Seçimin sonucunu DEHAP belirliyor

FARUK Bildirici dün yazdı... AKP İstanbul 2. bölge (Siirtlilerin en kalabalık olduğu ilçe Fatih'in de bulunduğu bölge) milletvekili Egemen Bağış, ‘‘Tayyip Erdoğan Bey'in size selamını getirdim; önce Allah'a, sonra size emanet ediyorum’’ diyor ya seçmenlere...

Ardından hayli sempatik haliyle söylemine devam ediyor:

‘‘Siz ne yapacağınızı bilirsiniz. İnşallah buradan bir başbakan çıkaracağız.’’

Siirtliler
, hemşerilerinin bu sözlerini sakin bir şekilde dinliyorlar; umudun sonunda ne çıkacak diye...

‘‘Allahın yarını da var’’ dedi bir bürokrat; din-siyaset-ticaretin nasıl iç içe girdiğini anlattı açık bir dille... Onu Bildirici'den okuyacaksınız.

BM'nin İnsani Gelişme Raporu vardır; orada Türkiye için ‘‘İnsani durum vasat’’ der.

Siirt'te bu durum vasatın da altında... Mazlum, içine kapanık, düşünce kalıpları cami cemaati dışına çıkmayan bir anlayış... Onu hukuk ihlalleri ilgilendirmiyor; onun derdi fukaralığı, şeyhi ve şıhından alacağı fetva...

Siyasi dengeleri hep 'din büyükleri' oluşturuyor.

'EGEMEN' BİR GENÇ...

Bağış
, küçük yaşta Siirt'ten ayrılmış; babası Milli Eğitim İl Müdürlüğü'nden Bakanlık Müsteşar Yardımcılığı'na kadar yükselmiş... O zaman Siirt'in ilçesi olan Batman'da, CHP'den belediye başkan adayı olmuş; kazanamamış. AP döneminde mağdur olmuş, sürülmüş... Ama AP döneminde öğretmenlerin yaptığı bir greve katılmaması ANAP'ın dikkatini çekmiş. Sonra ANAP bürokratı olmuş... Dönem Vehbi Dinçerler'in bakan olduğu dönem... Amerika'ya eğitim müşaviri olarak gidiyor Bağış... Oğul da, babası görevini tamamlarken Amerika'ya yerleşiyor, evleniyor. New York'taki Türklerin sevgisini kazanıp, Türk Amerikan Dernekleri Başkanlığı yapıyor. Amerika'da dört yıl önce kendisiyle birkaç kez telefonla konuşmuşuz; ‘‘Hatta Fuat-Suat Kozluklu ile bacanağım Levent Gençelli de vardı yanımda...’’ dedi, hatırladık.

Tayyip Erdoğan'la, belediye başkanlığında Amerika'ya gidişinde tanışmışlar... Daha sonra AKP'de ‘eş-dost’lardan oluşan gruptan birileri ‘‘Egemen'i de çağıralım, aday yapalım’’ demişler. Seçimlere üç ay kala Türkiye'ye dönüp partiye katılmış... İngilizcesinin iyi olmasından ötürü Tayyip Bey kendisini yanından ayırmaz olmuş; ‘Dış ilişkiler danışmanı’yapmış...

Tayyip Bey'le iç içe; çok mütevazı ve düzgün buluyor kendisini, ‘‘İnandım geldim’’ diyor.

İnanılmaz bir tempo ile çalıştığını söylüyor.

Acaba Tayyip Bey'in İngilizcesi nasıl?

‘‘Üç ay içinde 22 ülke gezdi, artık konuşulanları anlamaya başladı. Ancak konuşması daha vakit alır.’’

AYDINLAR-TİLLO

Siirt'
te Polisevi ve Öğretmenevi dışında içki içilecek yer yok. Bu iki mekan ile Siirt'in tek oteli ‘‘Erdef Oteli’’nde, başta milletvekilleri olmak üzere 'seçim konukları' kalıyor. Önceki akşam itibarıyla ikisi bakan -Çevre ve Tarım- olmak üzere 32 AKP'li ve 22 CHP'li milletvekili vardı. Biz de yemek yemek üzere Siirt Çağdaş Gazeteciler Derneği lokaline gittik; içki veriliyordu... Siirtlilerden çoğu dışarıdan gelmiş; AKP dışı siyasetçiler, bürokratlar ve gazeteciler vardı lokalde...

Faruk Bildirici ile Fahir Arıkan'ı Tillo'ya götüren Bağış, o kadar milletvekilinden vakit bulup, dayısı ile birlikte geldi. Çay-kahveler içtik; Siirt'i ve AKP'yi konuştuk.

