Yalçın Bayer: Yeter! Söz Milletin






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

CHP Kurultayı'nın ardından

Profesyoneller geriledi

CHP'nin PM listesinde ne yazık ki bir genç isim bir bile yok. Deniz Baykal, il başkanlarına sunduğu 85 ismin 45'e indirilmesini istedi. Ankara'da bir Alman firmasının 32 yaşındaki genel müdürü Cumhur Dindar'ın ismi nedense daha sonra listeden düşürüldü.

Gençlik kolları resmen var; yönetimde fiilen yok.

PM oylamasına bakıldığında 'profesyonel' isimlerin daha düşük oy aldığı görülüyor. Bunun yerine platform üyeleri arasındaki 'uzman'lar öne çıktı.

Bu CHP yönetimi açısından olumlu bir gelişme sayıldı.

Baykal, yakın ekibi içinde kalan İrfan Gürpınar'ı aday göstermedi.

Kurultay boyunca Baykal tarafından platformda görevlendirilen 'sağcı' isimlerden hiçbir isim PM aday listesinde yer almadı.

Parti Meclisi'nde emekli büyükelçilerin sayısı ikiye yükseldi. İnal Batu'dan sonra, dış politika yazarı, eski ABD Büyükelçisi Şükrü Elekdağ da yönetimde yer aldı. Batu 660 oyla 4. sırada yer alırken, Elekdağ hemen arkasından 654 oy sağladı.

Tariş eski Genel Müdürü, SBF öğretim üyesi ve Dünya Gazetesi yazarı Prof. Oğuz Oyan en çok oy (732) alan PM üyesi oldu. Yeni bir partinin oluşum çalışmalarını yürüten Prof. Mümtaz Soysal'dan izin alan Oyan, Baykal'ın 18 kişilik 'kotası'nda yer aldı.

KADINLARIN FENDİ

Öymen'in kaybettiği kurultayda listesinden 18 isim PM'ye girerken, bu kez Baykal'ın listesini delenler 5'te kaldı. Ancak ilginç olanı Nurettin Sözen ve Berhan Şimşek'in muhalif olarak her seferinde başarılı olmaları... Sözen ve Şimşek ne kadar dışlanmak istense de örgüt kendilerini daha da güçlü olarak yönetime sokuyor. Bir delege bize, ‘‘Baykal bilim kotası koyuyor, ancak bir yandan da delegenin sevdiği dürüst ve solcu isimleri dışlıyor’’ dedi.

Ancak şu var; Baykal'ın listesini delenlerin bireysel güçleriyle başarılı oldukları ortada. Yani Günay'ı, PM'de temsil eden kimse yok. Günay'ın ekibinde yer alan Haluk Özdalga, Erdal Kalkan ve Veli Aksoy yedek listenin ilk sıralarında yer aldılar.

Kurultay'ın bir galibi de kadınlardı. 13 kadın, kotaya gerek kalmadan erkeklerle yarışarak listede yer aldılar. Ancak ikisi 15 kişilik kadın kotası nedeniyle sanatçı Aykut Oray ve Haluk Özdalga'nın yerine geçtiler.

Baykal'ın ekibi içinde büyük gayret gösterdiği bilinen Bülent Tanla, ikinci kez liste dışı kaldı. 416 oyla 68. sırayı yakalayabildi.

A Ç I K L A M A L A R

Çevikçe: Acıyı yaşadım

CHP Kurultayı ile ilgili yazılarımızda adı geçen bazı isimlerden açıklamalar aldık.

CHP eski Adana Milletvekili Erol Çevikçe şöyle diyor:

‘‘CHP benim sanki yaşamım, onunla soluyor, onunla yatıyor, onunla kalkıyorum. Mutluluğum da, mutsuzluğum da ona bağlı. Elbetteki bütün CHP'liler gibi yaşamımın en acı günü 19 Nisan 1999 günüdür. Sevgili Baykal'la birlikte duyduğum sorumluluğun sonucu, onun istifasını zorlamakta yalnız kalmama karşın inatla tutumumu sürdürdüm. Bu günde inanıyorum doğru yaptım.

Artık 19 Nisan sabahından itibaren bana düşen görev partimizi o duruma düşürmenin bedelini ödemekti. 20 Nisan sabahı Adana'ya gittim, örgütüme, 'CHP'yi yeniden yaşatmak için, maddi manevi bütün gücümle emrinizde ve yanınızdayım' dedim. 12 Mayıs 2001'e kadar yaklaşık 50 kez Adana'da oldum, örneğin en uzak ilçemiz Toroslar'ın tepesindeki Tufanbeyli'ye 12 kez gittim. Son iki yıl içinde Adana'da yerel TV'lerde, sivil toplum örgütlerinde, sendikalarda, yerel basında, tarlalarda, fabrikalarda kısacası tüm toplumsal alanda sadece CHP'yi var etmek için çalıştım. Açıkça her yerde söylediğim şuydu: ‘Gelecekte bir yer için bunları yapmıyorum. Beni Erol Çevikçe yapan CHP'ye borcumu ödemeye çalışıyorum.' Bugün de aynı inançtayım. Kurultay'da hiçbir yere aday olmadım.

Bu çalışmaları yaparken partimin gereksinme duyduğu kira, telefon, personel ve benzeri masrafları için gücüm yettiğince katkıda bulundum.

Benim bu dünyamı herkesin anlamasını beklemiyorum. Benim düzeyimde olan CHP'lilerin çoğunun böyle davranmasını dilemekten başka yapabileceğim yok tabii. Zaten partimizin bugün içinde bulunduğu durum gösteriyor ki, ancak çok az sayıda dostumuz böyle davranıyor.

Bütün bunları alındığım için değil, birkaç gün önce (Adana örgütünden) Hasan Çiçek'e atfen aktardığınız bilginin yanlış ve tanımadığım insanlarda hak etmediğim bir anlamaya neden olduğu endişesini taşıdığım için size yazmak istedim.’’

Güneş: Aday olmadım

CHP Kurultay kulislerinde Baykal’ın listesinde yer alacağı bilgileri karşısında 'siyasetin ne kadar değişken olduğunu'ndan söz ederken, Hasan Fehmi Güneş'a haksızlık ettiğimizi anladık. Güneş, Baykal'ın listesinde yer almadı. Bunu listeler dağıtıldığında öğrendik; ancak teknik nedenlerle yazımızı değiştiremedik. Güneş'in açıklamasını okuyoruz:

‘‘Benimle ilgili değerlendirmeniz 'asılsız, dayanaksız ve haksız'. Bir gün önceki gazeteleri okuyanlar benim tutumunu öğrenmişlerdi. Ben CHP'nin Kemalist devrimci çizgisinden ödün vermeyen doğrultumu hiç değiştirmedim. Benim tek siyasal pusulam bu çizgidir. CHP'de en yüksek rütbe CHP üyeliğidir.’’

Siyaset yok karalama var

Eski CHP'nin etkin isimlerinden Metin Sözen'le konuşuyoruz: - PM listesini beğendiniz mi?

- Kurultayı da, listeyi de beğenmedim. CHP ciddi bir darboğazda.

- Kurultay, CHP'ye ne kazandırdı, ne kaybettirdi?

- Siyaset yoktu, karalama vardı. Eğer kurultayın içine Türkiye'nin sorunlarını, projelerini koyamazsanız, bu kurultay niye yapıldı diye sorulur. Delegeler, kentlerine döndüklerinde CHP'lilere neler anlatacak? Hiçbir şey... O kadar üye var; topu topu konuşulanlar 70 dakika...

Yazarın Tüm Yazıları