Yalıda önemli konuklar

Hayrullah Efendi’yi tanır mısınız? Pek çoğunuzun adı tekrar okuyup "Hayır" dediğini tahmin ediyorum.

Abdülaziz döneminin meÅŸhur zenginlerindendi Hayrullah Efendi ve gezmeyi pek seven padiÅŸahla bir sofrada tanışıp ahbap olmuÅŸtu. O günlerde Fransa imparatoru 3. Napolyon’un eÅŸi Eugenie Ä°stanbul’a gelmiÅŸ ve padiÅŸah da imparatoriçeyi Hayrullah Efendi’nin muhteÅŸem manzaraya sahip olan evine götürmüş. PadiÅŸahın ziyaretini haber alan Hayrullah Efendi’yi almış bir telaÅŸ. Ne yapsa etse de, imparatoriçeye hem kendi zenginliÄŸini, hem de Ä°stanbul yaÅŸantısını anlatsa diye düşünmeye baÅŸlamış.Â

Sonunda İstanbul’da yaşanan ramazanların vazgeçilmezlerinden biri olan "diş kirası" gelmiş aklına. Hayrullah Efendi, iftarlarda konaklara gelen misafirlere kadife keseler içinde verilen hediyelerden yola çıkarak yemekten sonra ağır konuklarına hediye verme kararı almış. Ancak konukların biri Fransa imparatoriçesi, diğeri de Osmanlı padişahı olunca, bu hediye verme işi o kadar da kolay olmamış. Hayrullah Efendi’nin diş kirası olarak konuklarına ne verdiğini ve hediyeleri seçerken neler yaşadığını isterseniz yarına bırakalım.

YOÄžURT TATLISI

6 kiÅŸilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 2 paket meyve şekerli bisküvi

á 1 yemek kaşığı diyet margarin

á 1 çay kaşığı tarçın

á 2 su bardağı diyet yoğurt

á 1 su bardağı diyet süt

á 2 yemek kaşığı renksiz jöle

Bisküvileri küçük parçalar halinde kırıp derin bir kaba koyun. Margarini ekleyip iyice karışıştırdıktan sonra tarçını ilave edin. (Yağ az gelirse, su da ilave edebilirsiniz.) Bisküvili karışımı iyice yoğurarak hamur haline getirdikten sonra derin bir kaba, kenarlarını yükselterek yayın. Hamuru bir süre buzdolabında bekleterek donmasını sağlayın. Diğer taraftan, yoğurdun suyunu süzün. Jöleyi bir kaseye aktardığınız sütün içinde erittikten sonra suyunu süzdüğünüz yoğurdu da ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız jöleli karışımı, buzdolabında bekleyen hamurun üzerine yayın. Tatlıyı buzdolabında en az 2 saat daha beklettikten sonra servise sunun.

Not: Tatlının üzerini meyve ya da çekilmiş şam fıstığıyla süsleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları