Yalçın Bayer: Bu ağaçlara kıyılmaz

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Çanakkale İli Yenice Kazası Yukarı İnova Köyü'ndenim. Ben hiçbir geliri ve sosyal güvencesi olmayan bir vatandaşım. Geçimimi evimizin bahçesine çeşitli sebzeler ekerek ve bahçemde yetiştirdiğim meyve ağaçlarından sağlıyorum. Meyve ağaçlarını çok uzun sürede yetiştirdim. Bahçemde kiraz, elma, erik, armut, ceviz vb. ağaçlar var. Hele ceviz ağacı 20-30 senede yetişti. En verimli çağında. Yenice İlçesi'nde benim ceviz ağaçlarımın büyüklüğünde ve veriminde ceviz yoktur. Ceviz çok zor ve uzun sürede yetişen bir ağaçtır. Hele kirazlarım bölgenin en güzel kirazlarıdır.

Köy muhtarı Lütfi Dağcı hiç de gereği yokken, yol genişletme bahanesi ve şahsi kin, garez ile benim bahçemin üçte birini istimlak etme ve meyve ağaçlarımın tamamını kesme kararı almıştır. (Muhtar kendisine oy vermeyenlere karşı birçok intikam ve baskı teknikleri uygulamaktadır.) Yenice Kaymakamı Sayın Ömer Ulu da hiçbir inceleme, değerlendirme, tahkik yapmadan, yerinde görmeden bu kararı onaylamıştır. Bu ağaçlar benim için çocuklarım gibidir. Acaba sayın kaymakam hayatında bir fidan yetiştirmiş midir? Yetiştirseydi herhalde bu meyveli ağaçların katledilmesine göz yummazdı. Halbuki meyve ağaçlarımın tam karşısı boş arazidir. Yol o tarafa genişletilebilir.

Mağduriyetimin giderilmesi için Yenice Kaymakamlığı'na yazı yazarak, köy muhtarı ve bazı ihtiyar heyeti üyelerinin aldığı ve icra etmeye çalıştığı hukuki mesnetten uzak, usulsüz, haksız ve bilimsel gerekçelerden yoksun tasarruflarının, telafisi imkánsız zararlara sebebiyet vermeden, öncelikle ve ivedilikle durdurulmasını ve iptal edilmesini, tarım arazilerinin, meyve ağaçlarının ve çevre katliamının önlenmesini istedim. Bugüne kadar hiçbir menfi ya da müspet cevap alamadım.

Aksine bahçemin duvarı jandarma gücüyle yıkıldı ve meyve ağaçlarım kesilmek istendi.

Mağduriyetimin ve ağaç katliamının önlenmesini istiyorum.

Ahmet Ali GÜRE-ÇANAKKALE

GÜNÜN YAZISI

‘‘Burada ilim öğreneceksiniz, ilim seni hakikate götürecektir, hakikat seni özgürlüğe kavuşturacaktır.’’

(Köln Üniversitesi girişindeki yazı)

299 marklık Alman turist bizi batırır

TURİZM Bakanı Erkan Mumcu'ya... Yeni turizm kampanyası başlarken, şu sıra beni rahatsız eden konu Türkiye'nin burada inanılmaz ucuz fiyatlara satılması oluyor. Şöyle ki; 5 yıldızlı bir otelde yarım pansiyon uçak dahil 299 marka bir hafta tatil yapabilirsiniz. Gerçi bu mevsimde her yer fiyatlarını düşürüyor ancak bu rakamı başka hiçbir ülkede bulamazsınız.

Bu durumda Türkiye, Avrupa'nın parasız turistlerinin cenneti oluyor. Cebinde parası olan turiste Türkiye teklif edildiği zaman ‘‘Ben Türkiye'ye gidecek kadar fakir değilim’’ diyor. Fabrika ve iş sahipleri, yanındaki odada işçisini görünce bir daha gelmiyor.

Belki sosyal ayrımcılık gibi algılayıp ‘‘Patronu gelmezse gelmesin, ben işçiden de memnunum’’ derseniz çarşıdaki esnafa kulak vermenizi salık veririm. Çünkü gelen bu turist tek kuruş bırakmadan dönüyor.

Bu bakımdan en azından 5 yıldızlı otellerimizin kalitesinin korunmasını sağlamak amacıyla önlem almanızı diliyorum.

Gül TEN-ALMANYA

Neden tatil?

