Yalçın Bayer: Cinayetin belgesi

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

'Kolektif Suç' başlıklı yazımız büyük tartışma yarattı. Yıkılan binaların belgelenmesi, filmlerinin çekilmesi, demir çimento örneklerinin alınması işlemini kim yapacak; sorumlular hakkında yargı süreci nasıl başlayacak?

Kanal 7'de bizim de katıldığımız Ahmet Hakan'ın 'İskele Sancak' programında, Cumhuriyet Savcıları'nın ilgili müteahhitler hakkında, Bayındırlık Bakanlığı müfettişlerinin resen harekete geçmesi görüşü büyük destek gördü. Bu arada avukatlar da harekete geçti. İzmir Çevre Hareketi avukatlarından Noyan Özkan, NTV'ye yaptığı açıklamada, binaların kolayca yıkılmasından sorumlu tutulan müteahhitler ve bu inşaatlara izin veren belediye yetkilileri hakkında bir suç duyurusu örneği hazırladı. Hazırlanan metinde, yönetimlerin sorumsuzca imar izni ve ruhsat verdiğine ve müteahhitlerin yanlışlarına göz yumulduğuna dikkat çekiliyor. Acilen enkaz kaldırma delillerinin toplanması gerektiğini söyleyen Özkan, bu konudaki suçlarla ilgili maddenin üst sınırı olan 10 yıllık cezanın uygulanması gerektiğini söylüyor.

İstanbul Barosu'na bağlı bir grup avukat da, Avcılar'da depremzedelerin belediye ve müteahhitler hakkında dava açmalarına yardımcı olmak üzere bir hukuk bürosu oluşturduğunu açıkladı. (Tel: 0212-591 53 93-593 61 98)

İstanbul'dan Tuncer Semiz, zarar gören insanlarımızın, AİHM'ye başvurabilmeleri için baroların harekete geçmesini öneriyor.

MÜTEAHHİTLERİN FATURALARI

İstanbul'dan inşaat mühendisi Hasan Fehmi Bayraktar'ın önerisi de şu:

‘‘Bayındırlık Bakanlığı hemen, analiz etmek üzere yıkılan binalardan demir ve çimento örnekleri toplamalıdır. İnşaatta düz demir mi, yoksa mukavemet oranı % 40 daha yüksek olan nervürlü demir mi kullanıldı? Bunların normları tutuyor mu? Suçlu üreten mi, kullanan mı, yoksa ikisi beraber mi? Bozuk ve eksik malı, müteahhit bilerek mi almış? Kullanılan hazır betonun içindeki çimento, kırma taş ve kum oranları standart dışı mı?’’ (Çünkü eczane gibi çoğalan kaçak hazır beton tesisleri var.) Özellikle 10-15 yıl önce TSİ dışındaki demir çekme fabrikalarının üretimleri incelenmelidir.''

Bayraktar, müteahhitlerin faturaları incelendiğinde çökmenin nedenlerinin daha iyi anlaşılabileceğini söylüyor.

Bunlar yapılmazsa kasap da, manav da, 'laz kalfa' da müteahhit olur.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Kimden davacı olunacaktır; depremden... Depremi bir kenara bırakıp devletten dava olmanın yararı yoktur. Yerin dibinde ne oluyor bilemeyiz. Adapazarı'nı yıkan devlet değildir; depremdir. Efendim sağlam yapılsaydı, çürük yapılmasaydı; onlar tartışılır.’’

(Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel)

Mesajlar

ÇIKARCILAR (Özkan Yener-İstanbul): ASO Başkanı Zafer Çağlayan, faizleri 8 puan yükselterek, bu durumu fırsat bilen 'kan emicileri'ni kınayıp 'milli felaket sırasında mide bulandıran fırsatçıların kamuoyuna açıklanmasını' istemişti. Bu çok önemli bir tespitti... Hazine ve SPK, bu çıkar gruplarını hálá açıklamayacak mı?

ERBAKAN'A (S.Aydemir-İstanbul): Erbakan 'İlahi ihtar' demiş. Bu nasıl canlıdır ki, ülkenin yaşadığı böyle bir felakette bile çıkarcı siyaset yapabiliyor. Daha Altınoluk'tan adımını dışarı bile atmadı. Yazıklar olsun!

TATİL VERİLSİN (Ahu Köseoğlu-İstanbul): Tanıdığım birçok insan akşamları iş çıkışı İzmit yönüne gidip enkaz kaldırma ve yardım çalışmalarına katılıyor. TBMM ve Borsa bile kapatılmışken, hükümet kurtarma çalışmaları için birkaç gün tatil kararı alamaz mı?

DUA EDELİM (Yalçın Demir-İstanbul): Sevdiklerimizi kurtarmaya çalışıyoruz ama Allah'ın ismini bir kere olsun ağzımıza almıyoruz. Tabii ki, tüm imkánlar seferber olacak ama bu yardım Allah'tan dilenmeli. Tek yürek olarak, bağışlanma dilemeliyiz. Unutmayalım, depremi yaratan ve onu durduracak olan Allah'tır.

YAS (Metin Hafızoğlu-Ankara): Dış ülkeler bile Türk bayrağını yarıya indirip yas ilan ederken, hükümetimiz yas ilan etmeyi düşünmüyor mu?

ÇAĞRI (Almanya'daki AADD, TİDAF, ATİAD ve bazı derneklerin açıklamasından): Almanya'daki tüm yurttaşlarımızı, Almanya'daki Ziraat ve İş Bankası'ndaki hesaplara deprem yardımı yapmaya çağırıyoruz: (İrtibat; Köln Başkonsolosluğu; Tel: 02233-974180.)

PETROL TASARRUFU (M.Kemal Atagül-Bakırköy): Böyle bir felaket döneminde 1-2 ay süreyle petrol tasarrufunda bulunmak üzere pazar günleri araç kullanmayalım.

DEPREME STOPAJ KESİNTİSİ (Erol Yarar, MÜSİAD eski Başkanı): Ortalama % 6-12.3 arasında kesilen faiz, repo ve bonodan alınan stopaj, bir misli artırılarak deprem fonuna aktarılmalıdır. Devletimiz yılda 12 milyar dolar faiz ödediğine göre, halkımız bunun 1.2 milyar dolarını severek verecektir.



Yazarın Tüm Yazıları