Yalçın Bayer: Şeytan tüyü!

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

DENİZCİ bir yakınımız bazı şeyler anlatacağını söylüyor. Önce bir soru yöneltiyor:

- Göçek'i bilir misin?

- Karayolu ile bir kez geçtim.

- Demek bilmiyorsun. Turgut Özal'ın aldığı önemli kararlardan biri de Gökova, Göçek, Fethiye ve Dalyan gibi Güney Ege'deki doğa harikası bölgeleri korumak için çıkardığı Özel Çevre Koruma Kanunu'dur. Gökova termik santralını inatla yaptırdıktan sonra hatasını gördü, Can Pulak ve Sadun Bora'nın bastırmasıyla bu yasayı çıkarmıştı. Ayrıca oluşturduğu Özel Çevre Koruma Kurumu'nun da başına danışmanı Can Bulak'ı getirmişti. Tersane Adası'nı bilir misin?

- Bilmem.

- Bu ada Haslar'ındır. Has'ın Star TV'de sözünü ettiği bu ada, Göçek'tedir. Has, adada 120 villa yapılması için Murat Demirel'e 650 bin dolar kapora verdiğini söylüyor. Sorarım, doğal SİT ilan edilen bir bölgede nasıl oluyor da inşaat yapılmak isteniyor. Bu bölgede ancak o da özel izinle iskele ve yatlara hizmet verecek küçük bir baraka yapılabilir. Özel Çevre Koruma Kurumu nereye bağlıdır?

KEÇİLİ-ŞAĞAR

- Çevre Bakanlığı'na...

- Bilemedin... Başbakanlığa bağlıdır, işleri müsteşar yürütür.

- Mete Has'ı, Murat Demirel'le kimin tanıştırdığını bilir misin?

- Bilmem.

- Nail Keçili...

- Peki Nail Keçili'nin Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar'la ne ilişkisi var?

- Nail Keçili, her zaman siyasetçilere ve bürokrasiye yakındır. Hatta, Çiller, genel başkan ve başbakan olduğu zaman, DYP İstanbul İl Başkanlığına Nail Keçili'yi kısa bir süre için getirdi. Zaten Özer Çiller'in de yakın arkadaşıdır.

- Bunu bırakın da Ahmet Şağar işine dönelim. Gazetede okuduğumuza göre Şağar, 'Keçili ile ilk ve son görüşmesini Türkiye'nin Tanıtımı Projesi'ni 12.9.2000'de teslim aldığı gün yaptığını' söylüyor. Projeyi, Türkiye'ye 'armağan' ettiğini de buradan öğreniyoruz. Bazı bakanların da özel danışmanlığını yaptığı bilinir.

- Acaba öyle mi? Milliyet'in yayınladığı Keçili'nin, Murat Demirel'e yazdığı özel mektupta, Egebank'tan 5 trilyonluk reklam alacağını Başbakanlık Müsteşarı'na hatırlattığını söylüyor. Keçili bu mektup ortaya çıkınca da, bu kez 'Mektuba müsteşarın adını yanlışlıkla yazdım' diyor. Bu kadar çevresi geniş, çalıştığı her kurum ve kişiye bu kadar özel önem veren bir işadamı nasıl olur da böyle bir detayı unutur, yanlışlıkla yazdığını söyler... İyi de, Keçili bu tanıtım projesini niye bedava yapıyor?

- Bilmem...

- İşte bunu da ben bilmiyorum. Onu da siz araştırın.

KAPARO NEDİR?

- Peki... Mete Has, Demirel'den 650 bin dolar kaparo aldığını açıkladı. Peki 'kaparo'nun anlamını biliyor musun?

(Tam cevap verebilmek için Kültür Servisi'ne giderek, TDK'nın 'Türkçe Sözlük'ünü bulduk, getirip kendisine okudum: Kaparo için şöyle yazıyordu: ‘‘Bir kimseye pazarlığında anlaşılmış bir paranın küçük bir bölümünü önceden vermek.’’)

