Yalçın Bayer: Yeter! Söz milletin






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Avukat babanın yargıya isyanı

EHLİYETSİZ ve sarhoş bir sürücü, 24 yaşındaki kızımın hayatına son verdi, tutuksuz yargılandı ve asgari ceza olan 4 yıl hapse mahkûm olmasına rağmen yine de tutuklanmadığı için yurtdışına -ABD- kaçarak af yasasının çıkmasını bekledi ve aftan sonra dönüp, 4 gün dahi ceza çekmeden serbest kaldı.

Oysa, onu mahkûm ettiği halde tutuklamayan yargıcın ilkokul öğretmeni olan eşi, dövdüğü bir öğrencisinin mühendis babası ile münakaşa ettiğinden şikáyetçi oldu ve mühendis baba tutuklanarak 5 gün cezaevinde yattı.

Ben kızımın kaybından dolayı manevi tazminat istedim. Mahkeme 75.000.000 TL tazminatı uygun buldu. Münakaşa eden öğretmen hanım ve yargıç kocası ise olayın basına intikalinden dolayı manevi tazminat istediler ve şimdiye kadar -faiz hariç- 9 milyar lira tazminata hak kazandılar. Bu saygın yargıç şimdi de benim olayımın basına intikalinden dolayı 10 milyar lira daha manevi tazminat istemektedir. Anlattığım olayların tümü, mahkeme dosyaları ile sabittir.

40 yıldır meslekte çalışan bir avukat olarak diyorum ki; yasalar vatandaşlara eşit ve hakkaniyete uygun şekilde uygulanamaz ise ve açık verilen kararların, tazminat tehditleri ile kapalı kalmasına çalışırlarsa, düzelmesini istediğimiz çarpıklıkların giderilmesi ve asrın medeniyet düzeyine ulaşmamıza hiçbir zaman imkán olmayacaktır.

Av. Metin ÜNSAL-İSTANBUL

‘Bizim Yunus’ ihale peşinde

ANKARA'dan bir bürokrat, ‘‘Milliyet’ten Serpil Yılmaz'ı okudun mu?’’ dedi. - Okudum, 'Bizim' Yunus'tan, yani Işık TV'nin (Dijitürk'ün ortağı) sahibi Yunus Doğan, Botaş'dan, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı projesinin mühendislik ihalesini almak istiyormuş. Ortağı ABD'li Universal firmasıymış. İlginç bir durum.

- Siz bundan bir süre önce kendisinin, maç ihalesi nedeniyle nasıl yükseldiğini yazmıştınız. Bu olayın ayrıntılarını biliyor musunuz?

- Hayır.

- İhalede, Alman ve İngiliz firmalarına karşı tercih edilen firma olacak galiba Yunus Doğan'ın firması... Doğan’ın, MHP'li, FP'li ve Fethullahçı olup olmadığını hálá yakın dostları bile çözemiyor. Ama siyasetçi ve bürokratlarla ilişkileri çok mükemmel... Nüfus ticareti yaparak insanları müthiş etkiliyor; bu nedenle herkes kendisine sempatiyle bakıyor. Adam hiçbir şeyden çekinmiyor; her gün girip çıktığı Botaş'taki bazı mühendisleri bile bürosunda ihale hazırlıklarında çalıştırıyor. Botaş'takilerin bu ihaleden çok rahatsız oldukları da biliniyor.

- İhaleye girmesinde ne sakıncası var?

- Botaş'ın Marmara Ereğli'deki LPG tesislerinin genişletme işini almıştı, ancak bunu doğru dürüst bitiremediği söylenir. Bu ihaleye ötekilerden -İngiliz'in 13, Alman'ınki 14 milyon dolar- yaklaşık 10 milyon dolar daha fazla yani 26 milyon dolar teklif vermesi dikkat çekiyor. Botaş Yönetim Kurulu da, ihaleyi kendisine vermek için puanlama sistemi kriterlerini değiştirmesi de düşündürücü. Olaya siyasetçilerden diplomatlara kadar herkes bulaştığı için bir şeylerin döndüğü düşünülüyor.

- Bu uyarıyı neden yapıyorsunuz?

- Beyaz Enerji'de her şey sonradan çıktı; bu da böyle olabilir. Cumhur Ersümer olayı biliyor. Görevden alınacağı söylenen Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardım'ın bu son on ihalesi olabilir, acaba içine siniyor mu?

Balık tutmak yasak

ÜÇ emekli arkadaş Çatalan Barajı yolu üzerinde Ömerli Köyü yakınında olta ile balık avlıyorduk. Bir sivil pikapla assubay çavuş, bir er ve sivil bir kişi oltalarımızı toplayıp gitmemizi söylediler. Amatör olarak balık tuttuğumuzu söylediysek de, valiliğin yasak kararı olduğunu bildirdiler. Menderes Bulvarı-Çobandede arası serbestmiş. Ama orası piknik yeri, olta atmak mümkün değil. Uçsuz bucaksız Seyhan Baraj Gölü'nü kıyı kıyı gezerek fakir ve garibanların kovulması gücümüze gitti. Dileğimiz bizim gibi dar gelirli emekli ve gençlerin kahvehanelerden uzaklaştırılması için gittiğimiz baraj kıyısındaki yasağın kalkması.

Koray KURT-ADANA

Önce eğit

EĞİTMEDEN demokrasiyi getirdiğinizde, ülkenin bütünlüğünü ve bayrağını yücelttiğini unutan bir toplumun, yalnız kendi menfaatlerini düşündüğünü görürsünüz.

Nejat TAŞKIN-istanbul

Yargı konuşsun

SAYIN Mesut Yılmaz artık susmalı, olup bitenin takdirini yargıya ve kamuoyuna bırakmalıdır. Yok konuşacaksa 'Susma, sustukça sıra sana gelecek' sloganını benimsemiş olduğunu anlayacağız. Doğrudur; 'Konuşan Türkiye' dedik; 'Ağzı olan konuşsun' dedik. Dedik ama 'laf evelenip gevelenmesin. Açış konuşulsun, politikacılar biz seçmenleri azarlar tonda konuşmasın' dedik.

Bizi azarlayanları dinlemek zorunda değiliz.

Doğan SÜSLÜ-İSKENDERUN

Hortumlama senaryosu

KALKINMA Bankası'ndan bir okurumuz, bankada bazı atamalar ve kadro değişikliği ile emekliliği gelen kişilere yüksek emekli ikramiyesi ve emekli aylığı sağlandığını öne sürüyor, ‘‘Bu olmayacak atamalar, sırf devletten biraz daha fazla para almak için eş-dost hesabıyla yapılmış olunuyor. Atamaya aracı olanların duyarsız ve kayıtsız kalması tam bir hortumlama senaryosudur. Devleti zarara sokan kişi ya da kurumları kamuoyuna duyurmak bir vatandaşlık görevidir.’’

Sanayici canından bezdi

GÜNÜMÜZDE sanayici olmak en zor mesleklerden biri durumuna getirilmiştir. Devlet, sanayicileri canından bezdirmek, sanayi olduklarına bin pişman etmek için her türlü darbeyi vurmakta ve baskıyı yapmaktadır. Şimdi de buna katılan Büyükşehir ile ilçe belediyeleri, İSKİ, Çevre Koruma ve Sağlık Müdürlükleri vb. gibi kuruluşlar, sanayiciyi canından bezdirerek, her kontrolde ceza yazarak 'kapatırız ha' diyerek meydan okumaktadırlar. Yazmış oldukları cezalarla kendilerine bir ek gelir kapısı elde etmişlerdir.

İSKİ bütün bunlar yetmezmiş gibi atık su bedeli olarak m3 başına 1.000.000. TL almaktadır. Ayrıca arıtma tesisi olanlar da KÖP adı altında ceza tahakkuk ettirerek kendisine ekstra bir gelir kapısı daha sağlamıştır. Sanayiciye bu işi bırakın rantiyeci ve tefeci olun diye mesaj vermektedir.

İSKİ'nin bu kriz ortamını ve sanayicinin içinde bulunduğu zor durumu göz önüne alarak atıksu bedelini ve KÖP uygulamasını kaldırmasını istiyoruz. Gerçek dost kara günde belli olur.

