Yalçın Bayer: Borsayı ‘bilen’den dinleyelim...

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Borsadaki gelişmelerle ilgili iki gündür yazdığımız yazılar üzerine İMKB Başkanı Osman Birsen ile ANAP İstanbul Milletvekili Nesrin Nas aradılar... Uzun uzun konuştuk, sorular sorduk.

Nesrin Nas, kendisini tanıtıyor:

‘‘14 ay süreyle SPK Başkan Danışmanlığı yaptım. Bu sürede, Sermaye Piyasası Kanunu'nun çıkartılması, sermaye piyasalarının mustarip olduğu spekülasyon, manipülasyonlardan kurtarılması, doğru dürüst ve etkin bir denetime bağlanması konularında çalıştım. Sermaye piyasalarının asıl işlevi; küçük yatırımcıların korunmasıdır. Yatırımcı tabanının geniş olmadığı bir piyasa, manipülasyona açık bir kumarhanedir.

- İMKB Teftiş Kurulu'na atanan İbrahim Kurban'la yakınlığınız?

- Atandığını yazınızdan öğrendim. Çok doğru bir atama. Atanması için bir baskım olamaz.

- Borsa oynar mısınız?

- Oynamam. Geçmişte ve bugün tek bir hisse senedim yoktur. Oynasam da kaybeden biri olurdum. Etik açısından SPK'da görev yapan birisinin hisse senedi alması-satması son derece tehlikeli ve yanlıştır.

- Ya oynasanız...

- Yatırımlarına, bilançolarına bakarım. Maalesef bizim borsa böyle işlemiyor, düşündüğüm şirketler de değer kazanmıyor.

- Mesut Yılmaz'ın yeğeni, Global'in sahibi Mehmet Kutman'la, SPK Başkanı Muhsin Mengütürk'ün tanışıklığı...

- Mengütürk, sermaye piyasasına gelmeden önce tanışmıyorlar.

- Kara Cuma...

- Bütün işlemlere baktım, abartıldığını düşünüyorum. Benim Bütçe Plan Komisyonu'nda 16 Haziran'da yaptığım bir konuşma var. IMF'den para gelecek beklentisini yaratmanın yanlış olduğunu, bunun hem dışarıda hem içeride güvensizlik yaratacağını söyledim. Bunu Uluğbay ile Oral da dinlediler. Ama bu beklentiyi verirseniz, 'beklentiler alınır, gerçekleşmeler satılır'. Buradaki kritik nokta, boşu boşuna 'beklenti' pompalanmıştır.

48 SORUŞTURMA

- Manipülasyon yok mu diyorsunuz?

- Alt hesaplara bakmak lazım, onu da yetkililer yapar. Ben genel seyrine bakıyorum işin. Örneğin, Global'in hesaplarına baktığımda, adamlar haftayı 1.1 trilyon zararla kapatmışlar. Sonuçta, İMKB ve SPK'nın açıklamasını beklemek lazım.

- Borsada sıkıntılar bitmiyor ama...

- Türkiye, bu çıkmazlardan kurtulmalı, manipülasyonları sırtından atması lazımdır. Ağır hapis cezaları bizde yok. Kadük olan Sermaye Piyasası Kanunu'nun yeniden gündeme gelmesi lazım. ABD'de sermaye piyasaları tıkır tıkır işler, çünkü ağır cezalar getirilmiştir. SPK, güven piyasasının altyapısını oluşturmalıdır.

- Borsada, büyük çıkarcıların ayağına basılır mı?

- Benim dönemimde 48 tane manipülasyon soruşturması yapıldı, trilyonluk hisse senedi borsa dışına çıkarıldı.

- Mesut Yılmaz'ın tepkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

- İnanın neler olduğunu bilemiyorum, Mesut Bey'in bildiğini de zannetmiyorum. Olayların gerisinde ne vardır, bir hesaplaşma var mıdır, bilemiyorum. Ben bile bu haberlerden sonra bu işlerden çekileyim, diyorum. Bunlar insanı ürkütüyor.

10 GÜNÜN HESABI

Daha sonra arayan İMKB Başkanı Osman Birsen şu açıklamayı yapıyor:

‘‘Hangi nedenle yazdığınızı kestiremiyorum. Yazınızda adı geçen İbrahim Kurban'la ilgili olarak 29.6.1999'da atama kararı aldık, ertesi günü SPK'dan izin istedik; 6.7.1999'da olumlu yanıt geldi. Biz de 7.7.1999'da onaylayarak kendisini göreve başlattık. Fevkalade güvendiğim, üst seviyede denetim yapan bir arkadaşımızdır.

- Mehmet Kutman...

- Çok iyi tanırım; diğerlerini de... Nesrin Nas'ın kocası da meslektaşımdır.

- Kara Cuma...

- Sadece 'Kara Cuma'yı değil, geriye doğru 10 günü inceliyoruz; verileri topluyoruz. Bizim de görüşümüzle birlikte raporumuzu pazartesi günü üst örgütümüz SPK'ya vereceğiz. Biz de kendi açımızdan bir açıklama yapabiliriz.

- Borsanın en büyük soruşturması sayılabilir mi?

- İncelememiz sadece aracı kurumlarla değil, şahıslar bazında da oluyor.

- Son sözünüz?

- Bu borsa bize lazım. Felaket demenin hiçbir faydası yok. Dışarıda birçok borsacı, bize gıpta ile bakıyor.



Yazarın Tüm Yazıları