Yalçın Bayer: Gülay yargıyı tartıştıramaz

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan'la Gülay Aslıtürk'ü konuşuyoruz: - Gülay Hanım, TV'lere çıkıp 'Savcı beni haksız tutukladı' diyor. Bu sözleriyle hukuku ve yasaları bilmediği anlaşılıyor.

- Savcı tutuklamaz, tutuklama talebinde bulunur, tutuklama kararını da mahkeme verir... Anlaşıldığı kadarıyla Gülay Hanım, bir tartışma başlatmak istiyor. Aslında tartışmanın yeri mahkemedir. Sanık gelir, sorgu sırasında savunmasını yapar. Yoksa her sanık kaçıp TV'lerde eline mikrofonu alır konuşursa, o zaman mahkemeye gerek kalmaz.

- Belediye başkanlarını örnek vererek 'Beni de onlar gibi tutuksuz yargılayın geleyim' diyor.

- Tutuksuz yargılayın demekle, beraat ettirin, geleyim demek arasında bir fark yoktur!

- Şişli'de savcı Piyalepaşa arsası için takipsizlik kararı vermişti, diyor (Aslıtürk arsayı, ihale açmadan ŞİPA'ya vermiş, aynı günde de bir kişiye satmıştı). Ama daha sonra bu savcı görevden alındı ve hakkında soruşturma açıldı. Daha sonra başka bir savcı dosyaya el koyarak yeniden inceledi ve dava açtı.

TAKİPSİZLİĞE SIĞINAMAZ

- Takipsizlik kararları büyük bir anlam ifade etmez. Her zaman kaldırılabilir, yeni deliller veya tanıklar ortaya çıktığında soruşturma açılabilir. Bunun sonucunda iddianame hazırlanır, dava açılabilir. Yani takipsizlik kararı yargılama sonucu verilmiş bir kesin hüküm değildir. Burada önemli bir şey söylemek istiyorum; bir mahkeme bir kişiyi yargılayıp hüküm veya beraat vermişse ve o karar kesinleşmişse, o kişi artık aynı eylem için bir daha yargılanamaz.

- Aslıtürk, TV'lere çıkıp söyledikleriyle engelleme yapmıyor mu bir anlamda?

- Basın toplantısı ile Show TV ve Star'daki gibi röportajlar yapılması yasaktır. Örneğin, Alaettin Çakıcı'yı da konuşturmak yasaktır. Kaçak adam sadece mahkemelerde hesap verir. O zaman söylediği yazılır. Bir hukuk devletinin yargısıyla böyle oynanmasına izin verilemez. Duruşmadan sonra omuzlara alınıp 'Türkiye seninle gurur duyuyor' diye de gösteri yapılamaz. Bu yargıya karşı bir gösteri ve tehdit sayılır. O yüzden yargı otoritesi ile sanığın kişilik hakları, dünyanın her yerinde karşılıklı olarak korunur. Yani yargılama sürerken o kişi hakkında suçlu veya suçsuz olduğu yolunda yayın yapılamaz.

MEDYANIN BİLGİLENDİRME HAKKI

- Ama Gülay Hanım, konuyu saptırıyor, milletin kafasını karıştırıyor. Medyanın burada hiç görevi yok mu?

- Tabii basının yolsuzluk ve usulsüzlükleri, haksızlıkları, yalanları ortaya dökme, bilgilendirme hakkı vardır. Ama yargılama sürerken suçlama hakkı yoktur.

- Gülay Hanım, tutuklamadan haberim yoktu, diyor.

- Haberi yoksa niye Türkiye'de değil o zaman... Sonra kaçan adama tebligat niye çıkarılsın. Ama mutlaka bir tebligat belediyeye, evine gönderilmiştir ama bulunamamıştır. Kaçana tebligatı tabii ki veremezsiniz.

- Gelmeyerek zamanaşımını kullanabilir mi?

- Kullanabilir; bazı hallerde zamanaşımı 5 yıldır.

- Yargılamayı tıkamıyor mu?

- Tabii... Eğer başka sanıklar varsa tefrik edilir, karar verilir. Bir mahkeme sonsuza kadar bekleyemez.

- Ağır Ceza'daki üç dosyası birleştirildi.

- Birleştirilme mutlaka tek ceza verdirmeyi gerektirmez. Suç ayrı ayrı işlenmişse, her eylem için ceza verilir. Haluk Kırcı'ya da, 7 ayrı idam cezası verildi. Çünkü her biri ayrı bir eylemdi.

Şimdi ne diyeceksiniz

GÜLAY Aslıtürk yargıdan ilk darbeyi yedi... Tutuklanmasına ve hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına yol açan Piyalepaşa arsasının satışında 'ihaleye fesat karıştırma' suçlamaları Ağır Ceza'da sürerken, Şişli 5. Asliye Hukuk Mahkemesi de satışı 'kurumun zarara uğratıldığı' gerekçesiyle tapu iptal kararı verdi.

Aslıtürk, bugün 450 milyar lira değerindeki arsayı önce ŞİPA'ya, ŞİPA da aynı gün müteahhit Mustafa Duran'a satmıştı.

Duran kimdi?

Almanya'da et işi, Türkiye'de de inşaat işleri yapan Duran, Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın dostu. 1994 seçimlerinde Erdoğan'ın altına tahsis edilen Mercedes'in sahibi...

Davayı yürüten ŞİPA'nın avukatı Engin Çelik Kadıgil,‘‘Bu geçmiş yönetime, yani Aslıtürk'e karşı kazanılan ilk davadır. Yargıtay'ın onayından sonra mülk tamamen ŞİPA/belediyenin olacaktır. Mahkeme kararı ile eski yönetimin yasadışı işlemler yaptığı da kanıtlanmış olduğundan bu dava gerçekten çok önemlidir.’’ diyor.

Buyrun Gülay Hanım ne diyeceksiniz bakalım?

Yazarın Tüm Yazıları