Selçuk UYSAL-İSTANBUL

MESAJ

MERSİN'de öğretmen maaşlarının ve ek ders ücretlerinin gecikerek ödenmesiyle ilgili şikáyet üzerine Mersin'de bulunan Milli Eğitim Müsteşarı Bener Cordan aradı. Yanında bulunan Milli Eğitim Müdürü Metin Memiş'e telefonu verdi. Memiş de ‘‘Parayı eskiden mutemetler dağıtıyordu. Para taşıma riski nedeniyle Yapı Kredi Bankası'na yatırıyoruz artık. Öğretmenler de hesaplarından çekiyorlar. Ek ders ücretlerinin ayın 2, 3 veya 4'üne kalması affedilir bir şey değildir. Sorun üzerine bir genelge yayınlayarak, gecikmenin neden kaynaklandığını araştırıyoruz’’ dedi.

ANKARA'dan okurumuz Gülsüm Üstün Çınar'a... Alkan Hastanesi doktorlarından Prof. Harun Tatar ile yaşadığınız sorun için bize telefonunuzu iletir misiniz?

BAHÇELİ (Mersin) Belediye Başkanı Halil Ünal'in açıklaması: ‘‘Köşenizde bahsettiğiniz 33 DS 682 plakalı beyaz Ford Focus otomobil belediyemize aittir. Söz konusu tarih ve saatte aracımız doktora hasta götürmüş olup müsait olan yerde park etmiştir.’’

ODTÜ Satranç Topluluğu tarafından düzenlenen ve Ankara, Hacettepe, Bilkent ve Başkent Üniversiteleri'nin katılacağı satranç turnuvası 5-6 Mayıs'ta ODTÜ'de başlıyor. Turnuvayı düzenleyen ODTÜ Satranç Takımı Kaptanı Özgür Erkent, ‘‘Arkadaşlarımız biraz da futbol dışına çıksın, bizleri izlesin’’ diyor. Tel: 0312-210 20 00/Spor Müdürlüğü

ZİNCİRLİKUYU Mezarlığı'nın Zincirlidere semtine yakın bölümünde hayrat hayrat bir çeşme yaptırmış hayırsever bir vatandaşımız. Fakat her gün bu çeşmeden yaklaşık 5 cam çaplı uzun bir hortumla Zincirlidere yolundaki inşaata kaçak su alınıp, otomobil yıkandığını üzüntüyle görmekteyiz. Hayratı yaptıran kişi veya kişilerin, bundan haberdar olduğunu sanmıyorum. Ülkemizde bankalardan sonra hayrat çeşmeleri de hortumlanmaya başlanmış. İnşallah otoları parayla yıkamıyorlardır.

Irmak KARAKOÇ

İSTANBUL KARAKÖY'den bir denizci okurumuz, Telekom'daki 'niteliksiz' elemanların peşine düşen 'halkın avukatı' Nusret Çakıroğlu'a bir not iletiyor: ‘‘Karaköy'deki Liman Başkanlığı'nın müdürü, yılların kaptanı 'Sami Kaptan' görevden alındı; yerine yıllar önce bir tersaneye marangoz kadrosu ile alınan Muhammet Erdoğan atandı. Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma'ya alınan Kırşehirli hemşehrileri ise ayrı bir konu. AB'ye girecek toplumumuza hayırlı olsun!’’

TARİHİ Moda Vapur İskelesi bugün 14.00'te açılıyor. 15.30'da Şehirhatları vapuru ile Moda Koyu turu var.

CHP eski il başkanı Mehmet Bölük'ün kaleme aldığı, ‘‘Fazilet İstanbul Asalakları-BİT'ler’’ kitabı internette yayınlandı. İlgi duyanlar, www.yolsuzluk.org adresinden girerek okuyabilirler.

DÜZELTME... 1.4.2001 tarihinde köşemizde yer alan ‘‘Ata'dan Mektup, Uyanın Artık’’ yazısı Turgay Gürsoy'a ait değildir. Bu yazı, şair Halim Yağcıoğlu'nun ‘‘Atatürk'ten Son Mektup’’ adlı şiirinden alınıp düzyazı haline getirilerek, bize Turgay Gürsoy imzasıyla e-mail yoluyla gelmiştir. Durumu düzeltir, şair Halim Yağcıoğlu'ndan özür dileriz.

Yazarın Tüm Yazıları