BAKANLAR Kurulu, Kurban Bayramı nedeniyle 8 gün tatil ilan etti. Yani, 11 Mart Cumartesi gününden başlarsak 20 Mart Pazartesi gününe kadar resmi daire ve okullar tatile girmiş olacak.

Oh ne álá!..

Deprem tatil, kış, kar tatil, bayram tatil... Bu nedenle Türkiye'nin dünyada en çok tatil yapan ülkelerin başında yer alması kayıp değil mi?

Bu yıl çocuklarımızın okula gittiği süre neredeyse altı aya iniyor. Bu sürede bu çocuklar ne öğrenir?

Biz bundan hiçbir şey anlamadık.

Acaba okullar kapalı bırakılarak enerji tasarrufuna katkı, turizm sezonu öncesinde de iç turizm hareketlenmesi mi amaçlanıyor?

Uzun süre okullarından kopartılmakla bu çocukları topluma böyle mi hazırlayacağız? Yazık.

İncittiniz

SAYIN Cumhurbaşkanı'na açık mektup... Ülkemize, özellikle son yıllar dikkate alındığında zararınızdan daha çok faydanız dokundu. Ama ikinci kez seçilmek uğruna veriyor göründüğünüz tavizler o makamı incitiyor. Lütfen, bunlara izin vermeden, o koltuğu pazarlıklara konu etmeden gerçek bir devlet adamı gibi davranın. Saygılarımla.

Müge GÜLSES - ANKARA

Akbulut yanıtlasın

MERSİN'den Hamit Mayruk, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'a sesleniyor... ‘‘Sedat Aydemir'in dünkü ‘‘Nasıl olmalı?’’ başlıklı yazısında sözü edilen konuyla ilgili olarak benim merak ettiğim başka bir konu var. Parlamentomuzda bulunan 550 milletvekilimizin, tüm masrafları (maaş+lojman giderleri+TBMM harcamaları vs.) kaç milyar liradır?

Meclis'in bu harcamalarını kamuoyuna açıklayabilir misiniz?’’

Gelin yazışalım

MİLLİ Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'na...

Teknolojinin geliştiği bu dünyada kültürel iletişimlerden faydalanmak için daha niye bekliyorsunuz? Liselerde kullanılan e-mail adreslerini bir yayınlayın, onlara Amerika'dan kültür, bilgi ve tecrübelerimizi aktaralım. Milli Eğitim bu listeyi hazırlasın, bakın nasıl bir kültür alışverişi doğacaktır aramızda.

Necat ÖZGÜNDÜZ-San Diego/Californiya-ABD (OZGUNDUZ a aol.com)

125'e patates

NEDİR bu patates muhabbeti, anlamadım. Biz burada iki hafta önce kilosunu 100 bin liraya alıyorduk. Şimdi pazarda 125 bin oldu. Türkiye'nin patates fazlalığı varsa Bodrum'a gönderin.

Mutlu MENTEŞE - BODRUM

TÜRKİYE Şeker Fabrikaları A.Ş. Hayır Müesseseleri Vakfı tarafından yaptırılan bir okulumuz var. MEB ile Vakıf arasındaki protokol gereği okul içi donanımın MEB tarafından yapılacağı söylenmişti. Ancak bu olmayınca eğitime açılamadı. Eski okul ise -şu anda eğitimin zorlukla yapıldığı yer- Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün zamansız olarak makam yeri yapmasından dolayı, inşaat halindedir. Tuvaletler dışarıda uyduruk bir barakada olup, sınıflar ise sağlıksızdır. Başkentimizde öğretmenlerimiz ve çocuklarımız bu zor şartlar altında eğitim yapmaktadırlar. Çocuklarımız ve öğretmenlerimize bu dram yakışıyor mu?

Bayram OLGUN - ANKARA

TEŞEKKÜR... Türkiye'nin ilk milli hemşire okulu olup bugüne kadar 2600 mezun veren Aksaray'daki Kızılay Özel Hemşirelik Lisesi'nin kapatılmasını durdurup, iki yıl gibi kısa bir süre için şimdilik statüsünün korunmasına, bu süre sonunda da lisans düzeyinde eğitime geçirilmesine karar veren Kızılay Genel Başkanı Sayın Ertan Gönen'e ve Yönetim Kurulu'na sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.

Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu

Yazarın Tüm Yazıları