Yargıtay’ın parası var ama arsası yok

HİZBULLAH tahliyeleri sonrası Hükümet ile karşı karşıya gelen ve sıkıntılı günler yaşayan Yargıtay’ın yeni hizmet binasının yapıyacağı arsa ile de başı dertte. Yargıtay’ın bina sorunu had safhada. Sık sık Yargıtay’a gittiğim için biliyorum. Bakın neden?

Şu anda 15 Yargıtay üyeliği boş. 20 Ocak’ta bu sayı 17’ye yükselecek. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yargıtay’a 17 yeni üye seçecek. Seçim bu ay içinde tamamlanacak. HSYK, şu anda adayların sicil incelemelerini yapıyor. Yargıtay yönetimi ise yeni gelecek 17 üyeyi oturtacak oda bulmak için kara kara düşünüyor.

DOSYA SAYISI YÜZDE 232,1 ARTTI

Son beş yılda Yargıtay’ın dosya sayısı yüzde 232,1 arttı ve 1 milyon 800 bine yükseldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bekleyen tutuklu dosyası sayısı bin 227. Şu anda 50 bin dosyanın zarfı bile açılmamış durumda.
Yargıtay üyeleri, tetkik hakimleri, savcılar odalarına dosyaları sığdıramıyorlar. Dosyalar koridorlara taşmış durumda. Odalarında dosyalardan oturacak yer kalmamış durumda. Kalemlerde dosya dağları göze çarpıyor. Arşiv tıklım tıklım, tek bir dosya koyacak yer kalmayınca, yeniler için Devlet Arşivlerinde yer tahsisi yapıldı. 100 bin dosya kapağı açılmadan Devlet Arşivleri’ne gönderildi. Kamyonla getirilip götürülecekler.

DOSYALARIN GÜVENLİK SORUNU VAR

Ek bina ile ana bina arasında dosylar görevliler tarafından el arabası ile taşınıyor. Bazıları trilyonluk anlaşmazlıklara ilişkin dosyaların güvenliği de kimsenin tartışmadığı başka bir sorun. Arşiv ve yer sorunu kadar dosyaların güvenliği de sıkıntılı. Bu uyarıyı da şimdiden ben yapmak istiyorum. Dosyaların güvenliği konusunda zaafiyet var. Bu sorun da acil çözümlenmeli.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in talimatıyla, tetkik hakimleri hala tozlu arşivlerde tutuklu dosyalarını didik didik araştırıyor. Bununla da bitmiyor. Mesai bittikten sonra tetkik hakimleri bu tozlu dosyaları devasa çantalarına koyup servisle eve götürüyorlar. Cumartesi, pazar, gece gündüz, bayram tatil demeden dosya yetiştirmeye çalışıyorlar. Her gün tanık olduğum bir işleyiş bu. “Yargıtay ağır işliyor” diye eleştiriliyor ama Yargıtay fotoğrafının fazla yansımayan bir bölümü de böyle.

ARSA SİT ALANI İLAN EDİLMİŞ

Yer darlığından yeni binaya geçelim. Yargıtay yönetiminin girişimi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Hükümet’in desteği ile arsa tahsisi yapıldı. Anayasa Mahkemesi’nin yanındaki PTT’ye ait arazi Yargıtay Hizmet Binası için tahsis edildi. Hükümet, geçen yıl temel atmayı planlıyordu. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’ne komşu olacaktı. Ama, Yargıtay binası, idari yargı kararına takıldı. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca bölgenin 11 yıl önce 1990’da 3.derece sit alanı ilan edildiği gerekçesiyle, Çankaya Belediyesi, ODTÜ ve Mimarlar Odası davacı oldu.

ENDEMİK TÜR ENGELİ

Ankara 3. İdare Mahkemesi, hizmet binası yapılacak yerin SİT alanı olduğu ve arazide, sadece Ahlatlıbel’e özgü
endemik türü bulunduğunu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar, Danıştay’da temyiz edildi. Proje ve inşaat için 50 trilyona yakın parası bulunan Yargıtay, şimdi Danıştay’ın temyizde vereceği kararı bekliyor.
Yazarın Tüm Yazıları