 80-90 gramdan fazla kırmızı et tüketmeyin, balığa ağırlık verin. Yeşil çay, karnabahar, lahana gibi turpgillerden zengin bir beslenme planının, özellikle domates ve domates ürünlerinin prostat kanserinden korunmada yardımcı olabileceğini unutmayın.

Orta yaşlardan sonra erkekleri de kadınları da ilgilendiren ve sık görülen bir organ kanseri daha var: Kalın bağırsak kanseri! Kalın bağırsak kanserine karşı korunmak için de kırmızı et tüketimini sınırlayın. Özellikle barbekü edilmiş, alevde pişirilmiş, yanmış kırmızı etleri yemeyin. Yağsız etler kullanın. Daha fazla meyve ve sebze tüketin. Diyetinde domates, turunçgiller, böğürtlengiller, ıspanak, havuç çok olan insanlarda kolon kanseri görülme riski azalıyor.

Yeni yılın yeni, daha güzel, daha sağlıklı ve huzurlu bir hayatın başlangıcı olması dileğiyle...

BU HATALARI YAPMAYIN

Yeni yılda yeni, sağlıklı ve güzel ilişkiler kurmaya devam edin. Size yararı olmayan hatta zarar veren ilişkileriniz varsa onları temizlemekten çekinmeyin! Size sürekli sorun taşıyan, stres yükleyen, sizi şu veya bu şekilde üzen ilişkilerden kurtulun.

Ne yapıp edip hayatınızı huzurlu bir yolculuğa çevirmeniz gerekiyor. Bunun için "Mükemmel bir sağlık" ilk şart olarak gösteriliyor. Mükemmel sağlığı güçlü sosyal ilişkiler, sağlam manevi bağlar, sevgi, dostluk ve şefkátle örebilirseniz huzuru yakalamanız kolaylaşıyor.

İyi bir sağlık için önce biyolojik potansiyelinizi iyi belirmeniz gerekiyor. Bunun en kolay yolu profesyonel bir "Sağlık riski taraması"ndan geçiyor. Bu taramalarda genetik riskleriniz, laboratuar verileriniz ve muayene neticeleriniz gözden geçiriliyor ve sağlığınıza yeni bir yön veriliyor.

2008’de beslenme trendleri biraz değişecek. Light yani düşük kalorili ürünler, katkısız meyve suları, %70’ten fazla bitter çikolata içeren ürünler, kahvaltı gevrekleri, güneşte kurutulmuş meyve ve ceviz, fındık, badem, susam, nar, siyah üzüm ve bitkisel çaylar daha çok tüketilecek. Özellikle organik ürünlere ilgide bir patlama yaşanacak. Bu değişimlere ayak uydurmayı siz de deneyin.
Yazarın Tüm Yazıları