Akdeniz Sigorta’da tazminat ödemesi başlıyor

Akdeniz Sigorta'nın 5 bin alacaklısının 4.5 trilyon lirayı bulan sigorta tazminat ödemeleri başlıyor. Trafik Sigortası dışında kalan tazminatlar için alacaklıların en geç 11 Nisan 2003 tarihine kadar Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'ne başvurmaları gerekiyor. Trafik Sigortası kapsamında alacağı olanlar ise tazminatlarını Garanti Sigorta Hesabı'ndan karşılayabilecek.

FAALİYETİNE son verilen Akdeniz Sigorta'nın 5 bin alacaklısına 4.5 trilyon lirayı bulan hasar bedellerini tahsil etme umudu doğdu.

Buna göre, trafik sigortası poliçelerinden ötürü Akdeniz Sigorta'dan alacaklı olanlar, bu alacaklarını sigorta limitleri içinde kalmak şartıyla Garanti Sigorta Hesabı'ndan karşılayabilecek.

Trafik Sigortası dışında kalan alacaklılara ise şirketin mal varlıkları borçlarının tamamını karşılamadığı için belirlenecek bir oran üzerinden garameten ödeme yapılacak.

Bunun için de, trafik sigortası dışında kalan alacaklıların en geç 11 Nisan 2003 tarihine kadar Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'ne başvurmaları gerekiyor.

ÖNCE YETKİSİ ALINDI

Arkadaşımız Yeliz Küçük'ün yaptığı araştırmaya göre, Demirel Ailesi'ne ait Akdeniz Sigorta'nın en büyük acentesi İstanbul Holding'e devredilmesinin ardından, şirketin mali yapısı bozuldu.

Akdeniz Sigorta'nın bu mali yapısı, sigortalılarının hak ve menfaatlerini tehlikeye düşürecek boyutta zayıflaması üzerine, Hazine Müsteşarlığı devreye girdi. 2001 yılının Aralık ayında, şirketin yeni poliçe düzenleme yetkisini elinden aldı.

Hazine Müsteşarlığı ayrıca, Akdeniz Sigorta acentelerinin 13 Aralık tarihinden itibaren düzenleyeceği yeni poliçelerin geçerli olmayacağını da açıklayarak, tüketicileri bu şirket adına sigorta yaptırmamaları konusunda uyardı.

O dönem de Akdeniz Sigorta'nın yönetimini görevden alan Hazine, şirketin mali yapısını inceleyebilmek için yeni yönetim kurulunu da atamıştı.

Akdeniz Sigorta'nın mali yapısının bir türlü düzelmemesi ve sigortalıların mağduriyetinin artması üzerine hem Hazine hem de sigorta şirketleri ayrı ayrı Akdeniz Sigorta'nın iflası için dava açtı. Şirket hakkında başlatılan iflas işlemleri, Kadıköy 3'ncü Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ‘‘faaliyetine son verme’’ kararıyla sonuca bağlandı.

Mahkeme'nin kararını 7 Şubat 2003 tarihinde vermesi üzerine, Hazine ve Dış Ticaret Müşteşarlığı da, ‘‘Sigorta şirketlerinin Faaliyetine Son Verilmesi Sırasında Teminatların Sigorta Alacaklılarına Tahsis Edilmesine İlişkin Tebliğ’’ gereğince, iflas eden Akdeniz Sigorta'nın tasfiye işlemlerini başlattı.

Hazine Müşteşarlığı, şubat ayında hakkında iflas kararı verilen Akdeniz Sigorta'nın sigorta tazminat ödemeleriyle ilgili olarak geçtiğimiz ay gazetelere ilan verdi. Hazine'nin bu ilanında, Akdeniz Sigorta'nın Karayolları Trafik Garanti Sigortası kapsamı dışında kalan alacaklılarına garameten (belirlenecek bir oran üzerinden) ödeme yapılacağını duyurdu.

Ayrıca Hazine Müsteşarlığı’nın bu duyurusunda, yapılacak ödeme kapsamında yer alan tazminat

alacaklılarının, 12 Mart 2003 tarihini takip eden bir ay içersinde Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği'ne başvurmalarının da gerektiğine dikkat çekildi.

Akdeniz Sigorta'dan Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında alacaklı olanlara ise, 3 Temmuz 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Trafik Garanti Sigortası'yla ilgili yönetmeliğe göre ödeme yapılacak.

Bunun sonucunda sigortalılar, hakkında iflas kararı alınmış sigorta şirketinden satın aldıkları trafik sigorta poliçelerinden doğan alacaklarını da Garanti Sigorta Hesabı'ndan karşılayabilecekler. Ancak bu da Trafik sigorta teminat limitleri içinde olacak.
Yazarın Tüm Yazıları