Yasa numaralarını ezbere biliyor musunuz

BİLMİYORSANIZ işiniz zor. Her an, yasalarla ilgili ciddi bir sorun yaşayabilirsiniz. ‘Biliyorum’ derseniz, ona da inanmam.

Çünkü, siz doğmadan hatta babanız bile doğmadan önce, dedenizin zamanında çıkan yasaların numarasını ve tarihini dahi bilmeniz gerekiyor.

Sizi fazla merakta bırakmadan, olayı açıklayalım.

BİLMECE GİBİ

Son zamanlarda, Resmi Gazete’de yayınlanan yasa değişikliklerini, hiç incelediniz mi? İncelemediyseniz, hadi gelin beraberce inceleyelim.

Elimizde, 23 Temmuz 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 5217 sayılı Yasa var. Dikkatle inceliyoruz:

Madde 1: 6.6.1985 tarih ve 3218 sayılı yasanın yedinci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinden sonra gelen paragrafı değiştirilmiştir.

Madde 2: 28.5.1970 tarih ve 1264 sayılı yasanın, sekizinci maddesi değiştirilmiştir.

Madde 3: 28.3.2002 tarih ve 4749 sayılı yasanın, 14. maddesinin 15. fıkrası değiştirilmiştir.

Madde 4: 8.6.1949 tarih ve 5434 sayılı yasaya, aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

Sizi çıldırtmadan, 31 maddelik yasanın diğer maddelerini daha kısa yazalım; 4.11.1981 ve 2547 sayılı yasanın, 21.6.1927 tarih ve 1111 sayılı yasanın, 10.7.1953 tarih ve 6136 sayılı yasanın, 5.12.1951 tarih ve 5846 sayılı yasanın, 30.6.1934 tarih ve 2548 sayılı yasanın... diye değişik yasa numaraları ve tarihi uzayıp gidiyor... Her birinin altında da yapılan değişikliklere yer veriliyor.

Şimdi soruyoruz, vatandaş hem de yüksek eğitimli bir vatandaş, binlerce yasa numarası ve tarihine bakıp, o yasanın ve maddesinin hatta bendinin ne ile ilgili olduğunu ve neyin değiştiğini, nereden bilsin? Çevirin, etrafınızdaki avukatları sorun, onlar bile bilmezler. Kaldı ki bilmeleri de gerekmiyor.

O halde, vatandaşa bu işkence neyin nesi? Adam gibi, şu tarih ve şu sayılı, filan yasanın şu maddesi değişmiştir, denilse vatandaş da hangi yasaların değiştiğini o yasanın adını okuyarak bilse, daha iyi olmaz mı?

BİR BAŞKA BİLMECE

Elimizde, 27 Temmuz 2004 tarihli, bir başka resmi gazete daha var; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ile İlgili Yasa’da değişiklik yapılmasıyla ilgili...

Dikkatle inceliyoruz... O da ne? Veraset ve İntikal Vergisi Yasası’nda, Katma Değer Vergisi Yasası’nda ve Harçlar Yasası’nda değişiklikler yapan çok sayıda maddeler var.

Bu yazıyı okuduktan sonra, tanıdığınız mali müşavirlere sorun, çoğu belki de hepsi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası ile bazı vergi yasalarında yapılan bu değişikliklerin farkında bile değil... Ne yapsınlar, işi gücü bırakıp, yeni çıkan tüm yasaları, satır satır okusunlar mı?

Mevcut uygulamaya göre, vatandaşların ve uzmanların, yeni çıkan her yasayı dikkatle incelemesi ve yasanın adına aldanmayıp, aralara serpiştirilmiş, başka yasalarla ilgili değişiklik olup olmadığını araştırmaları gerekiyor.

Tamam, yasaları bilmemek mazeret değil ama bu kadarı da olmaz!..

Dönmezer ve banka hortumcuları

ÖNCEKİ
gün yitirdiğimiz Ordinaryüs Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, Türk Ceza Hukuku'nun duayeni, değerli bir bilimadamıydı... Birkaç yıl önce, İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası’nın düzenlediği ‘4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu’ ile ilgili konferansta, Dönmezer konuşmacı, ben de yorumcu idim. Konu Ceza Hukuku, konuşmacı da Prof. Dönmezer olunca, karşısında zor duruma düşmemek için konuya iyice hazırlandım.

Bu aşamada, ilginç bir tespitim oldu. Ancak yine de Hoca’ya sordum:

- Hocam, banka hortumcularının yargılandığı 4422 sayılı Yasada; korkutmak, sindirmek ve yıldırmak amacıyla örgüt kurmaktan sözediliyor. Şimdi bu bankacılar hakimin önüne çıktıklarında, avukatları ‘müvekkilim kimi korkuttu, kimi sindirdi, hangi örgütü kurdu, öğrenmek istiyoruz’ dediğinde, bu yönüyle suçun unsurları oluşmadığı için, bankacılar tek tek serbest bırakılmaz mı?

- Haklısın Kızılot, maalesef birileri bu hatayı bilerek ya da bilmeyerek işlemiş. Yanlış yasadan mahkemeye sevkedilmişler. Yakında adamların hepsi teker teker salıverilecek...

Nitekim bir süre sonra dediği de oldu. İçerde banka hortumcusu olarak adlandırılan hiç kimse kalmadı. O gün bugün olayın bu yönü nedense hiç tartışılmadı!..
Yazarın Tüm Yazıları