Yargıda kirlilik nereye kadar uzanıyor

YARGIDAKİ 'rüşvet' iddiası gazete manşetlerini süslerken, doğal olarak dikkatler bugünlerde üzerinde çalışılan Türk Ceza Kanunu değişikliğine çevriliyor.

Bu konuda Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuş komisyonlar var... Bu komisyonlardan birisi de Adalet Alt Komisyonu; buradaki ilginç isim komisyonun 'bilim danışmanı' olan İÜ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Adem Sözüerk...

Hazırlığı yapılan TCK'daki değişiklikle, Türkiye'de bundan sonra mafyaya ve yolsuzluklara geçit vermeyecek diye umutlanıyoruz.

Ama Ankara'daki dostlarımız rahat durmuyorlar; arşivleri açıp bize bir şeyler anlatıyorlar.

‘‘Hatırlıyor musunuz, 2001 Türkiye'de operasyonlar yılı idi. Özellikle batık bankalar operasyonu 'Kasırga' diye anılıyordu. Banka patronları içeri girince, birileri de düğmeye bastı, onların içeri atılmasına neden olan yasaların değişmesi için çalışmaya başladı. Bunun için TCK 313 ve 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'nda değişiklik yapılması gündeme geldi. (4422 sayılı yasanın 1999'da çıktığını unutmayın.)

'HAS ORGANİZASYON'

Bu sürece gelirken ekonomik suça ekonomik ceza diye Türkiye'den başka yerde uygulaması olmayan bir anlayışla kanunlar değiştirildi. Öncesinde bilim adamları konferanslarda konuştular. Bunlardan en önemlisini Prof. Kayıhan İçel'de düzenledi. İÜ Hukuk Fakültesi Ceza Hukuk kürsüsü olarak ‘Türkiye'de organize suçlarla mücadelenin AB'ye uyum sürecinde değerlendirilmesi' başlıklı konferans, 5.12.2001 tarihinde yapıldı. Hoca, 4422 sayılı yasanın yanlış uygulandığını ve Türkiye'de bilinen anlamda mafya olmadığını söylüyordu. Aynı kürsüden Doç. Adem Sözüer de normal suçlarda 4422 sayılı yasa kapsamına girdiğini belirterek, Türkiye'de mafyanın değil kendine has organize suçun olduğunu belirtiyordu. Bu altyapı çalışmaları sonucunda yolsuzluk suçlarının DGM'lerden ağır ceza mahkemelerine gitmesi ve hapiste olan hortumcuların da dışarı çıkması sağlandı. Ne tesadüf ki, bugünlerde hortumcular hakkında açılan davalar, bilirkişi raporları ile aklanma yoluna girmiş görünüyor.

Burada akla gelen soru; 1999'da çıkan yasanın kimler içeri girdikten sonra değiştirildiğidir.’’

Aynı isimlerin Adalet Bakanlığı’nın yaptığı yasa hazırlığı çalışmalarına katıldığını görünce ‘‘Haydi hayırlısı’’ demekten başka bir şey gelmiyor insanın elinden.

Aldatılmaya vaktimiz yok

YEREL seçimlerde liderlere, özellikle CHP ve DSP'ye yapılan çağrılar adeta çığlık halini aldı. Bu kadar katılaşmış, kutuplaşmış, eskimiş, köhnemiş beyinlere yapılan hiçbir çağrıdan olumlu sonuç alınamayacağını halkımız bilmiyor mu? Onlar bir araya gelmiyorsa, solda birlik isteyen halk verdiği oylarla birlikteliği sağlar. Hiçbir parti kimsenin babasının malı değildir, partilerle nikáhlı da değiliz. Ülkemizin, halkımızın geleceği, menfaati nerede ise oylarımızı orada toplayabiliriz. Halka seslenmek lazım; hangi sol partiye mensup olursanız olun, partilerin, adayların durumunu değerlendirin, oyunuzun ziyan olmaması, rejim ve Cumhuriyet karşıtlarının ekmeğine yağ sürülmemesi için oylarınızı en uygun partide ve adayda birleştirin. Böylece ayrılık tutkunu liderleri tabanda birleşerek altedin... Şikáyet konusu liderlerden en kısa zamanda kurtulma yolu, halkın özünde yaratılan bu tür birlikteliklerle başlar. Halkımızın bu gerçekleri görmesi, anlaması için kaç defa daha aldatılması gerekiyor? Acaba bir defa bile olsa aldatılmaya vaktimiz var mı?

İbrahim UYANIK- Emekli Hava Tümgeneral- ANKARA

Paşalar konuşacak

FIRAT'ın bilmem hangi kıyısından gelen Dengir Mir Mehmet hazretleri konuşacak, Tomarza eşrafından Gül konuşacak ama 'Tolunoğulları'ndan 40 yıldır asker üniforması giymekte olan Hurşit Paşa konuşmayacak!

Hurşit Tolon şimdi konuşmadı ki... Askerlerimizin başına çuval geçirilince de konuştu.

Vatanın, bayrağın, milletin sesini duyun.

