Videoklip çarkı

Videoklip diye birşeyin varlığından haberdar olmadığımız günleri hatırlıyorum.

Ne müzik televizyonu, ne satış listesi, ne de pop müzik...

Bir TRT'miz var, bir de hafif müziğimiz...

Hafif müzik sanatçıları öyle çok konser de yapmıyorlar.

Şarkıları canlı canlı seyretmek için ya müzikhollere, gazinolara gitmek gerekiyor; ya da TRT'nin haftasonu eğlence programlarını izlemek.

Aslına bakarsanız seksenli yıllarda az buçuk 'yabancı müziğe' bulaşmış meraklı gençler bu müzik videosu olayına yabancı değiller.

Gerek Türkiye'ye gelen yabancı dergilerden, gerekse elden ele dolaşan ve yabancı şarkıların kliplerini içeren betamax video kasetlerden frenk alemlerinde bu mevzunun geldiği nokta takip ediliyor. Ve derin ah'lar çekiliyor.

TRT'nin ne yayınladığını bile bilmeden gece geç saatlerde yayınladığı konserler de olmasa hiçbir şey seyredemeyeceğiz.

Bugüne geldiğimizde elimizde; patladığı iddia edilen bir Türk pop müziği, irili ufaklı müzik kanalları ve binlerce videoklip var.

Son cümleye uzaktan bakınca bu işin bu memlekette çok ilerlediği sonucuna varılabilir belki. Ama at gözlüklerimizi çıkartıp bakarsak aslında bir arpa boyu yol katetmediğimiz açıkça görülüyor.

Türkiye'nin ilk müzik televizyonu olma iddiasıyla kasım kasım kasılan, bol keseden şaşaalı ödüller dağıtan KRAL TV...

Videoklip'i bir endüstri haline getirecek güce sahipken, fırsat eşitliğini önemsemeden kendi küpünü dolduran, canının istediğini yayınlayıp istemediğini yayınlamayan bir tematik müzik kanalı.

Sonra onun yolunu izleyerek para kazanmaya çalışan irili ufaklı diğerleri...

Ne yazık ki hálá asıl paranın; sektör içinde saygın, adaletli bir duruşa sahip olduktan sonra; reklamverene yaratıcı projeler götürdükten sonra kazanılabileceğinin farkında değiller.

Ya o kliplere ne demeli?

TRT'nin eğlence programları döneminde ayaküstü montajladıklarından bile kötü olanlar var hálá. Onbinlerce dolar harcanmasına karşın sonuna kadar seyretmeye tahammül edilmeyecekler... Yeni bir şarkının ticari başarı kazanması için klip çekmek zaruri midir, onu da tartışmak lazım. Bakın Kayahan, 'tüketicinin hayal gücünü sınırladığı' gerekçesi ile artık klip çekmiyor şarkılarına.

Bildiğim kadarıyla albümü de takır takır satıyor. Öyle ya da böyle; videoklip tüketici ile kurulacak iletişim açısından en önemli aygıtlardan biri. Sektör için tüm dünyada olduğu üzere, stratejik bir silah. Ama biz Türkler; müzik televizyonu, yapımcı, yönetmen el ele verip bu silahı da elimizde patlatıyoruz.

Her zaman yaptığımız gibi...
Yazarın Tüm Yazıları