Tillo nedir derseniz; Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaşadığı ve türbesinin bulunduğu Siirt'e 7 km. uzaklıkta bir kasaba... Adı 'Aydınlar' olarak değiştirilmiş. Döneminin aydın bir din adamı olarak İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, Ay'a nasıl çıkılacağını gösteren aygıtları hálá orada sergileniyor.

GÜL'DEN ERDOĞAN'A

DESTEK

Sorduk:

‘‘Abdullah Gül, Erdoğan'ın aday olduğu Siirt'e gelecek mi?’’

‘‘Tabii’’ dedi; ‘‘Cuma (bugün) geliyor. Aslında pazartesi gelecekti ama tezkereden sonra zorlu bir pazar günü yaşandı; pazartesi günü borsa ve döviz ne olacaktı?’’

- Gül ile Erdoğan'ın ilişkileri nasıl?

-
Öyle sanıldığı gibi bir şey yok; Tayyip Bey, Abdullah Bey'e çok güveniyor.

- Siirt ekonomik yönden öbür illerden de çok kötü görülüyor... Herkes Tayyip Bey'den 'ekonomik' bir şeyler bekliyor. Jet Fadıl'ınki gibi vaatler... Damat Tayyip Bey'in çeyiz sandığında havaalanının yeniden faaliyete geçmesinden üniversite açılmasına, Şirvan bakır, Baykan krom maden yataklarının işletmeye açılmasından petrol aramalarına yeniden başlanmasına kadar... Bunu Cumhur Kılıççıoğlu'nun ünlü 'Mücadele' gazetesi yazıyor.

- Bunlar da olabilir ama bakanlara ve milletvekillerine kesin talimatı var Tayyip Bey'in; kimseye söz vermeyin, diye... Bizde gerçekleşmeyecek vaatler olmaz...

- Fadıl Akgündüz, aday oldu, milletvekili seçildi, sonra da AKP hükümeti tarafından içeri atıldı. Jet Fadıl'a verilen 11 bin 450 oy var; bunlar kime gidecek?

- Fadıl Bey'in avukatı geldi, destek sözü verdi. Buna karşılık AKP tarafından kendisine verilmiş bir söz yok.

- Akgündüz'ün bu kadar sevildiğine dışardan gelenler şaşırıyor. 'Yolsuzluk', 'soygun', 'dolandırıcılık' sözleri burada telaffuz edilmiş.

- Çünkü Siirtli bir hemşerisinin mağdur olduğunu düşünüyor. Adaletin kesinleşmiş bir kararı yok.

(Dün CHP'liler de Akgündüz'ün destek sözünün bir bedel karşılığında olduğunu, bunun da adalet yolu ile olacağını ima ettiler.)

DEHAP NEDEN ÇEKİLDİ

- Seçim ne olur?

- 120 bin seçmenden ancak 55 bini sandığa gider, AKP de bunun 45 binini alıp üç milletvekili çıkarır. CHP eski oyunu zor muhafaza edebilir. IP ve TKP ise oylarını bir misli artırsınlar, o da en fazla 400 oy olur.

CHP'li milletvekillerinin çoğu Güneydoğulu... DEHAP-HADEP ve SHP dün bir açıklama yaparak ne AKP'yi ne de CHP'yi destekleyeceklerini bildirdiler. Bir CHP'li milletvekili ise şu yorumu yaptı:

‘‘ Sandığa gitmeyeceklermiş... Korkuyorlar çünkü sandığa gönderirlerse ne olacağını kestiremiyorlar. Yandaşlarını göndermemekle sandıkta AKP'ye destek vermiş olacaklar bir anlamda. İki esas nedeni şöyle özetleyebiliriz: CHP'ye oy verirlerse şeyh ve şıh takımı ile de ters düşecekler. İki, Siirt'in 'Başbakanına engel oldular' eleştirileriyle karşı karşıya kalacaklar. CHP adayı Ekrem Bilek'e oy vermeyecek olmalarının nedeni de, Bilek'in 1989-94 dönemindeki belediye başkanlığı sırasında PKK'nın hedef olmasına karşı direnç göstermesi...’’

Yorumculara göre, CHP'nin bir milletvekili çıkarabilmesi için DEHAP-HADEP ve Akgündüz'ün oylarının yüzde 30'unu alması gerekiyor.

DEHAP'ın bu tavrı karşısında seçimin sonucu 3-0 olursa şaşırmamak gerekiyor.

Ünlü Siirtliler

Prof. Bingür Sönmez, Hilmi Yavuz, Ali Talip Özdemir, Prof. Memduh Yaşa, Coşkun Aral, Zeki Çeliker, Nebil Oktay, Sururi Baykal, Hikmet Şimşek, Şaban Erdikler, Nihat Yüksel, Ethem Sancak, Haşim Öztanık.
Yazarın Tüm Yazıları