Yalçın Bayer: Yeter! Söz milletin






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Yazılara tepkiler

DÜNKÜ ‘‘Başörtüye taviz verilemez’’ ve ‘‘MHP yanlış yapıyor’’ başlıklı okurlarımızın görüşlerine tepkiler geldi. Türban yasağının kaldırılması için teklif veren milletvekillerinden ANAP'lı Ediz Hun bizi arayarak neden böyle bir teklife imza attığını şöyle açıklıyor:

‘‘Dünya Mars'ta yaşam bakterilerini araştırırken, Avrupalılar buzların ve okyanusların altında dolaşırken biz türban ile uğraşıyoruz. Unutmayalım ki Atatürk'ümüzün yanında bomba taşıyan kadınlarımızın başları da örtülüydü.’’

Kendisinin irtica ile uzaktan yakından bir ilgisinin bulunmadığını da belirten Hun,‘‘ Bu genç kızlarımızı kırmamak lazım. Bizlere geliyorlar ağlıyorlar, perişan haldeler. Bu kişiler inançları doğrultusunda hareket eden kişiler. Onları mezun etmek bizim görevimiz olmalı. Onlar gericiliğin artık pirim yapmadığını biliyorlar. Bu kızlarımıza biraz hoşgörüyle yaklaşmamız gerekiyor diye düşünüyorum. ’’ diyor.

MHP ve lideri Bahçeli konusundaki yazının gerçekleri yansıtmadığını belirten İstanbul'dan okurumuz Bahadır Topçu ise şu görüşleri savunuyor:

Şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik krizin nedeni hiçbir şekilde MHP'nin de içinde bulunduğu hükümet değildir. MHP çatısı altındaki bakanlıklarımızda hiçbir şekilde yolsuzluk ve usulsüzlüğe rastlayamadığınız için bu tür yazılar yayınlıyorsunuz. Ne yazık ki 30 yılın bedelini ülkücüler ödüyor. Bizler Türk milliyetçileri olarak, 30 yıl değil ülke menfaatleri uğruna son nefer son nefesimize kadar bedel ödemeye hazırız.

Şunu da bilmelisiniz ki Sayın Derviş'i getiren de bu hükümettir.

KÖŞENİZİ her zamanki gibi ilgi ile okudum. MHP için dediklerinizin tamamına katıldığım Mutlu Menteşe'nin yazılarına bayıldım. Ama aynı şeyi Samet Karataş'ın yazdıkları için söyleyemeyeceğim. Lütfen türbanla başörtüsünü artık bu ülkede ayırın ve insanları gerçekten kendi özgürlüklerini yaşamaya bırakın. Yoksa bastırdıkça, onları dar alanlara hapsettikçe daha neler olabileceğini hep beraber göreceğiz.

A.AYSEN

HER inanca ve etnik kökene sahip insanlara karşı hoşgörülü ve saygılı olmayı ve insanların inandığı gibi yaşamasını desteklemeyi öğrenelim artık.

Rıfat MERGE

VAR mısınız, başörtüsü ve İmam Hatip'lilerin polis olması konusundaki referanduma?..

SİLİVRİ'den bir grup.

TÜSİAD'a kızdım

TÜSİAD, geçtiğimiz günlerde 10 maddelik bir plan yayınladı. Bu plan beni ve çevremdeki birçok insanı şaşkınlığa uğrattı.

TÜSİAD, reform paketinde neden AB'nin Türkiye'den yapılmasını istediği ekonomik düzenlemelere yer vermedi? Hortumlama düzeni mi bozulacak?

TÜSİAD asıl konusu olan sanayi ile değil de siyasetle uğraşıyor. Seçilmişleri yönlendirmek, onları etkilemek son yıllarda zararları açıkça ortaya çıkan patron-bürokrat-siyasetçi ilişkisinin bir sonucu değil mi?

TÜSİAD, neden aç ve işsiz olan Güneydoğu Anadolu halkını biraz olsun mutlu kılmak için bölgede yatırım yapmıyor da Kürtçe ile uğraşıyor? TÜSİAD'ın mantığı 'ben zenginim, Türkiye'nin yönetimine karışım' mantığına dayanmıyor mu? Serhat DURGUN-ANKARA

Durma, düşersin

ANKARA'dan bir öğretim üyesi arıyor: ‘‘Dikkatimi çekiyor, Sayın Cumhurbaşkanı Sezer'in hiç sesi çıkmıyor. Aman yeni bir kriz olur; hiçbir şeye karşı çıkmayayım anlayışına büründü sanki.