Konuşmadığı, tepkisini koymadığı zamanlarda üzülün.

Asıl konuşmazsa, sürekli susma-dinlenme durumuna girerse korkun.

Susma hakkını 'arada bir' de siz kullanın, bırakın asker konuşsun!

Hüseyin MÜMTAZ

AB bilgi ağı

AB üyelik süreci nasıl gelişecek, AB üyeliği Türkiye'ye ne yükümlülükler getirecek ve ne imkánlar sunacak? Sokaktaki vatandaşın hayatı nasıl değişecek? AB'nin mali destek programları nelerdir? Bunlardan nasıl yararlanılabilir? Tüm bu ve benzeri soruların cevabını almak için Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisinin, Türkiye'de yürüttüğü AB İletişim Strateji kapsamında yeni bir adres var: AB Bilgi Merkezi. (0212-244 89 29, www.deltur.cec.eu.int)

Başın sağolsun

KAZANCI Bedih ve karısı, her yıl trilyonlarca liralık kaçak elektrik kullanan Şanlıurfa'da, elektrik soba yerine, tüpgazlı soba kullandığı ve gece söndürmeden uyudukları bu sobanın gaz sıkıntısı yapmasından dolayı zehirlenerek öldüler.

Başın sağolsun Türkiye... Başın sağolsun ‘‘şan'sız’’ Urfa!

Asker AVŞAR İSTANBUL


Teşekkür

ÇORLU'nun nüfusu 220 bini geçti; dispanser yetersiz; Devlet Hastanesi'nde uzun kuyruklar oluşuyor. SSK Hastanesi yaptırılması için gayret gösteren yerel vakfın gücü yetmiyor. Geçmiş Çalışma Bakanları bölgenin sıkıntısını anlamadıkları için yarım kalan inşaata her yıl bütçeden gülünç şekilde 1 milyar lira ayırdılar. Eğitim ve sağlığa büyük önem veren valimiz Ahmet Özyurt'un girişimleriyle bu yılki bütçeden ilk kez 1 trilyon lira ayrıldığını öğrendik. Ayrıca yetersiz okul ihtiyacını karşılamak üzere Özel İdare bütçesinden Cumhuriyet Ortaokulu bahçesine 24 derslik bir ilköğretim okulu yaptıracakmış. Bu da çok önemli bir şey. Bu vesile ile Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu başta olmak üzere Valimiz Özyurt'a Çorlulular olarak teşekkürü bir borç biliyoruz.

E. ÖZCAN ve arkadaşları-ÇORLU

Adalar mezra mı

ŞEHİR Hatları işletmeleri Adalar'da oturanları mağdur ediyor. Deniz ulaşımında kullanılan akaryakıtta ÖTV'nin sıfırlanması böyle mi olacaktı? İndirim dendi ama Büyükada, Heybeli ve Kınalıda, Burgaz arasında eskiden ücretsiz olan seferler paralı hale getirildi. Sirkeci'den Adalara 10.00-15.00 arasındaki 1 milyon olan Akbil indirimi de 1.250'ye çıktı. AKP'nin yaptığı gözboyamayı protesto ediyoruz.

Uluç YURTDURU-BÜYÜKADA

Biliyor musunuz?

EMİNÖNÜ
AKP'den belediye başkanlığına aday adayı olan Kurucu İlçe Başkanı Av. Nevzat Er'e karşı, Cihan Haber Ajansı eski Genel Müdürü Nevzat Bayhan'ı desteklemek üzere bir cemaat grubunun, ilçe yönetimini istifaya zorladığını... Kadıköy AKP aday adayları Muhsin Divan (eski DYP'li), Gürbüz Kaya, Ali Aytemiz, M.Ali Özkan, Mehmet Tufan Yenigün, Necati Us, Murat Dülger (çekildi) kendilerini projeleriyle tanıttıklarını; Bakırköy CHP'den aday olanların sayısının biri kadın olmak üzere 13'e (Yakup Akyüz, Akif Mahmutyazıcıoğlu, N.Yüksel Ogan, Kadri Öner, Selçuk Biber, Zihni Deniz, Yakup Akyüz, Sefa Sirinci, Hasan Topaloğlu, İsmail Hakkı Celayir, M. Baha Çelik, Selahattin Bingöl, Gürol Soylu ve Ayda Özlü Çevik) yükseldiğini... Kağıthane AKP'den İbrahim Sezgin (1994 ANAP adayıydı), Nihat Macit ve Fazlı Kılıç'ın karşısına CHP'den Cafer Dursun'un aday adayı olarak çıktığını...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

KAYSERİ
Barosu avukatlarından Orhan Pekmezci'nin, 'Ermeni soykırımı'nı tanıyan Fransa aleyhine AİHM'de açmak istediği davanın başvurusu kabul edilmiş. AİHM, Pekmezci'den Ermenilerin yaptığı katliamlarla ilgili tanık ve belge istemiş. Permezci, iddiaların asılsız olduğunu kanıtlayabilmek için canlı tanıkların kendisine başvurmasını bekliyor. (0543-461 38 12-222 27 34)
Yazarın Tüm Yazıları