- Eeee... Kaparonun anlamı buysa, bu paranın geri iade edilmesi ne anlama geliyor? Benim bildiğim kaparo, sözden cayılma durumunda yanar, sonradan iade edilmez.

- Kafamızı karıştırıyorsun, Mete Has gibi bir işadamı 650 bin dolar kaparoyu hiç düşünmeden iade ediyor. Bu işte bit yeniği olmasın?

- Bilmem...

HAS'I, ÇAYAN KAÇIRMIŞTI

- Mete Has'ı tanır mısın?

- Kendisini MHP'li olarak biliriz. Süleyman Demirel'in kadim dostu Kadir Has'ın yeğenidir. 12 Mart'ta (1971) THKP-C lideri Mahir Çayan ve arkadaşları tarafından kaçırılmıştı. Özer Çiller'in bir dönem Genel Müdürlüğü'nü yaptığı ve sonradan yine devletin aldığı İstanbul Bankası'nın ortaklarındandır. Bugün ne iş yaptığını bilmiyoruz. Vergi listelerinde adını görmüyoruz.

- Gelelim Nail Keçili'ye... Gözaltına alınacağı yolunda haberler çıkınca vücut kimyası bozularak 'aşırı stres'ten Yeşilköy'deki İnternational Hospital'a kaldırıldı. Neden?

DR: ASLAN'IN ŞEFKATİ

- Zor günler geçiriyor.

- Dr. Cengiz Arslan'ı tanır mısınız?

- Turgut Özal'ın doktoruydu.

- Cengiz Arslan, I. Hospital'da nöroşirürji uzmanı... Kardeşi Atilla Aslan, Keçili'nin ortağıdır. Kızı, Cen Ajans Grey'de çalışır. Televizyonlarda görmüyor musunuz, Keçili'nin hakkında basına bilgiyi Dr. Arslan veriyor. Ha aklıma bir şey daha geldi...

- Ne?

- Almanya'da kurulan 'Ege-1' şirketi...

- Gene anlamadım, hiç duymadım.

- Ayıp, gazetecisin... 'Ege-1', Jet Fadıl, Kombassan, Yimpaş, Endüstri Holding gibi şirketler, Almanya'da 'yeşil sermaye'den parsayı toplarken, onların da iştahı kabardı. Keçili'nin organizasyonu ile Ege-1'i kurdular. Ankara'dan danışman Tuncer Gürsel de, bu kampanyanın içinde yer aldı.

ŞEVKET DEMİREL ORTADA YOK

- Bunları bırakalım da, asıl konuya geçelim.

- Murat Demirel'in babası Şevket Demirel'den hiç söz etmiyorsunuz. Isparta'da geçen nisan ayında Egebank'ın bir haciz işlemi sırasında, holding adları üzerinde evrakta tahrifat yapıldığı iddiası hiç yazılmıyor. Bir baba, oğlunun yaptıklarından hiç haberdar olmaz mı? Bak, Yahya Demirel'in yaptıkları sonunda Ali Demirel'in başı hacizlerden borçlardan kurtulamıyor. Ne hallere düştüler.

- Demireller'in kaç holdingi var?

- Benim bildiğim Şevket Demirel Holding, Murat Demirel Holding, Üniversal Holding... Biliyorsunuz ilk şirketleri Terakki Kollektif'tir.

Artık yoruluyorum, kafam iyice karışıyor.

‘‘Ben biraz düşüneyim, çalışayım’’ dedim, yeni konularda görüşmek üzere vedalaşıyoruz.

Nereden nereye

Ah İstanbul ah,

Sen bugünleri de mi görecektin.

Onca saltanattan sonra

Müflis bir bankaya mı dönecektin?

(Can Yücel, Gökyokuş/Kuzgunun Yavrusu, Doğan Kitap)

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Kendim için bir şey istiyorsam namerdim...’’

(Süleyman Demirel)

Yazarın Tüm Yazıları