Yalçın Bayer: Türkiye elbette ‘şeytan’ sıfatını hak eden ülke değil

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Geçenlerde Liberation Gazetesi'nde yayımlanan ve ülkemizde Yorgo Seferis'in başına gelenleri tartışan yazımı eleştiren Ertuğrul Özkök'ün ‘‘Şair Yunanlı, Şeytan Türk’’ başlıklı yazısını okudum. Tepkisini, en azından yazımın başlığına ve alt başlığa gösterdiği tepkiyi yerinde bulduğum için bir açıklama yapma gereğini duyuyorum.

Bir gazeteci olarak siz de bilirsiniz ki, gazetede yayımlanan yazıların başlığı ve alt başlıkları çoğu kez sansasyon yaratmak amacıyla değiştirilebilir. Benim yazım da bu kuralın kurbanı oldu. Yani, ‘‘Yunanlı Şair, Türk Şeytanlar’’ başlığıyla Türk milliyetçilerinin son seçim zaferlerini Seferis'in evine konulan plaketi değiştirerek kutladıklarını söyleyen alt başlık bana değil, Liberation Gazetesi'nin yazı işlerine ait.

Benim yazımın başlığı ‘‘Mon Compatriote Yorgo Seferis- Yurttaşım Seferis’’ idi ve herhangi bir alt başlık taşımıyordu. Yazımı gazeteye gönderdiğimde Mesut Yılmaz henüz devreye girmemişti.

Ama Türk basınındaki haklı tepkiyi, o günlerde İstanbul'da olduğum için yerinde izledim. Ve Hürriyet'in bu konudaki tutumu da, doğrusu beni sevindirdi.

Bu tepki sayesinde plaketin yeniden yerine konulduğunu Liberation'a duyuracağımın da bilinmesini isterim.

Türk-Yunan ilişkilerine değinen yazımın dengeli ve tarafsız olduğu inancındayım. Haklı olarak birçokları gibi Ertuğrul Özkök'ün de tepkisini çeken başlığın ve alt başlığın dışında yazı eksiksiz yayımlandı.

Özkök'ün öne sürdüğü gibi milliyetimi saklamaya da özen göstermedim. Çünkü gazete Nedim Gürsel'in bir Türk yazarı olduğunu belirtiyor ve Fransa'da çıkan son kitabımı anıyordu.

Gazetenin abartmalı başlık atarak Türkiye'ye önyargılı davrandığını kabul ediyorum, ama benim yazımda böyle bir yaklaşım olduğunu sanmıyorum. Doğru ya da yanlış, düşündüklerimi yazdım.

Özkök'e teşekkür eder, öğrencilik yıllarımızın Paris'inden selam ve sevgilerimi gönderirim.

Nedim GÜRSEL- PARİS

Ciner'den suçlama

SİVİL Havacılık'la ilgili olarak Air Rose'a uçuş lisansı verilmesiyle ilgili tartışma sürüyor. Park Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, hakkındaki iddiaları yanıtlıyor:

‘‘Her şeyden önce belirtmeliyim ki; Park Express isimli şirketimizin iç hat taşımacılığı yapmak amacıyla gerçekleştirmek istediği projeden yaklaşık dört ay önce vazgeçmiş bulunmaktayız. Havayolu taşımacılığı yapmaya yönelik herhangi bir projemiz ya da başvurumuz bulunmadığı için söz konusu yönetmelik değişikliği ile bir ilgimiz ya da müspet şekilde etkilenmemiz söz konusu değildir. Yazınız bu anlamda tamamen yanlış bilgilere dayanmaktadır.

Kamuoyunu etkileme gücünüzden faydalanabilmek amacıyla sizi yanlış bilgilerle yönlendirmeye çalışanların kimler olduklarını ve bunların arkasında İstanbul Hava Yolları isimli bir kuruluşun ulaştırma ve turizm bürokrasisinde haksız çıkar sağlamaya yönelik hegemonya kurmaya ve devam ettirmeye alışmış ve bunu yaparken başka kişi ve kuruluşlara her vesile ile iftira atmayı bir yöntem haline getirmiş sahibi ve yöneticisi bir kısım zevat olduğunu ulaştırma ve turizm camiasındaki herkes gibi bende tahmin edebiliyorum. Üzüntüm, devletten sağladıkları imkánlarla geldikleri bugünkü konumlarını sürdürebilme ve yeni haksız çıkarlar elde edebilmeye çalışan bu kişilerin sizin gibi değerli insanları bu amaçları doğrultusunda zaman zaman yanıltmaya muvaffak olmalarıdır.

Yeri gelmişken Kayıhan Kabadayı gibi dürüst ve başarılı bir yönetici ile çalışmak bana sadece mutluluk ve gurur verir. Bu hasletleri bilmeyenlerin bizim ve Sn. Kabadayı gibi insanların çalışma ilkelerini de anlamaları mümkün değildir. Onlar, herkesin kendileri ve arkadaşları gibi çıkar temin eden ve ettirenlerden olduğunu sanmakla ancak kendilerini tarif etmektedirler.’’

Eskişehir Valisi A. Fuat Güven'in açıklaması:

Dünkü ‘‘Dürüst olmak kaybettiriyor’’ yazısı incelenmiştir. Yazıda bahsedilen ihaleler 20 Temmuz 1999 tarihinde yapılmış 21 Temmuz 1999 günü konu ile ilgili şikayet Valiliğe yapıldıktan sonra, İta Amiri tasdikinden önce iddia edilen hususların kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve araştırılması için 23 Temmuz 1999 gün ve 1422 sayılı yazımız ile (konunun köşenizde yer almasından bir gün önce) Bayındırlık ve İskan Bakanlığına iletilmiştir.

İddia edilen konular üzerinde titizlikle durulduğunu ve inceleme sonucuna göre işlem yapılacağını bilgilerinize sunarım.

Nokta'ya tepki...

BU akşamki haberlerde, Nokta Dergisi'nin ‘‘Yüzyılın Devlet Adamı’’ ödülünü Sn. Demirel'e verdiğini üzülerek öğrendim. Hem Nokta Dergisi yöneticilerine hem de Sn. Demirel'e ATATÜRK'ün de bu yüzyılda yaşadığını hatırlatırım.

Erdal YETKİN-İSTANBUL



Yazarın Tüm Yazıları