Bakın şimdi nasıl bir tablo çıktı ortaya?

Sakın konuşma, kriz olur, dolar yükselir, borsa düşer. IMF kızar, Derviş'e kredi verilmez. Anayasa değişikliğini sakın isteme, istikrar bozulur. Aman şuraya dokunma kırılır. Yolsuzlukların üzerine gitme, politikacılar darılır.

Uzlaşalım, güzelleşelim aman ses çıkartmayalım. Yeter ki krize sebep olmayalım.

Ama birileri bunlara hiç kulak asmıyor. Hatta altlarından koltuklarının alınacağına ilişkin tehditlere bile aldırmıyor. Bildiği doğru yolda yürümeye devam ediyor.

Onlara bir önerim var:

‘‘Sakın durmasınlar; düşerler.’’

Tarihi yapıya saygısızlık

TURİZM ve turizm gelirleri ne kadar önemli olursa olsun birinci grup tarihi esere kaçak kat ilavesi yaptıracak kadar önemli olamaz. Four Seasons, Devlet Konukevi olarak bilinen Atik Paşa Yalısı'nda kaçak kat yapıyor. Hem de tarihi eseri talan ede ede...

Anımsatalım, Özelleştirme İdaresi tarafından 1998'de, bu yalının 49 yıllığına kiralanması için ihale açıldı. Altı firma teklif verdi, 29.2 milyon dolarlık en yüksek teklifi veren Sultanahmet Turizm AŞ ile Four Seasons Ortak Girişim Grubu'na verildi. İhalenin sonuçlanmasının uzaması nedeniyle ihale şartlarında değişiklik olduğu gerekçesiyle ilk ihale iptal edildi, yeni hükümetin kurulmasından sonra Danıştay kararı yok sayılarak yeniden ihale açıldı. İkinci ihaleye iki firma katıldı, ihaleyi bu kez 150 bin dolar eksiğiyle 29 milyon dolara yine Four Seasons kazandı.

Atik Paşa Yalısı, 1. derecede korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli... Şimdi, ‘‘Uluslar ve devletler, tarihi geçmişlerini gelecek nesillere aktarmadaki dürüstlük ve başarılarıyla yaşar ve büyürler’’ diyen bir grup Beşiktaşlı okurumuz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'ya soruyor:

- İlave kat kaçak mıdır? Four Seasons, ikinci bir ilave kat isteğini Koruma Kurulu'na sunmuş mudur?

- Koruma Kurulu'nun bu konuda kararı ve proje tasdik işlemi var mıdır?

- İlave kat kaçak değilse, hangi belediye ruhsat vermiştir.

- Ruhsatta, Kıyı Kanunu'nda öngörülen hükümlere uyulmuş mudur?

- Belediyeniz bu gelişmeleri inceleyip, usulsüzlüklerle ilgili işlem yapmış mıdır? Yoksa Atik Paşa Yalısı'nın, 'Turizm Merkezi' olmasına gösterdiği hoşgörüyü açak kata da aynen göstermiş midir?

- Varsa kararı veren ya da vermek üzere olan Koruma Kurulu üyelerini ve belediye yetkililerini tanımak toplumun hakkı değil midir?

MESAJ

- İSTANBUL Üniversitesi Mezunları, mensupları ve öğrencileri tek bir kalp olacak. İstanbul Üniversiteliler, aileler ve sevenler, sürprizlerle geçecek bir gün için yarın saat 11.00'de, Beyazıt'taki tarihi bahçede toplanıyorlar. (0212 514 0141-42)

- KABATAŞ Ticaret Liseliler pazar günü okulda ilk kez bir araya geliyorlar. 1975 yılından bu yana eksikliği duyulan Kabataş Ticaret Meslek Lisesi Mezunları Derneği'nce düzenlenen tanışma ve bütünleşme toplantısı saat 13.00-18.00 arasında yapılacak.

- TÜRKİYE'nin ilk özel göz hastanesi Dünya Göz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, artık Emekli Sandığı mensubu hastaların da muayene ve tedavilerine başladıklarını bildiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları